Analiz: Kuzey Kore nükleer planını genişletiyor - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: Kuzey Kore nükleer planını genişletiyor

Abone Ol 

Balistik füze testleriyle sık sık gündeme gelen Kuzey Kore, bu kez nükleer denemesi yapmaya hazırlanıyor. Amerikan ve Güney Koreli yetkililerin iddiasına göre Pyongyang, nükleer denemesi yapmak için tüm hazırlıklarını tamamladı. Kim Jong-un’un başkanlığında yapılan savunma toplantısı ise son aşama olarak yorumlandı.

Yılbaşından bu yana 17 kez füze denemesi yapılan Kuzey Kore’de, ulusal savunma politikalarını görüşmek amacıyla askeri toplantı düzenlendi. Çarşamba günü resmi haber ajansı KCNA tarafından yapılan açıklamada, İşçi Partisi Merkez Askeri Komisyonu’nun 2022’nin ilk yarısında “önemli ve kritik görevleri” ele almak ve savunma çalışmalarını değerlendirmek üzere bir araya geldiği bildirildi.

Komisyonun belirlenen gündemi görüşmeye başladığı ve toplantının birkaç gün boyunca sürebileceği aktarıldı. Öte yandan, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un başkanlık ettiği toplantıda, füze testlerine tepki gösteren ABD ve Güney Kore’ye yönelik herhangi bir eylem planı belirtilmedi.

KCNA, Kim’in “ön cephe birimlerinin operasyonel kapasitesini geliştirmek” için adımlar attığını aktardı. Ayrıca toplantıya ilişkin yayınlanan bir fotoğrafta, masanın yanında duran ve sınır bölgeleri de dahil olmak üzere Kore Yarımadası’nın doğu kıyısının büyük bir haritası olduğu dikkat çekti.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Amerikan ve Güney Koreli yetkililer, son dönemde Kuzey Kore’nin nükleer kapasitesini artırdığını ve 2017’den bu yana ilk nükleer testini gerçekleştirmeye hazırlandığını ileri sürdü.

ABD’deki James Martin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Araştırmaları Merkezi (CNS), mart ayının başında Kuzey Kore’nin 2018’de kapattığı Punggye-ri’deki nükleer tesisin uydu görüntülerini paylaştı. Görüntülerin analizinin yapan yetkililer, 2018’den bu yana tesiste görülen ilk faaliyet olduğunu belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi de Kuzey Kore’nin Yongbyon’daki ana nükleer tesisinde genişletmeye yönelik inşaat çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Gelişmelerin üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Güney Koreli mevkidaşı 14 Haziran’da Washington’da bir araya geldi. Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, “Kuzey Kore bir nükleer test gerçekleştirirse, bunun uluslararası yaptırımları güçlendireceğini ve Kuzey Kore’yi uluslararası toplumdan izole edeceğini düşünüyorum” dedi.

Güney Koreli Bakan ayrıca Kim Jong-un’un yeni bir nükleer test için hazır olduğunu ve zamanının siyasi bir karar olduğunu ifade etti.

Ortak basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, “Askeri duruşumuzda hem kısa hem de uzun vadeli düzenlemeler yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nin (CSIS) Beyond Parallel araştırma grubu da uydu görüntülerini analiz ederek Punggye-ri’nin 3 numaralı tünelinde olası bir nükleer test için hazırlıkların tamamlandığını öne sürdü. Ayrıca 15 Haziran’da, 4 numaralı tüneli olası bir nükleer teste hazır hale getirmek için yeni faaliyetler tespit edildiği belirtildi.

ABD’YE YAKIN DIŞİŞLERİ BAKANI

Kuzey Kore, 11 Haziran’da deneyimli diplomat Choe Son Hui’nin Dışişleri Bakanı olarak atandığını duyurdu. ABD ile ilişkilerde oldukça tecrübeli olan Choe’nin atanması, olası bir nükleer test sonrası uluslararası tepkileri dengelemeye hazırlık olarak yorumlandı.

Choe, 1997’de nükleer müzakerelerde Kuzey Kore delegasyonu için tercüman olarak görev yaptı. 2000’lerin başında da müzakerelere katılan Choe, Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Kuzey Amerika bölümünün direktörlüğünü üstlendi. 2018 ve 2019’da Kuzey Kore’nin ABD ile yaptığı iki zirveye katıldı. Bakan olarak atanmadan önce ise Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Yeni Dışişleri Bakanı’nın ABD’nin ek yaptırımlar konusundaki argümanlarını bertaraf etmesi ve Çin’in Kuzey Kore’ye desteğinin devam etmesi için Pekin yönetimi ile iyi ilişkiler kurması bekleniyor.

ABD, Kuzey Kore’nin nükleer deneme gerçekleştirmesi halinde ek yaptırımlar uygulayacağını söylese de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimî üyeleri arasındaki ayrılıklar, cezai tedbirlerin uygulanmasını zora sokuyor. Son olarak bu yıl Rusya ve Çin, ABD’nin sunduğu ek yaptırım kararlarını daha fazla diyalog kurulması gerekçesiyle veto etti.

Kuzey Kore, 2013’teki üçüncü nükleer denemesini Merkez Askeri Komisyon toplantısından birkaç gün sonra gerçekleştirmişti. Bu nedenle, söz konusu savunma toplantısının ardından yedinci nükleer testinin gerçekleştirilebileceği tahmin ediliyor.

Güney Koreli yetkililer, testin şimdiye kadar yapılmasının planlandığını, ancak ülkedeki Covid-19 salgını ve Çin’den gelen talepler doğrultusunda ertelendiğini ileri sürdü.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, olası bir nükleer testin gerçekleştirilmesi halinde Kuzey Kore’ye hızlı ve güçlü bir yanıt verileceğini söyledi.

İlerleyen günlerde ABD’li diplomatların konuya ilişkin Güney Kore ve Japonya ile üçlü görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kaynak : IntellStrategy

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close