İngiliz Donanması, Anlaşmasız Brexit Durumunda Ülkenin Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) Haklarını Koruyacak - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

İngiliz Donanması, Anlaşmasız Brexit Durumunda Ülkenin Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) Haklarını Koruyacak

Abone Ol 

İngiliz basınında yer alan haberlere göre Kraliyet Donanmasına ait dört devriye gemisi, 1 Ocak’a kadar Brexit konusunda bir anlaşma sağlanamaması durumunda ülkenin balıkçılık alanındaki faaliyetlerini koruma altına almak üzere harekete geçecek.

Gemiler, Başbakan Boris Johnson’un emriyle göreve çıkmaya hazırlanıyor.Amaç İngiliz sularına girmeye çalışan AB üyesi ülkelere ait- özellikle Fransa’ya-balıkçı teknelerini caydırmak.

80 metre uzunluğundaki silahlı devriye gemileri, İngiltere’nin münhasır ekonomik bölgesinde (MEB) faaliyet gösteren ve kıyıdan 200 mil uzağa uzanabilen tüm AB balıkçı teknelerini durdurma, denetleme ve el koyma gücüne sahip olacak.
İngiliz Donanma kaynakları, konuşlandırmanın uzun süredir planlandığını belirtiyor.

Hükümetin başındaki Muhafazakâr Parti’nin bakanları geçtiğimiz günlerde anlaşmasız Brexit’in neden olabileceği bir kriz durumunda, toplam devriye gemisi filosunun sayısını sessiz sedasız dörtten sekize çıkartmıştı
İngiliz hükümeti kaynağı: “Her olasılığa hazır olduğumuzdan emin olmak için pek çok çalışma yaptık.”

Devriye gemileri makineli tüfek taşısalar dahi AB balıkçı teknelerine karşı silah kullanmaları beklenmiyor. Bunun yerine kuralları çiğnediğine inanılan bir gemiyi caydırmak için İngiliz sularından kovalamayı veya gerekli görülürse teftiş için gemiye çıkmayı planlıyorlar.

İngiliz donanmasından bir kaynak: “Çok ciddi durumlarda AB balıkçı teknelerine el konulabilir ve bu gemiler en yakın İngiliz limanına çekilir. Hiç kimse Fransız balıkçılarına karşı uyarı ateşi açmayacak. Ateşli silahlar sadece hayati tehlike söz konusu olursa kullanılır.”

Birleşik Krallık tarafından atılan bu adım, iki taraf arasındaki müzakerelerde ilerleme sağlayamaması sonrasında İngiltere’nin AB ile ticaret anlaşması konusunda anlaşma sağlayamadan AB’yi terk etmesine yönelik hazırlıkların en göze çarpan işareti.

İngiltere’nin AB’den bağımsız döneme geçmesinin bitimine sadece üç hafta kaldı. Geçiş dönemi süresinin dolmasının ardından İngiltere otomatik olarak AB’den ayrılmış olacak. Hala bir ticaret anlaşması imzalanabilmiş değil.
1970’lerin başlarında İngiliz ve İzlandalı trol gemileri arasında yaşanan ‘Morina Savaşları’ sırasında, balıkçıların ağları kesilmiş ve her iki taraftaki tekneler düzenli olarak donanmalar tarafından taciz edilmişti. Birkaç olayda ateş dahi açıldı.

Balıkçılık, Londra ile Brüksel arasındaki görüşmelerde anlaşmaya varılamayan noktalarından biri oldu.
Birleşik Krallık sularından yakalanan balıkların yaklaşık yüzde 60’ından sorumlu olan AB, balıkçılık haklarından vazgeçmek istemiyor. AB bu konuda taviz verme konusunda son derece sıkı.

Balıkçılık, son derece sıkıntılı yürüyen AB-İngiltere ticaret müzakerelerinde en büyük sorunlu noktalardan biri olmaya devam ediyor. Kotalar, zaman çizelgeleri ve sektöre özgü geçiş döneminin uzunluğu konusundaki karmaşık ekonomik argümanlar, Britanya ve Fransa arasında ciddi tartışmalara yol açıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: “Pastadaki payımdan vazgeçme konusunda isteksizim. Keki tamamen kendime alıp ben yiyeceğim demiyorum. Hak ettiğim kadarını almak istiyorum.”

Başbakan Johnson: “Sularımızın kontrolünü tamamen ele almak istiyoruz.”
Anlaşmasız Brexit durumunda AB teknelerinin İngiltere’nin MEB’inde balık tutması yasaklanacak. Ancak bu aynı zamanda İngiliz balıkçı teknelerinin yakındaki AB üye devletlerinin sularına girmesinin yasaklanacağı anlamına da geliyor.

İngiltere’nin ve komşu kıyı ülkelerinin Münhasır Ekonomik Bölgeleri

Bu hafta düzenlenen AB Zirvesinde, İngiltere ile bir anlaşmanın müzakere edilebilmesi için balıkçılığa geçiş dönemine bir yıllık bir uzatma önerilmişti. Balıkçılık alanındaki krizin ciddiyeti vurgulanmıştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: “Birleşik Krallık’ın sularını kontrol etmek istediğini anlıyoruz. Öte yandan Birleşik Krallık, onlarca yıllık ve bazen de yüzyıllar süren erişim üzerine inşa edilen AB balıkçılık filolarının meşru beklentilerini anlamalıdır.”

Avrupa ve İngiliz tekneleri uzun zamandır birbirlerinin sularında avlandılar. Bugün AB trol tekneleri yakalanan miktarın yaklaşık %60’ını İngiltere bölgesinden alıyor. Yakalanan balıkların büyük bir kısmı uskumru ve ringa balığı. Bu balık türlerinin tüketimi Britanya’da yaygın değil ancak önemli bir ihraç kapısı. İngiltere sularında çokça bulunan morina balığı gibi balıklar genellikle ithal ediliyor.

İngiliz donanmasının MEB bölgesinde ne kadar etkili bir devriye atacağı henüz net değil. AB balıkçı teknelerinin tespiti için uydu fotoğraflarından yararlanılabilir. Birleşik Krallık’ın Fransa ve diğer AB üyesi devletlere ait gemilere karşı ne kadar agresif bir tavır takınacağı da belirsiz. AB-İngiltere ilişkileri son derece hassas.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close