Analiz: Rusya-Ukrayna savaşında tarafların stratejileri değişiyor ve söylemler sertleşiyor! - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: Rusya-Ukrayna savaşında tarafların stratejileri değişiyor ve söylemler sertleşiyor!

Abone Ol 

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat, tüm dünyayı etkisi altına alan bir savaşa dönüştü. Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Tümgeneral Kyrylo Budanov, savaşın 2022’nin sonunda biteceğini açıklamıştı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı hala devam ediyor. Hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski savaş söylemlerini sertleştiriyor. Batılı ülkeler ise Ukrayna’ya yönelik desteğini hızlandırıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’nın iki ayrılıkçı bölgesi olan Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıdığını bildirmiş, 24 Şubat’ta da 2015’te imzalanan Minsk Anlaşması’nın artık geçersiz olduğunu ve Donbass bölgesine askeri operasyon başlattığını açıklamıştı.

Vladimir Putin’in “Özel askeri operasyon” olarak nitelendirdiği ve “Şartlar, Rusya’yı harekete geçmeye zorladı” diye belirttiği savaş, onuncu ayını geride bıraktı. Bölgedeki barış ortamı ise henüz sağlanabilmiş değil.

14 Ocak’ta Ukrayna Devlet Acil Servisinden yapılan yazılı açıklamada, Rus güçlerinin Dnipro’ya füze saldırısı düzenlediği bildirildi. Açıklamada, saldırıda biri çocuk 12 kişinin öldüğü, 73 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Saldırı sonucu dokuz katlı bir konutun yıkıldığını söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, füze saldırısını terör saldırısı olarak niteledi. Ortak ülkeleri Ukrayna’ya silah desteği yapmaya çağıran Zelenski, Rus saldırıların durdurulmasının sadece cephede mücadele verilerek mümkün olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, dün yaptığı açıklamada ise Dnipro kentine düzenlenen saldırı sonucu yaşamını yitiren sivillerin sayısının 40’a kadar yükseldiğini, 22 kişiden de haber alınamadığını bildirdi.

En yoğun çatışmaların Luhansk ve Donetsk bölgelerinde yaşandığını dile getiren Zelenski, “Savaş, Soledar, Bahmut ve tüm Donetsk bölgesi için Luhansk bölgesi için tek bir mola vermeden, tek bir duraklama olmadan devam ediyor” dedi.

Zelenski ülkesinin toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması için mücadele verdiklerini de vurgulayarak, “Eminim ki Ukrayna bayrağı Donetsk Havaalanına, Donetsk’e ve Donbas’ımızın diğer şehir ile köylerine ve geçici olarak işgal edilmiş diğer bölgelere geri dönecek. Geçici anahtar bir kelimedir. Ukrayna kendine ait olanı geri alacak” ifadelerini kullandı.

BATI, UKRAYNA’YA YARDIMLARINI SÜRDÜRÜYOR

Batılı devletlerin Kiev’e yardımları Ukrayna’nın savaş meydanlarında Rusya’ya karşı elde ettiği başarılarda önemli roller üstleniyor. ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya; Ukrayna’ya desteklerini sürdürüyor.

Savaşın başından bu yana Washington yönetimi, Ukrayna’nın en sadık askeri müttefiki konumunda.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Joe Biden yönetimi altında Ukrayna’ya sağladıkları yardımların 21,9 milyar dolara ulaştığını söyledi.

21 Aralık’ta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Washington ziyareti kapsamında ABD Kongresinde yaptığı konuşmada, ülkesine yapılan finansal destekler için teşekkür etmiş ve “Paranız bağış değil. Küresel güvenlik ve demokrasiye yönelik yapılmış bir yatırım” ifadelerini kullanmıştı.

Savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’ya desteklerine devam edeceklerini söyleyen Biden, Zelenski’ye “Asla yalnız kalmayacaksınız” demişti.

Zelenski’nin ziyaretinin ardından ABD yönetimi Ukrayna’ya Patriot füze savunma sistemleri sağlayacağını duyurmuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, ilk patriot füzeleri savunma sistemlerinin yakın zamanda konuşlandırılacağını bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca 6 Ocak’ta Ukrayna’ya yakın gelecekte, Bradley zırhlı muharebe araçları sağlanacağını duyurdu.

İngiltere hükümetinin 30 Aralık 2022’deki basın açıklamasına göre, 2,78 milyar dolar ile ABD’nin ardından Ukrayna’ya en çok askeri yardım yapan ikinci ülke konumunda.

AA’nın aktardığına göre, İngiltere Parlamentosu tarafından kasım ayında yayımlanan raporda, hükümetin Ukrayna’ya aralarında gece görüş ekipmanları, tıbbi ekipmanlar, kıyafet dahil 200 binden fazla teçhizat ve 3 Westland Sea King arama ve kurtarma helikopteri sağlandığı bildirildi.

14 Ocak’ta da İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere’nin Challenger 2 tankları ve ek topçu sistemleri sağlanması da dahil olmak üzere ülkesinin Ukrayna’ya desteğini artıracağını söyledi.

Sunak ayrıca kendisinin ve İngiltere hükümetinin Ukrayna’nın avantajlarını kullanmasına, Rusya’ya karşı savaşı kazanmasına ve kalıcı bir barışı sağlanmasına yol açacak türden bir desteği hızla sağlamak için uluslararası ortaklarla yoğun bir şekilde çalışacaklarını belirtti.

Alman savunma şirketleri 2022’de Ukrayna’ya 2,1 milyar dolar değerinde silah ve ekipman sağladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 5 Ocak’ta ülkesinin Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemi ile “Marder” tipi zırhlı muharebe araçları vereceğini söyledi.

4 Ocak’ta da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Ukrayna’ya hafif tanklar sağlayacağını ve hava savunması konusundaki desteğine de devam edeceğini vurgulamıştı.

RUSYA ve UKRAYNA SAVAŞ SÖYLEMLERİNİ SERTLEŞTİRİYOR

Moskova, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO gibi kurumlarla yakın ilişkisine karşı çıktığını açık bir şekilde dile getiriyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ise Ukrayna’nın fiilen NATO üyesi olduğunu söylüyor. BBC’ye konuşan Reznikov, “Emininim yakın zamanda resmi olarak da NATO üyesi olacağız” diyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın NATO üyeliğini ülkesi için “güvenlik tehdidi” olarak görüyor.

Rusya ve Ukrayna’dan gelen savaş söylemleri ise bölgedeki gerilimi daha da tırmandırıyor.

Moskova ve Kiev’den mücadeleye devam açıklamaları gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki taraf için de kritik öneme sahip Soledar’ın düştüğünü duyurdu.

Devlet televizyonu Rossiya 1’e konuşan Rus lider, Soledar sonrası birliklerin yeni kazanımlara imza atacağını belirtti.

Bu açıklama ile Rusya’nın Soledar’ı aldığı en yetkili isim tarafından da ifade edilmiş oldu. Savaşın genel gidişatı ile ilgili de değerlendirme yapan Vladimir Putin, “Gidişat pozitif” dedi. Savaşta her şeyin planlanan çerçevede gittiğini belirten Rus lider, “Savaşçılarımızın, bizi daha da memnun edeceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

12 Ocak’ta Rusya, Ukrayna işgalinin komutanını üç ay içinde ikinci kez değiştirdi. General Gerasimov, Sergey Surovikin’in yerini aldı. Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, Putin’in “özel askeri operasyon” olarak adlandırdığı savaşa liderlik ediyor.

Fransa, İngiltere ve Almanya’nın Ukrayna’ya ağır silah ve tank gönderme kararı almasını “kırmızı çizginin aşılması” olarak yorumlayan Rusya, 16 Ocak’ta Belgorod nükleer denizaltısında  konuşlandırılacak “Poseidon” torpidoları için ilk nükleer savaş başlığının üretildiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise çatışmaların sürdüğü şehirleri Rus ordusundan korumaya devam edeceklerini söylüyor.

Zelenski, Rusya’nın ülkesine yaşattığı acılar ve kendilerine dayatılan savaş sürerken Kremlin’le “adil bir barışın” olamayacağını da ifade ediyor.

Diğer yandan Avrupalı liderler ile telefon görüşmeleri yapmaya devam eden Zelenski, Ukrayna’ya silah desteğinin artması için çaba sarf etmeyi sürdürdüğünü aktarıyor. Batılı devletler ise Ukrayna’ya bu yıl da yardımların benzer şekilde süreceğini taahhüt ediyor.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da “Silah arzı devam ediyor ve sağlanan silahlar çeşitleniyor. Bütün bunlar, elbette, çatışmanın şiddetlenmesine yol açar. Bu Ukrayna için pek iyiye işaret değil” diyor.

Tüm bu olanlar Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin daha da artmasına neden oluyor. Bu durum ise savaşın ilerleyen günlerde şiddetlenerek artacağına işaret ediyor. Bölgedeki savaş bu yıl da bitecek gibi görünmüyor.

Kaynak: IntellStrategy

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close