Dünyanın ilk 10 av tüfeği üreticilerinden HUĞLU'dan keskin nişancı tüfeği 'OVİS' - M5 Dergi
DergiMakalelerSayı 347 Haziran 2020Son sayı

Dünyanın ilk 10 av tüfeği üreticilerinden HUĞLU’dan keskin nişancı tüfeği ‘OVİS’

Abone Ol 

Av tüfeklerinde Türkiye’nin önemli marka ismi Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi yeni bir hamle yaparak, Ovis keskin nişancı tüfeği ile yivli silah üretimine de adını yazdırmaya hazırlanıyor. Adını binlerce yıldır Anadolu coğrafyasını yurt edinmiş olan yaban koyunu “Ovis Gmelinii Anatolica”dan alan Huğlu’nun ilk bolt action yivli tüfeği Ovis, üstün bir teknoloji ve kusursuz bir şekilde parçaların birleşiminden oluşmakta. Test aşamasını tamamlayan ve bütün izinleri hazır olan Ovis keskin nişancı tüfeği piyasaya sürüleceği günü bekliyor.

Huğlu yetkilileri genellikle yivli tüfeklerde hafif olmasına ya da daha uzun mesafeye atış yapabilmesine bakıldığını belirterek “Biz Ovis’i tasarlarken duyulara hitap etmesine de özen gösterdik” bilgisini paylaştı.

Yetkililer M5’e Ovis ile ilgili şu bilgileri verdi: “Ovis’in alüminyum kundaklı bir taktik ve iki farklı ahşap versiyonu bulunmakta. Keskin ve akıcı çizgileri .308 win kalibre dövme namluyla bütünleştirdiğimiz Ovis, tıpkı Anadolu yaban koyunu gibi sarp ve çetin koşullara karşı dayanıklı olması için Huğlu’nun titiz mühendisliği ile üretildi. Biliyoruz ki yıllar geçtikçe etrafımızda iz bırakan şeyler azalır, eğer sizde hayatınıza unutmayacağınız bir iz eklemek isterseniz sizi ustalık eserimiz Ovis ile tanışmaya davet ediyoruz.”

Test aşamasını tamamlayan ve bütün izinleri hazır olan Ovis keskin nişancı tüfeği piyasaya sürüleceği günü bekliyor.

14167 PLAK KIRILDI REKORLAR KİTABINA GİRDİ

Huğlu’nun ürettiği yarı otomatik tüfek Renova (CZ 1012), geçen yıl ABD’de katıldığı bir rekor denemesi sonucunda ile Guiness Rekorlar Kitabı’nda yer almıştı.

Amerika’nın Kansas eyaletinde bulunan Powder Creek Shooting Park atış poligonunda, 12 Ekim 2019 tarihinde 5 kişilik bir takım ile en fazla plak kırma rekoru denenmişti. 12 saatlik süreyi kapsayan rekor, Huğlu Av Tüfekler Kooperatifi’nin CZ-USA için ürettiği ve Renova modeli ile aynı olan CZ 1012 tüfeği ile kırıldı. Bu alanda daha önce kırılan 4 bin 602 plak kırma rekoruna 4 saat gibi kısa bir sürede ulaşan David Miller ve ekibi, bu defa toplam atış süresi boyunca 14 bin 167 adet plak kırarak yeni bir rekorun sahibi oldu. Bu rekor denemesi aynı zamanda Huğlu tüfekleri açısından zorlu bir kalite kontrol testi anlamına da gelmişti.

12 SAATTE 9 SAATLİK ATIŞ SÜRESİ

12 saatin yaklaşık 9 saatini atış yaparak geçiren takım ortalama 35 dakika atış yaptıktan sonra 10 dakika mola verdi. Her atıcıya ait 6 adet tüfeğin bulunduğu rekor denemesinde bu tüfeklere 12 saat boyunca atıcılardan başka hiç kimse dokunmadı. Rekor denemesi Guinnes tarafından da onaylandı. Bir gazeteci rekordan önceki akşam David Miller’a “Neden böyle bir meydan okumaya kalkıştınız ve bu denemede neden gençleri tercih ettiniz?” diye sordu. Miller bu soruyu “Gençlerin her zaman bu rekorla birlikte anılacak olması ve benim de bu takımın bir parçası olmam beni çok gururlandırıyor” şeklinde cevapladı. Ayrıca Miller, bu başarıya gençlerin imza atıyor olmasının bu branşın geleceği için de çok güzel bir imaj olduğunun altını çizdi.

KURULUŞ SÜRECİ BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINA UZANIYOR

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin kuruluş hikayesi Birinci Dünya Savaşı’na kadar uzanıyor. O dönemde Osmanlı ordusunda silah tamir ve bakımıyla ilgili görev yapan Huğlulu Mustafa Çavuş’un silahlara duyduğu ilgi bütün köye yayıldı. Huğlu halkının zanaatkâr yönü, silah tamirinden silah imalatına giden yolu açtı. Bu dönemde Huğlu’da yivsiz av tüfeği imalatı en yaygın iş kolu haline geldi. Bireysel üretim ve sivil pazara satışa dayalı olarak sürdürülen tüfek zanaatkârlığı, devletin sivil silah üreticilerinin tek çatı altında toplanması yönündeki kararıyla 1962 yılında kurulan Sınırlı Sorumlu Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi çatısı altında devam etti. 165 üye ile kurulan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi bugün 380 üyesiyle çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmekte. Günümüzde tamamen yenilenen üretim tesisi ile Huğlu, teknolojiyi ustalığıyla birleştirerek birçok model tüfek imal etmekte. Ayrıca yeni yatırımlarla kooperatif savunma sanayi tarafında da yeni ve kalıcı hamleler yapmakta.

OVIS’IN TEKNIK ÖZELLİKLERİ

AMERIKA’NIN KANSAS EYALETİNDE BULUNAN POWDER CREEK SHOOTING PARK ATIŞ POLİGONUNDA, 12 EKIM 2019 TARİHİNDE 5 KİŞİLİK BİR TAKIM İLE EN FAZLA PLAK KIRMA REKORU DENENMİŞTİ. 12 SAATLİK SÜREYİ KAPSAYAN REKOR, HUĞLU AV TÜFEKLER KOOPERATİFİ’NİN CZ-USA İÇİN ÜRETTİĞİ VE RENOVA MODELİ İLE AYNI OLAN CZ 1012 TÜFEĞİ İLE KIRILDI

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close