Analiz: Biden-Harris krizi! - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: Biden-Harris krizi!

Abone Ol 

Senatörlüğü ve başkanlık seçimi sürecinde politik duruşu ile güçlü bir duruş sergileyen Kamala Harris’in 2024 seçimlerinde yarıştan dışlanacağı iddia edildi.

20 Ocak 2021’de “ilk kadın başkan yardımcısı”“ilk siyahi başkan yardımcısı” ve “ilk Asya kökenli başkan yardımcısı” olarak görev alan Kamala Harris’in babası Jameikalı annesi ise Hindistan kökenli.

Seçim çalışmaları sürecinde ilk kez ‘iklim krizi’ni gündeme getiren Başkan Biden’ın yardımcı olarak Kamala Harris’i seçmesi, California Başsavcılığı ve California Senatörlüğü yaptığı dönemdeki güçlü duruşuna bağlanmıştı.

Fakat ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı olarak tarihe geçen Kamala Harris, 10 aylık görev sürecinde sergilediği pasif tavır ABD’de geniş yankı buldu. İlk olarak Meksika sınırına 100 gün boyunca gitmemiş olması ve ardından da Asya ziyareti sırasında kullandığı politik dil eleştirilerin odağında.

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden, kolonoskopi yaptırmak için kısa süreliğine yetkilerini Harris’e devretti. 2024 seçimlerinin bir provası olarak değerlendirilen bu yetki devri, Demokrat çevrelerde Harris’in adının bir adım daha öne çıkmasını sağladı.

Harris’in adının öne çıkmasının ardından Fox News bir anket yayınladı. Yayınlanan anket sonuçlarına göre, ABD halkının yüzde 45’i Harris’in başkan yardımcısı olarak performansını onaylarken yüzde 53’ü Harris’ten memnun değil.

Kısa süre önce CNN’de yayınlanan bir makalede, Harris ve Biden arasındaki görüş ayrılıklarının her geçen gün derinleştiğini ortaya koymuştu. Harris’in Fransa ziyareti sırasında Fransız bilim insanları ile konuşması sırasında denediği aksan da alay konusu olmuştu.

Harris’in basına yansıyan gafları ve politik söylemleri Joe Biden’ın 2024 yılındaki seçimlerde yeniden aday olurken yardımcısını yarışa dahil etmek istemediği söylemini de güçlendirdi.

Beyaz Saray ve Amerikan basınının kulislerinde dillendirilen Beyaz Saray’ın Batı Kanadı (Başkanlık konutu) personeli ile Başkan Yardımcısı’nın ofis personeli arasındaki derin anlaşmazlık söylemlerini ve spekülasyonları da alevlendirdi.

Başkan Biden’ın yeniden aday olmayı planladığı Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki tarafından açıklamıştı. Fakat ABD tarihinde ilk kez bir başkanın oyları 10 aydan kısa sürede sert düşüşle karşı karşıya.

Ülke genelinde yapılan son anketlerde Biden’ın oyları yüzde 36’yı geçemezken son zamanlarda, Harris’in kasıtlı olarak ‘ihmal’ edildiği ve dikkatlerden uzak tutulduğu iddia edildi.

Harris’in, Demokrat Parti’nin çeşitli ideolojik kanatlarıyla dengeli ilişkiler kurma girişimi ışığında yeni yüzünü temsil etmesi beklentisi de, “başkan yardımcısının başkanın gölgede bırakmaması veya onun yerini almaya hevesli olmaması” tezine takıldı. CNN tarafından ‘yerleşik bir yönetimsel bozukluk’ olarak yorumlanan bu durum, Batı Kanadı personelinin özellikle Başkan Biden’ın hızla artan yasal ve siyasi kaygılarından dolayı Kamala Harris’in personeli ile uğraşacak zamanları olmadığı şeklinde nitelendirildi.

Harris hakkında ABD basınında dile getirilen iddialardan birisi de, eski Başkan Trump’ın yeniden aday olması halinde ne kadar şansı olduğuna dair yapılan değerlendirmelerden olumlu sonuçlar alınmadığı yönünde.

Harris yardımcısı eski ve mevcut yardımcılarından, yönetim yetkililerinden, Demokratlardan, bağışçılardan ve dış danışmanlardan yaklaşık 30 kişiyle yapılan röportajlara yer veren CNN, Beyaz Saray’da, Başkan Yardımcısı’nın çevresindeki pek çok kişinin, Harris’in önümüzdeki sürece hazır olmamasından ötürü öfkeli olduklarını ve onu dışladıkları ‘karmaşık bir gerçekliğin’ varlığına işaret edildiğini duyurdu.

Söz konusu analizde, Harris’in pek çok sırdaşına, siyasi olarak yapabilecekleri konusunda kendisini sınırlı hissettiğini söylemesinin ardından “sadakatsizlik belirtileri” olarak yorumlanan bu söylemlerden dolayı uyarılar aldığı vurgulandı.

Biden’ın tekrar aday olma niyetini açıklamasıyla birlikte Başkan Yardımcısı Harris için ‘gelecekteki siyasi hırslar’ penceresinin, en azından 2024 yılındaki başkanlık seçimleri nezdinde kapanmış olduğu görülüyor.

Fakat Biden’ın Harris’i dışlamasının da partinin yalnızca sol kanadında değil, tüm ideolojik kanatlarında ayrılıklara neden olabileceğinin altı özellikle çiziliyor. Uzmanlar Başkan Biden’a, Demokrat Parti’de yönetimin yenilenmesi için yalnızca Kamala Harris’in değil, başkan yardımcısı ile birlikte birden fazla adaya yer açması tavsiyesinde bulunuyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close