"Alman Ordusu'nun 100 milyar Euroluk modernizasyon bütçesi ABD şirketlerine akıyor" - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

“Alman Ordusu’nun 100 milyar Euroluk modernizasyon bütçesi ABD şirketlerine akıyor”

Abone Ol 

Almanya merkezli savunma sanayi devi Renk, Berlin’in 100 milyar euroluk orduyu güçlendirme planını eleştirdi.

Tank şanzımanı üreticisi Renk Group’un CEO’su Susanne Wiegand, Münih’te üç gün önceki açıklamasında bütçede aslan payının ABD merkezli savunma sanayi şirketlerinin olacağını söyledi.

Hükümeti savunma sanayisi stratejisi belirlememekle suçlayan Wiegand, “Alman endüstrisine çok fazla para kalacağına inanmıyorum” dedi.

Yönetici, Berlin’in savunma sanayisinin stratejik öneminin farkında olmadığını savundu ve şöyle konuştu:

“Almanya’nın savunma sanayii için stratejik bir pusulası yok. Bu, Fransızların çok daha iyi üstesinden geldiği bir konu.”

100 milyar euronun sadece ordu envanterindeki boşlukların doldurulması için harcanmamasını isteyen Wiegand, bu parayla savunma sanayi teknolojilerine yatırım yapılabileceğini vurguladı.

Merkezi Augsburg’da olan şirketin satışlarının yüzde 70’ini, tank ve donanma gemilerinde kullanılan şanzımanlar oluşturuyor. Gelirin geri kalanıysa kompresör gibi parçalardan geliyor. 1873’de kurulan şirket, şanzıman üretiminde dünyada ilk sırada yer alıyor. Renk Gorup geçen yıl 849 milyon euroluk satış yapmıştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 24 Şubat’ta başlayan Rusya – Ukrayna savaşından üç gün sonra yaptığı açıklamada, orduyu güçlendirmek için 100 milyar euroluk özel fon kurulacağını duyurmuştu.

Savunma Bakanı Christine Lambrecht, orduyu güçlendirmenin “acilen atılması gereken bir adım” olduğunu söylemişti.

Alman Silahlı Kuvvetleri’nin (Bundeswehr) bütçeyle baştan aşağıya yenilenmesi bekleniyor.

Almanya, 2022’de ABD’den F-35 savaş uçakları ve nakliye helikopterleri sipariş etmişti. F-35 teslimatının 2026’da başlaması bekleniyor. Berlin ayrıca silahlı kuvvetlerde bir dijitalleşme atağı başlatıldığını bildirmişti.

Savunma Bakanlığı verilerine göre bütçenin 30 milyar eurosu halihazırda harcandı. Öte yandan bütçeye  enflasyon, dolar-euro kuru ve katma değer vergisi ekleniyor. Yani askeri donanıma harcanabilecek net meblağ 50 ila 70 milyar euroya düşürüyor.

Savunma Bakanı Boris Pistorius, şubattaki açıklamasında 100 milyar euronun ordunun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceğini savunmuştu.

Kaynak: Independent, Reuters, Bloomberg

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close