ABD ve İsrail, yeni nesil uzun menzilli güdümlü füze "Bullseye" için iş birliğine gitti - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

ABD ve İsrail, yeni nesil uzun menzilli güdümlü füze “Bullseye” için iş birliğine gitti

Abone Ol 

ABD’li savunma sanayi firması General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) ile İsrailli Rafael Advanced Defense Systems arasında yeni nesil uzun menzilli hassas güdümlü füze sistemi “Bullseye” için iş birliği anlaşması imzalandı.

Her iki şirket tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, 7 Nisan’da ABD’nin Maryland eyaletindeki National Harbor kentinde düzenlenen Sea-Air-Space Konferansı kapsamında imzalanan mutabakat zaptı (MoU) ile GA-EMS, Bullseye füzesinin üretiminde Rafael’in ABD’deki ana ortağı ve yüklenicisi olacak.

Füzenin tasarım ve test süreçlerinin İsrailli Rafael tarafından yürütüldüğü, üretim ve entegrasyonunun ise ABD’nin Mississippi eyaletinde yer alan Tupelo tesislerinde GA-EMS tarafından gerçekleştirileceği bildirildi. Söz konusu tesisin, karmaşık savunma sistemleri üretimi ve entegrasyonu konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahip olduğu vurgulandı.

Çoklu platformlardan fırlatılabilecek

Bullseye füzesinin; hava, kara ve deniz platformlarından fırlatılabilecek şekilde tasarlandığı ve ABD Savunma Bakanlığı (DoD) ile müttefik ülkelerin müşterek harekât ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirildiği belirtildi. Füzenin modüler ve ölçeklenebilir yapısı sayesinde farklı harp başlıkları ve tahrik sistemleriyle çeşitli görev profillerine uyarlanabileceği ifade edildi.

GA-EMS Başkanı Scott Forney, projenin Rafael’in halihazırda gerçekleştirdiği Ar-Ge yatırımlarından faydalanarak geliştirme risklerini azaltacağını ve üretim sürecini hızlandıracağını kaydetti. Rafael’in Hava ve C4ISR Sistemleri Başkan Yardımcısı Yuval Miller ise iş birliğinin hassasiyet, esneklik ve maliyet etkinlik ilkeleri çerçevesinde modern muharebe ihtiyaçlarına cevap verecek bir sistem ortaya koymayı hedeflediğini söyledi.

Gelişmiş teknolojilerle donatıldı

Bullseye füzesinin; radar görünürlüğünü azaltan “Very Low Observable” (VLO) özellikleri, otomatik arazi takibi (ATA), hedef tanıma sistemleri (ATR), GNSS (Küresel Uydu Navigasyon Sistemi) dışı seyrüsefer kabiliyeti, senkronize saldırı, otonom uçuş ve operatör müdahalesine açık kontrol seçenekleri gibi gelişmiş teknik kabiliyetlerle donatıldığı açıklandı.

Yapılan açıklamada füzenin, A2/AD (Anti-erişim/alan engelleme) ortamlarında görev icra edebilme kapasitesine sahip olduğu, derin taarruz, gemisavar ve kara hedeflerine yönelik hassas saldırılar, elektronik harp ve aldatma görevleri gibi çok sayıda operasyonel senaryoya uyarlanabileceği kaydedildi.

Bullseye füzesinin uçuşa elverişlilik sertifikasyonuna yönelik son testlerinin devam ettiği, teslimatların ise 2025 yılının son çeyreğinde başlamasının planlandığı bildirildi.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close