Rusya, Putin'i Korumak İçin GPS Sinyallerini Mi Bozuyor? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Rusya, Putin’i Korumak İçin GPS Sinyallerini Mi Bozuyor?

Abone Ol 

Rusya’nın Karadeniz’deki uydu sistemlerine müdahale ettiğinden uzun süredir şüpheleniliyor. Bunun Putin için inşaa edilen bir sarayla bir ilgisi olabilir mi?

Deutsche Welle English’de yayımlanan makale M5 tarafından çevrilmiştir.

Yılın başından bu yana, muhalefet aktivisti Alexei Navalny’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için inşa edildiğini iddia ettiği Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Gelendzhik yakınlarındaki bir saray hakkında haberler manşetlerde yer aldı. Kremlin ise iddiaları reddetti.

Kesin olan şey, civardaki Global Navigasyon Uydu Sistemlerinden (GNSS) gelen sinyallerin dikkat çekici sıklıkta engelleniyor veya bozuluyor gibi görünmesidir. Birçok gözlemci ve uzman buradaki dikkati başka yöne çevirmek için sahtekarlık yapıldığını iddia ediyor.

Adres sahteciliği nedir?

Bu, sinyallerin taklit edildiği ve onları gerçek sinyaller gibi yorumlayan bir alıcıya iletilen bir yöntemdir. Adres sahteciliği, ABD Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) adreslemelerini etkileyebilir.

Bu tür sinyaller, telefonları test etmek için yapay olarak yeniden oluşturulabilir. Ancak sahtekarlık cihazları “bunları yanlış sinyalleri doğru gibi iletmek için kullanabilir” ve bunlar genellikle uzaydaki navigasyon uyduları tarafından kullanılan sinyallerden daha yüksek bir frekansta iletilirse, dünyadaki alıcılar bu verileri doğru kabul edebilir. Dolayısıyla, bir sahtekarlık aygıtının kullanıcısı “bir alıcı tarafından görüntülenen konumu” kendi istediği gibi tanımlayabilir.

Acil bir durum olmadıkça bu tür teknikler genellikle kesinlikle yasaktır: Fakat devlet birimleri ve güvenlik güçleri bunları belirli bir tehlikeyi önlemek için kullanabiliyorlar.

Karadeniz bölgesi de dahil olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde sahtekarlığın diğer yerlere göre daha sık yapıldığı görülmektedir.

Özellikle Haziran 2017’de meydana gelen bir sahtekarlık endişe vericiydi: Fransız bayrağı altında seyreden bir tanker olan Atria, GPS ekranı Gelendzhik Havaalanında yaklaşık 26 kilometre olduğuna dair bir uyarı yayınladığında Rusya’nın Novorossiysk limanına gidiyordu. Kaptan, bölgedeki diğer gemilerle temasa geçti ve aynı sorunu yaşadıkları ortaya çıktı. ABD Denizcilik İdaresi (MARAD) daha sonra Karadeniz’in bu kesimindeki gemilere bir uyarı gönderdi.

Rusya, Bu Sahtekarlıkta Bir ‘Öncü’

Washington merkezli kar amacı gütmeyen bir düşünce kuruluşu olan Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), 2019 ilkbaharında Rusya, Kırım ve Suriye’deki sahtekarlık faaliyetleri hakkında bir rapor yayınladı.

Kamu kaynaklarını, gemilerin otomatik tanımlama sistemlerinden (AIS) ve Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) kurulu bir GPS alıcısından gelen verileri değerlendirdikten sonra, Rusya’nın önceden bilinenden daha fazla kullanılan sahtekarlık tekniklerinde “öncü” olduğu sonucuna varıldı.

2016 ile 2018 yılları arasında bölgede 4.600’den fazla sahtekarlık olayı kaydedildi.

Rapor, bölgenin saray nedeniyle en çok sahtekarlık faaliyetine neden olup olmadığını söyleyemese de, Putin’in resmi yazlık konutunun bulunduğu Soçi’yi yakından takip ediyor.

Diğer Görüşler

Bulgulara göre, gemiler genellikle Gelendzhik veya Sochi gibi yakındaki bir havaalanına taklit ediliyor. Bunun hava trafiği için tehlike oluşturan ve havaalanlarının yakınında uçmalarına izin verilmeyen drone’larla ilgili bir düzenleme olabileceğini öne sürülüyor.

Diğer bir deyişle, Rusya, insansız hava araçları saldırılarını caydırmak için sahtekarlığı kullanıyor ve gemi kaptanları ve diğer navigasyon sistemi kullanıcılarına yol açan kafa karışıklığı, deyim yerindeyse “ikincil hasar”.

Bu müdahaleler “Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Radyo Yönetmeliği”ne aykırı ve bu durum incelenmeye değer olarak bulunuyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close