Almanya savunma sanayisi büyük bir değişime hazırlanıyor - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Almanya savunma sanayisi büyük bir değişime hazırlanıyor

Abone Ol 

Onlarca yıllık bütçe kesintilerinden sonra Alman ordusu, mermilerden sırt çantalarına kadar temel malzemelerde büyük bir eksiklik içerisinde.

New York Times’da yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle harekete geçen Alman Şansölye Olaf Scholz, Almanya’nın askeri gücünü modernize etmek için105 milyar dolar harcama sözü verdi ve geçen yıla göre askeri harcamaları neredeyse üç katına çıkardı.

Berlin’deki German Institute for International and Security Affairs’de çalışan Alman Ordusu’ndan emekli albay Wolfgang Richter, silah harcamalarındaki artış konusunda geç kalındığını belirterek; “Uzun süre askeri harcamarla ilgili ekonomik gücün yeterli olduğuna inandık. Ancak son haftalarda yaşananlar, bizim de daha güçlü bir orduya ihtiyacımız olduğunu gösterdi.” açıklamasında bulundu.

Almanya ordusunun istek listesinde; yeni gemiler, yeni helikopterler, daha fazla tank ve diğer zırhlı araçlar bulunuyor. Ancak uzmanlar, ayrılan bu bütçeyi dağıtmanın ve 184.000 askere sahip Alman Ordusunu Rusya’ya karşı etkili bir caydırıcı hale getirmenin yıllar alabileceğini belirtiyor.

Bu gecikme Alman silah endüstrisinin eksikliğinden kaynaklanmıyor. Zırhlı araçlar üreten Rheinmetall ve askeri iletişim ekipmanı sağlayan Rohde & Schwarz gibi büyük üreticiler de dahil olmak üzere Almanya’da silah endüstrisi konusunda güçlü kuruluşlar var.

Diğer yandan Volkswagen’in Traton birimi askeri araçlar üretmek için Rheinmetall ile ortak bir girişime sahip. Ayrıca Krauss-Maffei Wegmann Münih’teki fabrikasında Leopard 2 ana muharebe tanklarını gibi çok sayıda araç üretiyor. Aslında, Alman savunma sanayi kuruluşları neredeyse kendi ülkelerinin ordusuna sattıkları kadar da silah ihraç ediyor.

Krauss-Maffei Wegmann, 19 ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan tankları ve zırhlı araçları güncelliyor ve onarıyor.

Krauss-Maffei Wegmann’ın CEO’su olan Ralf Ketzel, Almanya’nın istediği yüz Leopard 2 ve Pumas aracının teslimatının iki yıldan fazla süreceğini açıkladı. Ketzel, “Durum tasvir edildiği kadar iç karartıcı değil ancak zor bir süreç olacak.” açıklamasında bulundu.

Almanya’nın yeniden silahlanması aslında daha geniş ölçekte bir tür ekonomik canlanma programı anlamına da geliyor. Çünkü Alman müteahhitler kıtanın dört bir yanından malzeme satın alıyor.

Almanya Savunma Bakanlığı, eski Tornado avcı uçaklarının yerine Lockheed Martin tarafından yapılan F-35 savaş uçaklarını sipariş etmek istediğini açıkladı.

İsveçli kamuflaj ve sırt çantası üreticisi Snigel Design’ın CEO’su Carl Jonasson, geçtiğimiz günlerde Almanya’dan bir sipariş aldığını açıkladı. Jonasson Almanya’nın 100 milyar Euro’luk savaş bütçesi hakkında yaptığı açıklamada, “Avrupa standartları için akıllara durgunluk veren bir rakam.” ifadelerini kullandı.

Münih’teki bir ekonomi araştırma kuruluşu olan Ifo Enstitüsü’ne göre, bu miktar kulağa etkileyici gelse de, Almanya’nın yıllarca yetersiz harcamalarını telafi etmek için çok da yeterli olmayacak.

Ifo ekonomistleri yakın tarihli bir raporda, Almanya’nın NATO standartlarını karşılamak için uzun vadede yılda 25 milyar Euro daha taahhüt etmesi gerektiğini belirtti.

Scholz ise benzer bir yaklaşımla, önümüzdeki yıllarda savunma harcamalarının, NATO üyeleri tarafından kabul edilen asgari miktar olan ulusal üretimin yüzde 2’sinden fazlasını oluşturacağı sözü verdi.

Alman Parlamentosu Nisan ayında Ukrayna’ya ölümcül silahlar ve savunma sistemleri sağlamayı kabul etti ve Ukrayna Ordusuna hızlı bir şekilde tedarik edebileceği silah, zırhlı araç ve savunma sistemlerinin listelerini verdi.

Ancak Almanya’nın Ukrayna’ya yardım kapasitesi sınırlı. Çünkü kendi ordusu da ihtiyaç duyduğu tüm modern teçhizata sahip değil. Almanya’nın Ukrayna’ya sunduklarının çoğu, depoda bulunan ve yenilenmesi ve modernize edilmesi gereken eski ekipmanlar.

Ayrıca, harcamaları kısmaya alışmış birçok Alman savunma şirketi, üretim kapasitesini düşürdü ve üretimi artırmak için birkaç yıla ihtiyacı olacak ve bu şirketlerin ihtiyacı olan malzemeleri tedarikçiler zamanında sağlayamayabilir. Ve geçmişteki sürece bakıldığında Almanya’nın tedarik sistemi zaten ıstırap verecek kadar yavaştır.

Örnek olarak; ABD’ye tedarik sağlayan Heckler & Koch şirketinin ürettiği yeni bir saldırı tüfeğinin teslimatı, teklif sahibinin mahkemede karara itiraz etmesine izin veren bir Alman yasası nedeniyle yedi yıl geride kalmasına rağmen teslim edilemedi.

Scholz harcamalardaki artışı açıkladıktan kısa bir süre sonra, Savunma Bakanlığı büyük savunma sanayi kuruuşu yöneticilerini Berlin’e çağırdı. Buradaki toplantıda verilen mesajlardan biri; “Birbirinizi dava etmeyi bırakın ve ekip olarak çalışın.” şeklindeydi.

Scholz’un partisinden milletvekili Eva Högl, “Soğuk Savaş ve Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra Avrupa’da kalıcı bir barış olacağını ve Rusya ile birlikte bir Avrupa barış düzeni kurabileceğimizi ummuştuk. Bu inanç artık paramparça oldu ve sonuç olarak şimdi ordunun gerekliliği konusunda yeni bir anlayış var.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close