Stratfor: "Rusya Savunma Sanayi Projelerinin Bir Çoğu Galeride Yayınlamaktan Öteye Gidemez" (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Stratfor: “Rusya Savunma Sanayi Projelerinin Bir Çoğu Galeride Yayınlamaktan Öteye Gidemez” (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

Büyük bir güç olarak Rusya, büyük emellere ve amaçlara sahip. Fakat bütçe kısıtlamaları, ekonomik sorunları, rekabet ve bazı diğer sorunlar, ordunun en gösterişli projelerinin galeride yayınlanmaktan öteye asla geçemeyeceği anlamına geliyor.

ABD Merkezli Düşünce Kuruluşu Stratfor’da yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Rusya’nın savunma sanayi büyük bir düşmanla karşı karşıya, ancak bu yabancı bir askeri güç değil. Kremlin, Rus ordusunun tüm birimlerini modernize etmeye çalışıyor ancak ülkenin savunma endüstrisi; azalan sipariş hacmi, yüksek vasıflı teknolojik yeteneklerin maliyeti nedeniyle zor durumda.

 Son rakamlara göre, Rusya’nın havacılık sektörünün performansı hızla düşüyor. Örneğin 2018’de, Rus uçak ve uzay aracı üreticileri 2017’ye göre yüzde 13,5 daha az üretim yaptı. 2019’da da bu düşüş devam etti ve havacılık üretimi yıllık yüzde 48 düştü.

Rusya’nın savunma üretimindeki düşüş Rusya savunma sanayisinin genel olarak rekabet gücüne ilişkin endişeleri artırıyor.  Petrol fiyatlarındaki gerileme ve ülkenin silah üreticilerinin küresel silah pazarındaki rekabet üstünlüğünü kaybetmeye başlaması, Rusya’nın geliştirmek istediği projeleri zora soktu. Bu faktörler birlikte, Rusya’nın savunma sanayisinin artık daha zor şartlarda daha fazla mücadele etmesini sağlıyor.

Bu korkunç tablo ortada olmasına rağmen, Rusya’nın sık sık sansasyonel yeni platformlar yapacağını duyurması tam bir tezat oluşturuyor. Özellikle son dönemde Rusya’nın; T-14 ana muharebe tankı veya Su-57 savaş uçağı gibi büyük silah sistemleri çok az alıcı buluyor, geri kalan projeler ise sadece prototipler olarak kalıyor.

Rusya, Sarmat kıtalararası balistik füzesi gibi bazı donanımların üretimine, ülkenin genel askeri duruşuyla ilgili stratejik kaygıları nedeniyle öncelik verdi. Ancak Moskova diğer duyurduğu projeleri ya tam olarak geliştiremedi yada sınırlı bir ölçekte ilerletebildi.

Sınırlı bir bütçenin baskısı altında olan Kremlin , 2017’den itibaren deglare etmese de askeri harcamalarını azaltmaya başladı. Bugün, dört yıldan fazla bir süredir, Rus petrol gelirleri tekrar yavaş yavaş artıyor, ancak ülke zayıf yılların sonuçlarıyla başa çıkmaya çalıştığı için toparlanması için süre gerekiyor. Bunun yanısıra Batı yaptırımları ve Moskova’nın Ukrayna’daki ve başka yerlerdeki askeri faaliyetleri askeri gelişmeler için kullanabileceği mali havuzu daraltıyor.

Ve Rusya’nın silah endüstrisi önümüzdeki yıllarda daha da büyük bir sorunla karşı karşıya: bu da bu gelişmeler ışığında Rusya’nın üreticilerinin zayıflaması ve rekabet gücünün azalması. Rusya uzun zamandır insan haklarıyla ilgili herhangi bir koşul koymadan uygun fiyatlı askeri teçhizat sunarak pazarın bir kısmına hâkim oldu. Ancak Çin’in askeri endüstrisinin ve dünyadaki birkaç küçük üreticinin yükselişi pazarda rekabet etmeyi çok daha zor hale getirdi.

Nihayetinde, ihracat fırsatlarının kaybı sadece Rusya’nın savunma sanayisini finanse etme çabalarını karmaşıklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda savunma sanayinin ürettiği ölçeği de düşürür.  Aslında bu, Rusya’nın belirli silah sistemleri için yabancı müşteriler bulmada ne kadar başarısız olursa, kendi ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığı yüksek bir maliyetli sistemleri de o derece geliştiremeyeceği anlamına gelir.

Çözüm Arayışı

Buna göre Rusya, savunma sektörünü korumak ve genel endüstriyel performansını iyileştirmek için başka çözümler düşünüyor. Olası çözümlerden biri, sektörler arasında yük paylaşımına odaklanmak.

Bu konuda Rusya, Boeing veya Airbus gibi Batılı işletmelerin işleyişine benzer şekilde, savunma endüstrisinin sivil üretim için güçlü yönlerinden yararlanmaya çalışıyor. Rus savunma üreticileri, yerli ve yabancı sivil pazarlar için askeri olmayan ürünler üreterek, askeri üretim sektörünü ayakta tutabilirler.

Fakat bu konuda çok büyük tecrübeye sahip olmayan Rusya için, böyle bir kumarın başarılı olma şansı çok düşük. Moskova, Batı’nın yaptırımları arasında bir ithal ikame programını zorlasa da bu zaman alacaktır.

Evet; büyük bir güç olarak Rusya, büyük emellere ve amaçlara sahip. Fakat bütçe kısıtlamaları, ekonomik sorunları, aalan rekabet ve bahsettiğimiz bu sorunlar, ordunun en gösterişli projelerinin sadece galeride yayınlanmaktan öteye asla geçemeyeceği anlamına geliyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close