Savaş alanında 3D yedek parça basıp teslim eden savaş robotu: R-FAB - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Savaş alanında 3D yedek parça basıp teslim eden savaş robotu: R-FAB

Abone Ol 

Üç boyutlu (3D) yazıcılar, robotlar ve tanklar; savaş alanı lojistiğinin geleceği hakkında neler düşündürüyor? Project Covergence 21 denemesi, bu sorunun cevabını şimdiden verdi. Bir tankın veya geminin başı dertte mi? Askerler sahada çatışırken, gerekli parçayı 3 boyutlu (3D) yazıcıda yazdırabilir ve onu üreten robottan teslim alabilir.

                                                      Polular Science’da yayımlanan makalenin çevirisi M5  tarafından yapılmıştır.

Savaş, bazen kelimenin tam anlamıyla bir sürtüşmedir. Araç ve cihazların kullanımlarında oluşan aşınma ve yıpranma, sahada bir parçanın kırılmasına neden olduğunda, komutanlar yedek bir parçanın yanlarında olmasını umarlar. Aksi takdirde, ya bozuk ekipmanla ilerlemeli ya da tamir edilmeleri için makineleri geride bırakmalıdırlar.

Yuma Proving Grounds’un zorlu çölünde, geleceğin teknolojisini araştıran bir ABD ordusu projesi testinde, komutanlar yeni bir alternatifi denediler: Talep üzerine bir yedek parçayı 3D olarak yazdırma ve bu yedeği ihtiyacı olan tanka ulaştırmak için yarı-otonom bir robot ile teslimatı gerçekleştirme görevi.

Ekim ayının ilk haftasında başlayan ve Kasım ayının ortasına kadar süren deneyin ismi, Project Convergence 21. Denemelerde Kara Kuvvetleri’nin yanı sıra  Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve başka bazı kurumlar da katıldı. Aynı testlere hem Arizona’nın Yuma Deneme Alanında hem de New Mexico’nun White Sands Füze Menzili’nde yer alan unsurlar yer aldı.

PERDE ARKASINDA KALAN, ÇOK ÖNEMLİ BİR ASKERİ KONU: YEDEK PARÇA

Bu senaryoda, bir tankın yeni bir parçaya ihtiyacı olduğunda, Project Convergence’daki askerler o parçayı 3D olarak yazdırdı. Askeri bir kısaltmayla açıklanan bu yeni yetenek, “Savaş Alanında Eklemeli Üretim Yoluyla Hızlı Üretim” veya R-FAB olarak adlandırılıyor.

ABD Ordusu Yetenekler Direktörü Melanie Smith, bir video yayınında, R-FAB’in aslında “paslanmaz çelik kompozitler ve bazı plastik şeyler yazdırma kabiliyetine sahip” bir yazıcı olduğunu söyledi. “3D yazıcı, bize parçaları savaşın ileri cephelerinde ordumuz için yazdırabilmemiz anlamına geliyor.” İfadelerini kullandı.

Parçaları ihtiyaç duyuldukları yerde, gerektiği gibi basmak, uzun süreli bir mücadelede çok önemli olan ve perde arkasında kalan bir gelişme. Askerlerin çatıştığı yerlere taşınabilecek veya yakınına getirilebilecek çok sayıda yedek parça var, ancak bazen parçalar yedek parça olmadığı anlarda kırılıyor. Bu sorun özellikle gemiler için fazlasıyla geçerlidir, ancak karadaki operasyonlar için de aynı derecede verimli uygulanabilir. Yedek parça yerine; 3D bir yazıcıya ve işlenebilir malzemeye biraz yer ayırmak, parçanın talep üzerine yapılabileceği anlamına geliyor. İhtiyaç duyulan parçaların yeniden tedariği doğrudan sahanın kendisinde gerçekleşebilir.”

PARÇA YARI-OTONOM ROBOTLARLA TESLİM EDİLİYOR

Bir parça sahada yazdırıldıktan sonra bile, onu ihtiyacı olan yere ulaştırmak başlı başına bir görev. Bu aşamada bir robot,  insan bir sürücüyü riske atmadan, ateş altında kendi başına seyahat ediyor ve direkt olarak içinde taşıdığı parçaya ihtiyacı olan mürettebatın yanına gidiyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close