Analiz: Kim Jong Un, askerleri alarma geçirdi! Kuzey Kore savaşa mı hazırlanıyor? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: Kim Jong Un, askerleri alarma geçirdi! Kuzey Kore savaşa mı hazırlanıyor?

Abone Ol 

Babası Kim Jong Il’in vefatının ardından iktidara gelen Kim Jong Un, görevde olduğu 10 yıl boyunca nükleer silah ve katı uygulamalarıyla gündeme geldi. Ülkesindeki ekonomik kriz ile mücadele eden Kuzey Kore liderinin son dönemdeki açıklamaları ise yeni bir savaş hazırlığı mı yoksa halkı ayakta tutma çabası mı sorusunu akıllara getiriyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un iktidara gelmesinden bu yana 10 yıl geçti. 19 Aralık 2011 yılında babası Kim Jong Il’in 69 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından 27 yaşında hükümetin başına geldi.

Genç yaşı ve deneyimsizliği nedeniyle yönetimi elinde tutamayacağına inanılan Kim’in askeri darbe veya Kuzey Koreli elitlerin yönetimi ele geçirmesiyle saf dışı bırakılacağı öngörülüyordu. Ancak zaman içinde konumunu güçlendiren Kim, ülkesinde yeni bir çağ başlattı.

Rakiplerini tasfiye eden Kuzey Kore’nin genç lideri, uluslararası politikada da adından söz ettirmeye başladı. Dört nükleer test, 100 balistik füze denemesi ve liderlerle yapılan görüşmelerle ilgi odağı haline geldi.

Kuzey Kore’deki 25 milyon insan sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Dünyanın geri kalanında neler olduğu ve ülkelerinin dışarıdan nasıl görüldüğü hakkında neredeyse hiç fikri olmayan insanlar, liderlerinin üstün yetenekli ve sadakat gösterilmesi gereken biri olduğu şeklinde yetiştiriliyor.

Kim ailesi, kurulduğu 1948 yılından bu yana Kuzey Kore’yi yönetiyor. Ülke halkına da kan bağının kutsal olduğu öğretiliyor.

Kim Jong Un, 2012’de yaptığı bir konuşmada, Kuzey Korelilerin bir daha asla kemelerini sıkmak zorunda kalmayacaklarına söz verdi. Ancak Covid-19 salgını sonrası Kuzey Koreli yetkililerin sınırları kapatmasıyla ülke ekonomisinin giderek kötüleştiği halkın yoksullukla mücadele ettiği bildiriliyor. Sınırların kapanmasıyla, Pyongyang’ın siyasi ve ekonomik müttefiki Çin’den de gıda, ilaç ve yakıt ikmali kesildi.

Durumu “büyük bir kriz” olarak nitelendiren Kim, şimdiye kadar Kuzey Koreli liderler arasında görülmemiş bir şekilde konuşmasında gözyaşı döktü. Aralık ayının başında yaptığı konuşmasında, ülkenin savunma, tarım ve inşaat gibi alanlarda ilerleme kaydetmeye devam etmesi için gelecek yıl “çok büyük bir mücadeleye” hazırlanması gerektiğini söyledi.

Son olarak parti genel kurulunda görüntülenen Kim’in oldukça zayıfladığı dikkatlerden kaçmadı. Kuzey Kore liderinin yılın başından bu yana yaklaşık 20 kilo verdiği tahmin ediliyor. Parti yetkilileri Kim Jong Un’un halkı için aç kaldığını ima ederken, Güney Koreli kaynaklar ise midesine kelepçe taktırdığını ve daha sağlıklı beslenmeye başladığını aktardı.

SAVAŞ MI YOKSA MOTİVASYON MU?

Kim Jong Un, iktidarının 10. yıldönümünde her anlamda krizde olan bir ülkenin başında. Her kadar ülkesinin büyük zorluklar içinde olduğunu ifade etse de Kuzey Kore lideri askeri motivasyonu elden bırakmak istemiyor.

Kuzey Kore ordusunun başkomutanlığına yükselişinin de 10. yıldönümü olan Kim, Parti’nin resmi yayın organı Rodong Sinmun gazetesinde bir yazı yayınladı. Yazıda, ülkedeki 1,2 milyon askerin Kuzey Kore liderini canları pahasına koruyan bir kale gibi olmaları gerektiğini söyledi.

Ülkenin bu zor zamanlarında kendi liderliğinin arkasında toplanmasını vurgulayan Kim Jong Un, daha modern ve gelişmiş bir ordunun inşa edilmesi için de çağrıda bulundu.

Ekim ayında Pyongyang’da düzenlenen 2021 Meşru Müdafaa sergisinde konuşan Kuzey Kore lideri, ABD’nin tehditlerine karşı “yenilmez bir askeri güç” kuracağını söyledi. Silah geliştirme programının meşru müdafaa için olduğunu ve savaş başlatma amacı gütmediğini de sözlerine ekledi.

Güney’deki askeri yapılanmaya karşılık olarak Kuzey’in komşusuyla askeri mücadeleye girmek istemediğini belirten Kim, “Hiç kimseyle savaş konuşmuyoruz. Aksine savaşa engel olmayı ve ulusal egemenliğin korunması için savaştan caydırmayı konuşuyoruz” dedi.

Kim ayrıca, ABD’yi de Kuzey ile Güney arasındaki gerilimi tetiklemekle suçladı. Kuzey Kore’yi “ABD’nin düşman olmadığına” inandıracak herhangi bir davranışla karşılaşılmadığını da ifade etti.

Biden yönetimi, Kuzey Kore ile görüşmek istediklerini söylemiş, ancak yaptırımların hafifletilmesi için Pyongyang’ın nükleer silahlardan vazgeçmesi şartını koymuştu. Kuzey Kore ise bu talebi reddediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Kuzey Kore’nin balistik füze ve nükleer silah denemelerini yasakladı. Ancak Kuzey Kore sıklıkla bu yasakları deliyor ve ülkeye yaptırım uygulanıyor.

BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, geçen ay yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin nükleer silahlarda kullanılan plütonyum üretmek için bir reaktörü yeniden çalıştırdığını ve bu gelişmenin “derinden rahatsızlık uyandırdığını” söylemişti.

Kuzey Kore ise her zaman ülkenin savunulması için silahların gelişimine devam etmeleri gerektiğini ifade diyor.

Diğer yandan, yaptırımlara rağmen Kuzey Kore’nin silah geliştirmekten vazgeçmesi mümkün görünmüyor. Kim, rejimin ayakta kalabilmesi için bu silahları hayati önemde görüyor.

Bazı gözlemciler Kuzey Kore’nin bu söyleminin, ülkenin giderek yoksullaşan halkını “yüreklendirme” amacı taşıdığı yorumunu yapıyor.

Kaynak: IntellStrategy

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close