Analiz: Rus ordusu bahar aylarında Ukrayna’da yeni bir başarısızlıkla mı karşılaşacak? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: Rus ordusu bahar aylarında Ukrayna’da yeni bir başarısızlıkla mı karşılaşacak?

Abone Ol 

Ukraynalı güçler ülkenin doğusundaki Donetsk bölgesinde yer alan Bahmut’u aylardır savunuyor ancak şehrin büyük bir kısmı ve merkezindeki bazı kısımlar, fiili olarak Rusya’nın kontrolünde. Bununla birlikte Ukraynalı birlikler şehrin batı kısmında konuşlanmış durumda.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı savaşa ilişkin açıklamasında Rus güçlerinin şehir merkezinden geçerek Bahmutka nehrinin batı yakasını ele geçirmiş olabileceğini ve bunun, kentin batısında Ukrayna için önemli bir ikmal yolunun ciddi tehditlere maruz olabilmesi anlamına geldiğini belirtti.

Habere göre Rus güçlerinin Bahmut’ta neredeyse hiçbir ilerleme kaydedememesinin ardından Moskova, geçtiğimiz mart ayının sonundan bu yana bölgedeki varlığını önemli ölçüde artırdı ve daha fazla topçu konuşlandırdı. Bunun üzerine Kiev, Bahmut’ta durumun zorlaştığını itiraf etti.

Ancak Kiev kış aylarında şiddetli bir Rus saldırısı beklerken Moskova kendisini, savaşın başından itibaren genelde olduğu gibi, bu işgalin uzun vadeli bir askerî operasyona dönüşeceğine işaret eden hayal kırıcı sonuçlar karşısında buluyor. Ukraynalı ve Rus güçler arasındaki çatışma, Ukrayna’nın kuzeyinden güneyine kadarki doğu cephesi boyunca yaşanıyor. Güçlerin dağılmasına yol açan bu durum, kayda değer bir ilerleme gerçekleşmesini imkânsız kılıyor. Pek çok gözlemci Bahmut’un herhangi bir stratejik öneme sahip olmadığını dile getirse de bölge, aylardır devam eden şiddetli çatışmalara sahne oluyor ki bu, bunun bir yıpratma savaşı olduğunun en bariz göstergesi.

İki taraf da geri çekilmeyi reddediyor ve her biri, diğerini zayıflattığından emin. Buranın kaybı Ukrayna için sembolik bir gerileme olacaksa da Rusya için daha büyük bir hezimet olacak.

ABD merkezli Hudson Enstitüsü yaptığı açıklamada, “Bahmut, iki tarafın kayıplarının artmasıyla birlikte şiddetli bir yıpranma bölgesi haline geldi” ifadelerine yer verdi. Silahlı Wagner Grubu ise nisan ayı başında şehrin belediyesinin kontrol altına alındığını, ancak çatışmaların devam ettiğini duyurdu. Bu paralı asker grubunun başkanı Yevgeny Prigozhin, bir mezarlığı ziyareti esnasında grubun, “sürekli olarak yayıldığını” belirtti. Hudson Enstitüsü, “Bahmut düşse bile Rus ordusunun, esas coğrafi hedeflerinden biri olan Donetsk bölgesini ele geçiremeyeceğini” iddia etti.

Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Leo Péria-Peigné AFP’ye yaptığı konuşmada Rusların mart ayında sadece 70 kilometrekarelik bir yeri işgal ettiğine ve bunun kayda değer bir ilerleme olmadığına dikkat çekerek, “Rus ordusu eğitimli personelden yoksun. Topçu mühimmatı sağlama konusunda sorun yaşıyor. İki taraf arasında denge haline yaklaşıyoruz” dedi.

ABD’li analist Michael Kaufman, Twitter hesabında, “Rus saldırısı, beklendiği gibi kötü gidiyor. Mesele, Rusların hangi aşamada bitkin hissedip cephanelerini paylaştırmak zorunda kalacağını bilmektir” yazdı. Kaufman ayrıca, Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un “onları zayıflatabilecek uygunsuz ve faydasız saldırılarla güçleri yorduğunu” düşünüyor.

Şarku’l Avsat’ın Alman Haber Ajansı DPA’dan aktardığına göre Britanya Savunma Bakanlığı cumartesi günü Ukrayna’daki savaşa dair konuşmasında Rusya’nın Ukrayna’daki enerji altyapısını ciddi şekilde yorma girişiminin “büyük ihtimalle başarısız olduğunu”, Ukrayna enerjisinin durumunun da ancak sıcaklık dereceleri yükselirse iyileşebileceğini söyledi. Geçtiğimiz aylar boyunca kasıtlı Rus füze saldırıları, Ukrayna’daki enerji altyapısını hedef aldı ve çoğu zaman vatandaşları sıcaklık sıfırın altındayken uzun süreler boyunca elektriksiz ve ısıtmasız bıraktı. İstihbarat bilgilerini aktaran Britanya raporunun devamında küçük ölçekli saldırıların sürdüğü, ancak büyük ihtimalle Ukrayna’nın enerji sistemi üzerindeki etkisinin zayıf olacağı ifade edildi. Ayrıca yedek parça satın alıp altyapıyı onarmanın da Ukraynalı kamu şirketleri için büyük bir lojistik zorluk olduğu belirtilmekle birlikte baharın başlamasıyla durumun önemli ölçüde sakinleşeceği ve Ukrayna’nın da muhtemelen bir sonraki kış için hazırlıklara başlayacağı söylendi.

Bir yıldan fazla bir süredir devam eden savaş, teçhizatı tüketip askerleri yerinden ediyor. Güvenilir rakamların olmadığı bir durumda her iki kamp da düşman kayıplarının belirtilenden daha fazlası olduğunu tahmin ediyor. Moskova’da bağımsız askerî analist Alexander Khramchikhin’in ifadesiyle “bu, Rusya’nın yararına… Ukrayna büyük stratejik öneme sahip olmayan bu şehirleri korumak için çok fazla güç harcadı.” Buna karşılık Stratejik Araştırma Kurumu (FRS) için bir analiz kaleme alan Philip Grou Vincent Toure’ye göre Rus kayıpları, birimlere dağıtılan veya onarımı mümkün olarak depoda tutulan ve işgalin başladığı Şubat 2022’de kara kuvvetlerinin sahip olduğu tüm teçhizatın yarısından çok daha fazla. Eski Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Zagorodnyuk ise, “Kaliteyi iyileştirebileceklerinden ciddi olarak şüpheliyiz. Operasyonun devam edebileceğini sanmıyoruz” dedi. İki kamp ilerlemelerini sabitlemekte zorlansa da Michael Kaufman, Ukrayna’nın açıktan karşı saldırısı karşısında Rus ordusunun, mayın tarlaları ve siperler de dahil olmak üzere güçlü bir savunma organize etmek için kaynak ve teçhizata muhtemelen sahip olduğuna işaret etti.

Kiev istihbarat, eğitim ve modern silah tedariki konusunda Batıya güveniyor. Hafif ve ağır tanklar, radarlar, mühimmat, füzeler ve uzun menzilli füzeler, savaş meydanında Rus ordusunun karşısına çıkıyor. Rus “Ulusal Savunma” dergisinin genel yayın yönetmeni Igor Korotchenko’ya göre “gelecekte durum bir yandan Batının tedarik hızı ve boyutuna, diğer yandan Rus uçaksavarlarının bu tür silahlara karşı koyma yeteneğine bağlı olacak.” Analist ayrıca, Ukrayna’ya gönderilen malzemelerin çatışmayı uzattığını belirtti.

Andriy Zagorodnyuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “kaynak savaşına girmeyi” umarak uzun vadeli planlar yaptığını düşünüyor ve Ukrayna ekonomisinin “iyileşmediğini” itiraf ediyor.

Kiev cuma günü bir Amerikalı gazetenin yayınladığı habere cevap olarak, Ukrayna’nın karşı saldırı başlatmaya hazırlandığına dair gizli bilgiler içerdiği iddia edilen belgelerin sahte olduğunu söyledi. Kiev Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Twitter hesabında, “Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana istihbarat teşkilatlarının hali, kendilerini yalnızca Photoshop programları ve sahte bilgi dökümleri yoluyla iyileştirebilecekleri bir duruma geldi” paylaşımını yaptı. Paylaşımının devamında Moskova’nın Ukrayna’nın karşı saldırısını boşa çıkarmaya çalıştığını, ancak Kiev’in planlarının yakında gerçeklik sahasında ortaya çıkacağını belirtti. Podolyak bu ifadeleri, The New York Times gazetesinin, Ukrayna’nın karşı saldırısının 30 Nisan’da başlayacağını söyleyen sözde gizli belgelerin sızdırıldığına dair ayrıntıları yayınlamasından sonra paylaştı. Söz konusu belgelerin iddiasına göre Kiev, bu saldırı için 60 bin asker, 250’den fazla tank ve 350’den fazla zırhlı araç hazırladı.

Öte yandan Alexander Khramchikhin, Moskova’nın giderek güçlenen Ukrayna direnişi karşısında faydasız tercihler yapmasına üzüldüğünü dile getirerek, “Pek çok askerî sorun siyasi hedeflerdeki hataları açıklamıyor” dedi. Bununla birlikte bu hatalar, kamuoyuna yansıyor. Carnegie Endowment’tan Tatiana Stanovaya, “Rusya’da teknokratlar ve askerî yetkililer arasında, hükümete yakın iş çevrelerinde ve hatta aşırı milliyetçiler arasındaki özel konuşmalarda öfke ve çaresizlik hissedilebilir. Rus seçkinleri, Putin’in başlattığı bu savaşı kazanması gerektiği konusunda hemfikir” ifadelerini kaleme almakla birlikte cephedeki duruma ilişkin olarak, “Putin’in zaferi nasıl garanti edebildiğini kimse anlamıyor” dedi.

Kaynak: Aawsat

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close