ABD Genelkurmay Başkanı Milley: "Rusya'nın savaşı kazanması askeri açıdan imkansız" - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

ABD Genelkurmay Başkanı Milley: “Rusya’nın savaşı kazanması askeri açıdan imkansız”

Abone Ol 

Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, Ukrayna’daki savaşın onlarca yıl sürebileceğini söyledi. ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ise “Bu savaş Rusya tarafından askeri olarak kazanılamaz” ifadelerini kullandı.

Medvedev, Vietnam’a düzenlediği ziyarette perşembe günü yaptığı konuşmada Ukrayna savaşıyla ilgili “Bu çatışma çok uzun olacak, büyük ihtimalle onlarca yıl sürecek” dedi.

2008 – 2012’de devlet başkanlığı yapan Medvedev, Ukrayna yönetimini Nazilikle suçlayarak, “Böyle bir yönetim başta olduğu sürece, örneğin üç yıl ateşkes, iki yıl çatışma olacak. Her şey tekrarlanacak” ifadelerini kullandı.

Medvedev, nükleer savaş tehdidini de yineleyerek, Batı’nın Ukrayna’ya nükleer silah vermesi durumunda Rusya’nın da kendisini savunmak için saldıracağını söyledi.

2012 – 2020’de başbakanlık da yapan Medvedev, ocaktaki açıklamasında Rusya’nın yenilmesi halinde bunun nükleer savaşın fitilini ateşleyebileceğini öne sürmüştü.

Medvedev’in açıklamaları, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko’nun perşembe günü Rusya’nın ülkeye nükleer silah taşımaya başladığını duyurmasının ardından geldi.

ABD Genelkurmay Başkanı Milley de perşembe günü çevrimiçi katıldığı bir etkinlikte, “Bu savaş Rusya tarafından askeri olarak kazanılamaz. Böyle bir şey mümkün değil” dedi.

Milley, Kremlin’in Kiev yönetimini devirmeyi amaçladığını savunarak, bunun da askeri açıdan imkansız olduğunu iddia etti.

Amerikan general de Medvedev gibi savaşın kısa sürede sonlanmayacağına işaret ederek, “Çatışmalar devam edecek, kanlı ve zor olacak. Fakat bir noktada iki taraf da çözüm için ya müzakere edecek ya da askeri bir sonuca varacak” diye konuştu.

Milley, Ukrayna’ya savaş jeti gönderilip gönderilmeyeceğine dair net bir açıklama yapmazken, 10 adet F-16’nın bakımı dahil 2 milyar dolara mal olabileceğini belirtti.

Birleşik Krallık ve Hollanda, geçen hafta Ukrayna’ya savaş uçağı sağlamak için bir “uluslararası koalisyon” üzerinde anlaştıklarını açıklamıştı.

F-16’ların gönderilmesinde son karar Washington’a ait. ABD Başkanı Joe Biden, henüz savaş jetlerinin tedariki için onay vermedi.

Kaynak: Independent, SCMP, Politico

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close