Sırada hayalet tanker uçaklar mı var? KC-Z ile tanışın - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Sırada hayalet tanker uçaklar mı var? KC-Z ile tanışın

Abone Ol 

Amerika Birleşik Devletleri, hayalet (radara yakalanmayan) avcı savaş uçakları, hayalet bombardıman uçakları, hayalet seyir füzeleri ve hayalet casus uçakları inşa etmeye zaten milyarlarca dolar ayırdı. Uçuşun ortasında uçağa yakıt ikmali yapmak için hayalet bir de tanker geliştirmek kesinlikle çok fazla savurganlık sayılmaz.

-The National Interest’de yayımlanan makalenin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır.

 

Hayalet bir tanker kavramı, basit bir nedenden dolayı düşündüğünüz kadar saçma değildir: Pentagon’un yirmi birinci yüzyıl hava savaş stratejisinin temel taşı haline getirdiği F-35 ve F-22 gizli avcı uçakları, ne kadar gelişmiş olursa olsunlar yeterince uzağa uçamaz.

İlk bakışta, F-35’in altı ila sekiz yüz millik menzili, Super Hornet veya F-16 gibi geleneksel avcı uçaklarıyla karşılaştırıldığında fena görünmüyor. Ancak bu hayalet olmayan tasarımlar, savaşa giderken alt tanklarındaki yakıtı taşıyabilir – bu arada, bir F-35, radara yakalanmasını engelleyen düşük radar kesitini korumak istiyorsa, bu ekstra yakıt tanklarını kanatlarının altında taşıyamaz.

Tanker olarak hizmet veren modifiye uçaklar, düşman savaşçılardan uzak durmaya çalışacak olsalar da, Rus R-37 gibi çok uzun menzilli havadan havaya füzeler tarafından vurulma riskiyle karşı karşıyalar. Rusya veya Çin tarafından görevlendirilen az sayıdaki hayalet uçak da muhtemelen onları destekleyen tankerleri ve radar uçaklarını yok etmeye odaklanacaktır. Ne de olsa, hantal tankerleri devirdiğinizde, üsse dönmek için gerekli yakıtı olmayan bir grup savaş jetini, örneğin Pasifik üzerinde etkili bir şekilde mahsur bırakabilirsiniz.

F-35’in yapmak üzere tasarlandığı gibi, düşman hava sahasına girmeye çalışan gizli savaşçılar için ikilem çok daha kötü. S-400 gibi çağdaş karadan havaya füzeler, 40N6 füzelerini kullanarak 250 mil mesafeye kadar daha az çevik uçakları ( tankerleri) vurabilir. Bu, geleneksel tankerlerin savunulan hava sahasından yüzlerce mil uzakta dolaşmak zorunda kalacakları ve orada bile radarda görünecekleri ve düşman avcı uçaklarının saldırılarına karşı savunmasız kalacakları anlamına geliyor.

KC-Z ile tanışın

Şu anda Hava Kuvvetleri, Boeing 767’ye dayalı 179 yeni KC-46A Pegasus tankeri tedarik ediyor.

Bununla birlikte, 2016’da General Carlton Everthart, Defence News’e Pentagon’un KC-Y’yi ek yükseltilmiş KC-46’lar tedarik etmek ve KC-Z gizli tankerlerini daha erken üretilir hale getirmek lehine temizleyebilir – ancak “daha erken”, tedarikin 2035’te başlayacağı sanılıyor.

Haziran 2018’de, Ohio’daki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’nde bulunan Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı, AIAA forumunda bu açısal ve çok tuhaf görünümlü “Gelişmiş Havada Yakıt İkmali” konsept modelini yayınladı.

Bu arada Lockheed, Star Wars: Bölüm IX’da çekime hazır görünen “Gelişmiş Tanker Konsepti” olarak adlandırılan kendi gizli tanker konsept modeline sahip. 2018’in başlarında, büyük savunma üreticisi, bir MQ-25 uçak gemisi tabanlı havada yakıt ikmali drone üretme yarışmasını kaybetti; Lockheed’in önerdiği uçan kanat tasarımı, yarışmaya katılan diğer oyunculardan daha fazla hayaletliği vurguladı. Firma ayrıca, kesit azaltma amacıyla, B-2’de olduğu gibi, hayalet tankerin yüksek turbofanlarını kanatların üst yüzeyine yerleştirmeyi önerdi.

Bununla birlikte, Hava Hareketliliği Komutanlığı, donanmanın MQ-25’inden bir sayfa alarak ve küçük, gizli insansız otonom araç konuşlandırarak, gizli bir KC-Z’ye radikal olarak farklı bir yaklaşıma açık olduğunu da ifade etti.

Gizli drone tankerleri, birden fazla drone’nun büyük, geleneksel bir tanker “ana gemisinden” yakıt aldığı ve ardından çekişmeli hava sahasında hayalet avcı uçağına yakıt ikmali sağlamak için ileri doğru atıldığı “dağıtılmış” bir yakıt ikmali zinciri stratejisine uyabilir. Bununla birlikte, gizli olmayan ana gemi tanker düşmanlar tarafından hedef alınırsa, böyle bir zincir yakıt ikmali planı felaketle çökebilir. Bu nedenle, bir “sistemler sistemi”, gizli ve gizli olmayan tankerlerin birden çok “katmanını” karıştırmayı da gerektirebilir.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close