Analiz: Sudan'da kriz derinleşiyor! Sudan'ı neler bekliyor? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: Sudan’da kriz derinleşiyor! Sudan’ı neler bekliyor?

Abone Ol 

Sudan’da Ekim ayında yaşanan darbenin ardından ortaya çıkan siyasi karışıklık, her geçen gün büyüyor. Bambakan Hamduk’un beklenmedik istifası sonrası ülkedeki siyasi krizin daha da derinleşmesi bekleniyor. Peki, Sudan’da neler oluyor? Başbakan Hamduk neden istifa etti?

Sudan’da Eylül ayında gerçekleşen askeri darbe girişimi başarısız olmuştu. Ekim ayında yapılan darbe sonrası ise General Abdulfettah el-Burhan, geçiş hükümetinin sivil kolunu feshetti. Yaşanan darbe sonrası Burhan, ülkede iktidarı tamamen ele geçirmiş oldu.

Ordu, yaşanan darbenin ardından iç savaşı önlemek için yönetime el koyduklarını açıkladı. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanlığı görevini yürüten ve aynı zamanda darbecilerin lideri olan General Abdulfettah el-Burhan, darbenin ardından düzenlediği basın toplantısında, siyasi grupların, sivilleri güvenlik güçlerine karşı kışkırttığını ileri sürdü.

Ekim ayında gerçekleştirilen siyasi darbe sonrası Başbakan Abdullah Hamduk, el-Burhan tarafından görevinden alındı. Ayrıca el-Burhan, Hamduk’u evinde tuttuğunu açıklarken, “Evinde kalsaydı, zarar görebilirdi” ifadelerini kullandı. Daha sonrasında ise Hamduk’un kendi evine döndüğü belirtildi.

Yaşanan darbenin ardından ABD, Başbakan Hamduk’a destek veren ülkeler arasında yer aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamduk için derhal serbest bırakılması yönünde çağrıda bulundu.

Ülkede sivil yönetimi fesheden el-Burhan, olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Daha sonra el-Burhan tarafından yapılan açıklamalarda, Sudan’ın sivil yönetime tekrar geçeceği sık sık vurgulandı. El-Burhan tarafından gerçekleştirilen darbede, Başbakan Hamduk ile birlikte birçok kabine üyesi ve bazı partilerin liderleri de gözaltına alınmıştı.

DARBE KARŞITI GÖSTERİLER DÜZENLENDİ

General el-Burhan tarafından gerçekleştirilen darbe, ülkede uzun bir süredir devam etmekte olan siyasi krizin daha da derinleşmesine neden oldu. Darbenin ardından başta başkent Hartum olmak üzere ülkenin birçok noktasında el-Burhan aleyhinde protesto gösterileri düzenlendi.

Halk tarafından gerçekleştirilen protestolarda, özellikle “Geçmişe dönmek bir seçenek değil” ve “Askeri yönetime hayır” sloganları atılması dikkat çekti. Protestolara birçok kadının katılması dünya kamuoyunda gündem olurken, askerler ile göstericiler arasında zaman zaman gerilim de yaşandı.

Gösterilere müdahale eden askerler, kalabalığa yönelik ateş açarken, onlarca Sudanlının hayatını kaybettiği bildirildi. Sudan Doktorlar Birliği ve Enformasyon Bakanlığı da askeri karargahın dışında ateş açıldığını ve hayatını kaybedenlerin olduğunu bildirdi. Darbenin ardından Hartum Uluslararası Havalimanı kapatılırken, ülkede uluslararası uçuşlar da askıya alındı.

EL-BURHAN, SİYASİ ROL ÜSTLENMEYECEKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI

25 Ekim’de Sudan’da yönetime el koyan ve hükümeti feshettiğini duyuran General el-Burhan, Kasım ayında ülkedeki siyasi süreç ile ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Al Jazeera kanalına konuşan el-Burhan, “Ülkedeki güvenlik, istikrar, ekonomi, toplumsal barış tehdit altındaydı. Ülkeyi yöneten siyasi güçler devlet için bir tehdit olarak bulunuyordu. Ülke, iç savaşın ve yıkılmanın kıyısından döndü. Ülkenin güvenliği, barışı ve birliğini korumak Silahlı kuvvetlerin görevi. Bu yüzden bu kararı aldık ve yaptıklarımız Sudan halkının ekseriyetinin arzusu” ifadelerini kullanmıştı.

Sudan halkı ve uluslararası topluma verilen sözlerin arkasında durduklarına dikkat çeken General, “Geçiş sürecini tamamlama, seçimlerin vaktinde yapılmasına bağlıyız. Devlet, seçilmiş hükümete teslim edilene kadar görevini sürdüreceğim. Halkıma samimi şekilde hizmet ediyorum ve iktidarı teslim ettikten sonra politik bir rol üstlenmeyeceğim. Hiçbir şekilde seçim yarışına girme gibi bir arzum yok” diye konuşmuştu.

Ayrıca el-Burhan, “Şu ana kadar siyasi güçlerle istişarelerimiz kesilmedi. Uluslararası toplum ve diğer bölgesel aktörler gelip bizi dinlemeli ve hakikati görmeli, Sudan halkına kulak vermeliler. İktidarı sivillere bırakma, sivil teknokrat hükümeti kurulması ve geçiş sürecini her türlü müdahaleden koruma kararlarımıza bağlılığımız sürüyor. Biz darbe yapmadık. Bu darbe değil, gidişatın düzeltilmesidir” ifadeleriyle aldığı kararları savunmuştu.

Ayrıca Kasım ayında açıklamalarda bulunan El-Burhan’ın basın danışmanlarından Tahir Ebu Hace, ülkede yeni hükümetin çok yakında kurulacağını duyurmuştu. Hace, Sudan halkının tüm kesimlerini temsil edecek teknokrat bir hükümetin gerekli olduğunu vurgulamıştı.

HAMDUK, ÖNEMLİ SİYASİ ATAMALARDA BULUNMUŞTU

Geçtiğimiz ay Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, Ekim ayındaki darbenin ardından el-Burhan’ın atamış olduğu tüm eyalet yöneticilerini değiştirmişti. Hamduk’un yapmış olduğu atamalar, Askeri Şura’nın yaptığı değişiklikleri tersine çevirme çabası olarak yorumlanmıştı.

Göreve yeniden dönmesinin ardından 20 bakanlığa müsteşar arama kararı çıkartan Hamduk, el-Burhan tarafından atanan müsteşarların görevlerine son vermişti.

Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, 20 bakanlığa çalışmaların sürdürülmesini sağlamakla görevli müsteşar atandığı belirtilmişti. Hamduk’un aldığı karar sonrasında; dışişleri, adalet, eğitim, sağlık, yüksek öğrenim ve ulaşım bakanlıklarına yeni müsteşarlar atanmıştı.

SUDAN BAŞBAKANI İSTİFA ETTİĞİNİ DUYURDU

Sudan’da özellikle son dönemde siyasete yeniden ağırlığını koyan, yapmış olduğu atamalarla dikkat çeken ve iktidarını güçlendiren Başbakan Hamduk, beklenmedik şekilde 2 Ocak’ta istifa ettiğini açıkladı.

Hamduk’un istifası birçok kesim tarafından şaşkınlıkla karşılandı. 25 Ekim’deki darbenin ardından 21 Kasım’da yeniden görevine iade edilen Hamduk, “Başbakanlık görevinden istifa ettiğimi duyuruyorum. Bu görevi vatanımın diğer oğullarına ve kızlarına bırakıyorum” açıklamasında bulundu.

Sudan Başbakanı, halk, hükümet ve ordu arasında yaşanan sorunların çözümü için ise tüm tarafların diyalog kurması gerektiğine dikkat çekti.

Hamduk’un istifası, ülkede uzun zamandır devam etmekte olan siyasi krizi daha da derinleştirdi. Önümüzdeki günlerde el-Burhan tarafından yeni bir Başbakan atanması gündeme gelebilir. Birçok ülke, Sudan’da yaşanan siyasi krizden, darbe lideri el-Burhan’ı sorumlu tutuyor.

El-Burhan ise Sudan halkının büyük bir çoğunluğunun kendisini desteklediğini ve siyasi krizin sonlanacağını söylüyor. El-Burhan’ın sivil yönetime geçme konusundaki açıklamaları, birçok dış ülke tarafından samimi görülmüyor. İlerleyen günlerde el-Burhan tarafından atılacak yeni adımlar merakla bekleniyor. Ancak son istifanın ardından Hamduk’un yeniden Başbakanlık görevine dönmesi, zor bir ihtimal olarak görülüyor.

Kaynak: IntellStrategy

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close