Analiz: Orta Afrika'da Wagner Etkisi, Çatışmalar Yeni Bir Boyut Kazandı - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: Orta Afrika’da Wagner Etkisi, Çatışmalar Yeni Bir Boyut Kazandı

Abone Ol 

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yıllardır süren şiddetli çatışmalar, kara mayınları ve el yapımı patlayıcılarının yaygın bir şekilde kullanılmasıyla yeni bir boyut kazandı. Rusya’nın mühimmat ve paralı askerlerle desteklediği hükümet ise isyancıları kontrol edemiyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC), 1960 yılında Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana istikrarsız bir ülke profiline sahip.

Elmas, altın, petrol ve uranyum bakımından zengin olan ülkenin nüfusu, dünyadaki en fakir nüfuslardan biri.

2013’te Seleka grubundan Müslüman isyancıların, çoğunluğu Hristiyan olan ülkede iktidarı ele geçirmesiyle karışıklıklar başladı. Anti-balaka olarak adlandırılan, çoğunluğu Hıristiyan milislerden oluşan bir grup, Seleka’ya karşı çıkmak için ayaklandı.

Seleka, uluslararası baskı sonucu 2014 yılında iktidarı geçiş hükümetine devretti. Ancak ülkede şiddet olayları kendini göstermeye devam ediyor.

ÇATIŞMALARDAN EN ÇOK ZARAR GÖREN SİVİLLER OLDU

OAC’de artan şiddet olayları nedeniyle 2014 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü misyonu bulunuyor.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephanre Dujarric, OAC’de barış gücü misyonunda görev yapan Gabonlu askerlere yönelik cinsel istismar suçlamaları üzerine 450 askeri geri çekeceklerini açıkladı. Şimdiye kadar 30’un üzerinde cinsel istismar iddiası bulunduğunu söyleyen Dujarric, Gabon’u söz konusu karara ilişkin bilgilendirdiklerini ifade etti.

Ülkedeki şiddet olaylarıyla mücadele etmek amacıyla bulunan tek grup BM barış misyonu değil. Ağustos 2018’de Rus yetkililer ile OAC’nin imzaladığı anlaşmaya göre Rus güçleri, OAC askerlerine güvenlik konusunda eğitim verme yetkisine sahip oldu.

Rus Wagner paralı askerleri, yerel orduları eğitmek, isyancı gruplarla mücadele etmek, üst düzey yetkili isimleri korumak ve özellikle sıcak bölgelerdeki altın, elmas gibi madenlerin güvenliğini sağlamak amacıyla faaliyet gösteriyor.

Rusya, kıtadaki diğer ülkelerde olduğu gibi OAC’de de etkisini artırmak için hükümete silah, mühimmat ve paralı asker desteği veriyor. Rusya’nın yardımıyla ülkenin silahlı kuvvetleri isyancı grupları geri püskürtüyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close