Analiz: Türkiye’nin Latin Amerika ülkeleriyle güçlenen ilişkileri ve yeni fırsatlar - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: Türkiye’nin Latin Amerika ülkeleriyle güçlenen ilişkileri ve yeni fırsatlar

Abone Ol 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Latin Amerika ülkelerine yaptığı ziyaret ve Türkiye’nin bu ülkelerde açtığı Büyükelçilikler, Ankara’nın bölgedeki mevcudiyetini sağlamlaştırıyor. Bu ülke liderlerinin Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara’ya resmi ziyarette bulunmasıyla da pek çok alanda iş birliğine gidiliyor.

Venezuela ile Türkiye arasında atılan karşılıklı adımlar iki ülke arasındaki ilişkileri ve iş birliğini artırdı.

Nisan ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Venezuela’ya bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Çavuşoğlu’nun, Venezuela ziyareti sırasında turizm, balıkçılık, gençlik, eğitim, ticaret ve ekonomi alanlarında yedi farklı anlaşma imzalanmıştı.

Başkent Karakas’taki Venezuela-Türkiye Ortak İş Birliği Komisyonu Üçüncü Toplantısı’nın açılış oturumunda konuşan Çavuşoğlu, iki ülke arasında 2020 yılında 300 milyon dolar civarında olan ticaret hacminin, 2021’de 850 milyon doları geçtiğini söylemiş, 2022 yılında ise 1,5 milyar doların üzerine çıkmasını hedeflediklerini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bu ziyaretinden sonra Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Türkiye’ye geldi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Türkiye ile Venezuela arasındaki iş birliğine değinen Maduro, “Türkiye ile yaptığımız iş birliği, barış iş birliğidir, dostluk iş birliğidir, aynı zamanda eş güdüm iş birliğidir. İşler iyiye gidiyor, iyi sonuçlar alıyoruz” diye konuştu.

Nicolas Maduro, Türk iş adamlarını ülkesinde yatırım yapmaya çağırırken, “Türkiye’nin bütün yatırımcıları Venezuela’ya gelsin. Turizm, madencilik, endüstri, lojistik için gelsinler yine bankacılık alanı için, petrol için, gaz için, altın için, kömür için Türk yatırımları Venezuela’ya gelsin. İşte o an bu an. Sizlere garantisini verebilirim. Yasal zeminimiz hazır. Bütün ekonomik, politik zeminlerimiz hazır. Bütün garantiyi ben size veriyorum. Bu bizim için artık bir açılım süreci. İki ülke arasındaki ilişkilerin açılım sürecindeyiz” ifadelerini kullandı.

Maduro, iki ülkenin 54 iş birliği anlaşması üzerinde görüştüğünü söyledi.

Maduro’nun ziyareti kapsamında Türkiye ile Venezuela arasında turizm, tarım ve bankacılık alanlarında üç anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgını döneminde Venezuela’ya tıbbi yardım göndermiş, Juan Guaido’nun ülkenin “geçici devlet başkanlığı” görevini üstlendiğini açıklamasının ardından Devlet Başkanı Maduro‘ya desteklerini iletmişti.

EL SALVADOR’A BÜYÜKELÇİLİK AÇILIYOR

Ocak ayında El Salvador’un Devlet Başkanı Nayib Bukele, Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye geldi.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Nayib Bukele, “Türk firmalarıyla liman, insansız hava aracı başta olmak üzere savunma sanayi ekipmanları, havacılık malzemeleri, hidrotermal tesis gibi alanlarda imzalanan veya imzalanmaya yakın olan anlaşmaların olduğunu” söyledi.

Bukele, “Belki El Salvador’un ilk uydusu bir Türk teknolojisi sayesinde olacak. Yani yapılacak çok şey var. Göreceğimiz çok şey var. Bu, El Salvador gibi küçük bir ülke için çok büyük bir başlangıç” diye belirtti.

Basın toplantısında konuşan Erdoğan ise, “San Salvador’a büyükelçilik açılması talimatını verdim. Büyükelçiliğimiz açılışı vesilesiyle iade-i ziyaretimizi El Salvador’a gerçekleştireceğiz” dedi.

El Salvador ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin Büyükelçi seviyesinde yürütülmesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da artacağı düşünülüyor.

KÜBA İLE TİCARET HACMİ 200 MİLYON DOLARA ÇIKARILIYOR

Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, geçtiğimiz ay Türkiye’ye geldi. Diaz Canel’in gelişi, 27 yıl aradan sonra devlet başkanı düzeyinde Türkiye’ye yapılan ilk resmi ziyaret oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10-11 Şubat 2015 tarihinde Küba’ya gitmesi de devlet başkanı düzeyinde Türkiye’den Küba’ya ilk ziyaret niteliğindeydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye gelen Küba Devlet Başkanı ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda birçok alanda iş birliği anlaşması imzalanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret hacmimizi 200 milyon dolara çıkarmayı teyit ettik” dedi.

Toplantıda konuşan Küba Devlet Başkanı Bermudez, “Son aylarda ticari ilişkiler konusunda ilerleme olsa da çeşitlendirmek konusunda mutabık kaldık. Sayın Erdoğan’a birçok konuda çalışmaya devam edeceğimiz konusunda Küba’nın taahhüdünü ifade ettik” diye belirtti.

TÜRKİYE, MONTEVİDEO’DA BÜYÜKELÇİLİK AÇTI

Uruguay ve Türkiye arasında ise ihracat ve ithalat artıyor.

Uruguay, Türkiye’ye canlı sığır ihraç ediyor. Türkiye’den ise otomobil parçaları, demir ve alaşımsız çelik profiller, tekstil, ayakkabı, kimyasal maddeler, tarım makineleri ve elektrikli ev aletleri ithal ediyor.

Diğer yandan Türkiye, 23 Nisan’da Uruguay’ın Başkenti Montevideo’da büyükelçilik açtı.

BREZİLYA, TÜRKİYE’NİN LATİN AMERİKA’DAKİ EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI

Mart ayında Türkiye ve Brezilya arasında “Savunma Sanayii İşbirliği Anlaşması” imzalanmıştı.

24 Nisan’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya Dışişleri Bakanı’nın davetlisi olarak Brezilya’ya resmi ziyaret gerçekleştirmişti.

Çavuşoğlu “Brezilya’nın Latin Amerika’da Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olduğunu ve mevcut ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini” belirtmişti.

Ekim ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan da Lula da Silva’yı, Brezilya Devlet Başkanlığına seçilmesi dolayısıyla tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2010 yılında beraber “stratejik ortaklık” düzeyine çıkardıkları ikili ilişkilerin yeni dönemde daha da gelişeceğine inandığını söyledi.

TİKA’NIN BİR OFİSİ KOLOMBİYA’DA

Türkiye ile Kolombiya arasındaki ticari ilişkilerde son yıllarda artış yaşanıyor.

Türkiye, Kolombiya’ya demir-çelik ürünleri, binek otomobiller ve motorlu taşıtlar inşatta malzemeleri, elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya ihraç ediyor. Kolombiya’dan ise canlı büyükbaş hayvan, yün, pirinç, iplik ve hayvansal yağ ithal ediyor.

İki ülke arasında imzalanan çeşitli anlaşmalarla da iş birliğine gidiliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 27 Nisan’da resmi ziyaret kapsamında Kolombiya Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucia Ramirez ile bir araya gelmişti.

Çavuşoğlu bu ziyaretinde, Türkiye olarak Latin Amerika bölgesinde ilişkileri geliştirmeye önem verdiklerini belirtmiş, “Bölgemizde bu kadar sorun varken, Ukrayna savaşı devam ederken daha önce planlanan bu ziyareti iptal etmememiz bölgeye verdiğimiz önemin göstergesidir” ifadelerini kullanmıştı.

Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinde yakalanan ivmenin pekişmesini istediklerini bu nedenle de mayıs ayında Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque’yi Türkiye’de ağırlayacaklarını söylemişti.

Çavuşoğlu’nun bu ziyareti kapsamında eğitim ve spor alanlarında iki anlaşma imzalanmıştı.

20 Mayıs’ta Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque Türkiye’ye geldi. Düzenledikleri toplantıda konuşan Erdoğan, Kolombiya’nın Latin Amerika’daki en büyük ikinci ticari ortakları olduğundan söz etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kolombiya, gelişen ekonomisiyle Türk yatırımları için cazip fırsatları sunuyor. Türk ve Kolombiyalı iş insanları arasındaki karşılıklı temas ve ziyaretlerin artırılmasını destekliyoruz. Kolombiya aynı zamanda Latin Amerika’daki mevcudiyetimiz ve bölgeye açılım politikamız bağlamında da merkezi bir konumdadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA’nın bölgedeki iki ofisinden birinin Bogota’da bulunduğunu söyledi.

Kolombiya Devlet Başkanı ise Kolombiya’nın stratejik olarak önemli bir noktaya geldiğini dile getirerek, “Türkiye ile ticaret hacmimizi önümüzdeki 10 yıl içerisinde iki, üç, dörde (katına) çıkarmaya hemen başlayacağız. Hemen bugünden buna başlamamız lazım” diye konuştu.

Kolombiya Devlet Başkanı’nın Türkiye’ye ziyareti kapsamında sağlık, arşiv, eğitim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Türkiye, Latin Amerika’daki ülkelerle ilişkilerini geliştiriyor. Latin Amerika’nın birçok ülkesinde açılan Büyükelçilikler ve kalkınma ajansı TİKA’nın faaliyetleri, Türkiye’nin bölgedeki varlığını artırıyor.

Latin Amerika ülkeleriyle karşılıklı düzenlenen resmi ziyaretler ve bu ziyaretlerle birlikte imzalanan iş birliği anlaşmaları da bu ülkelerle Türkiye arasında bir köprü oluşturuyor.

Kaynak: Intel4Strategy

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close