Arama kurtarmada 22 yıllık tecrübe: SAR AKAY - M5 Dergi
GenelÖne Çıkan

Arama kurtarmada 22 yıllık tecrübe: SAR AKAY

Abone Ol 

Afetler yaşamın doğal bir parçası. Deprem, sel, çığ ve yangın gibi pek çok afet dünyanın var oluşundan itibaren yaşanıyor. Hem afet öncesi hem de afet sonrası en üst seviyede tedbir almak, can ve mal güvenliğini o ölçüde sağlamak anlamına geliyor.

Afet sonrasında arama-kurtarma faaliyetinin hızlıca ve profesyonel ekiplerce yapılması hayati önemde. Özellikle ülkemiz gibi deprem kuşağında bulunan yerlerde arama-kurtarmanın önemi daha da yüksek.

Türkiye’de arama-kurtarma faaliyetlerini yürüten ana kurumlar AFAD ve UMKE ekipleri olsa da pek çok gönüllünün bir araya geldiği özel arama kurtarma dernekleri de mevcut. Bu derneklerden biri de SAR AKAY. İsmini “Search and Rescue Arama Kurtarma Acil Yardım”ın kısaltmasında alan SAR AKAY, 1999 yılından beri faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor.

Acil Yardım Bölümü Bulunduran İlk Dernek

İlk olarak 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde bir araya gelen arama kurtarma ekiplerinden olan SAR AKAY, İstanbul Avcılar’da sonra da Gölcük, Düzce, Adapazarı ve Yalova’daki arama-kurtarma çalışmalarına katkı yaptı ve çok sayıda vatandaşın enkaz altından kurtarılmasını sağladı.

SAR AKAY daha sonra:

– Hatay sel felaketi arama kurtarma acil yardım,
– Afyon Dinar depremi arama kurtarma acil yardım,
– Van depreminde arama kurtarma ve acil yardım,
– Arnavutköy’de kaybolan otizmli genç Taha Yiğit’in arama çalışmalarına aktif bir şekilde katıldı.

Dünyayı saran Covid-19 pandemi sürecinde vefa destek çalışmalarında bulunan SAR AKAY, son olarak da İzmir depreminde arama kurtarma ve acil yardım çalışmalarında aktif olarak bulundu.

SAR AKAY, organizasyonunda acil yardım bölümünü bulunduran ilk dernek olmasından dolayı acil yardım çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor.

SAR AKAY Dernek Başkanı Murat Uzan

“Eldeki İmkanlarla Enkazdan Kurtulma Eğitimi Veriyoruz”

SAR AKAY, diğer derneklerden farklı olarak eldeki imkanları kullanarak nasıl enkaz altından kurtulunur eğitimi veriyor. Bu eğitim ile ilgili M5’e açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Murat Uzan, “Depremin ne zaman olacağı bilinmediği için insanların nerede depreme denk geleceği de belli değil. Deprem; bizi ofiste, evde, AVM’de veya herhangi bir yerde yakalayabilir. Dolayısıyla depreme yakalanıldığında eldeki imkanlarla çözüm üretmek gerekiyor. Klasik afet eğitiminde öğrenciler, makinalarla ve dinleme cihazlarıyla eğitim almaktalar. Lakin enkaz altında kalan birinin bu teçhizatları bulması mümkün değil. SAR AKAY olarak bu konu üzerine yoğun çalışmalar gerçekleştirdik.

Çalışmaların sonucu olarak da kendi eğitim sistemimizi oluşturduk. Bu eğitimde; çöken veya yıkılan yapılarda bulunan meteryallerle kurtarma çalışması nasıl yapılırı öğretiyoruz. Enkazdaki kablolardan halat, kapı kenarlarından ve perdelerden sedye, demirlerden murç veya manevela yapmayı öğretiyoruz. Eğitimlerimizi daha da geliştirmek ve çeşitlendirmek için de çalışmalarımızı aralıksız devam ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close