Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 33 terörist etkisiz hale getirildi - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil son bir haftada 33 terörist etkisiz hale getirildi

Abone Ol 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil son bir haftada 33 teröristin etkisiz hale getirildiğini, yılbaşından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 1715’e ulaştığını bildirdi.

Bakanlığın haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamanın büyük gurur, heyecan ve mutluluğunun yaşandığı bugünlerde Türk milletine Cumhuriyet’i armağan eden başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanları olmak üzere tüm şehitleri, ebediyete irtihal eden gazileri rahmet, minnet ve şükranla yad etti, hayatta olan gazilere, şehit ve gazilerin değerli ailelerine sağlık ve esenlik diledi.

Bakanlık olarak, Cumhuriyet’in 100. yıl coşkusunu milletle birlikte birçok etkinlikle kutlayacaklarını belirten Aktürk, bu kapsamda, Ankara’da Millet Kütüphanesi ve CEPA AVM’de 24-29 Ekim, MKE İmalat-ı Harbiye Müzesi’nde ise 27-29 Ekim arasında Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Mehmetçikle birlikte çekilmiş fotoğraflarının ve kahraman Mehmetçiğin 100 yılda fedakarca icra ettiği görevlerden kesitlerin yer aldığı fotoğraf sergisi açılacağını bildirdi.

Kutlamalar kapsamında Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK’ün gösteri ve selamlama uçuşları yaptığını anlatan Aktürk, Türkiye ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri personelinin katılımıyla 23-25 Ekim tarihleri arasında Bakü/Azerbaycan’da Mustafa Kemal Atatürk-2023 Tatbikatının gerçekleştirildiğini ifade etti.

Aktürk, Armoni Mızıkası Komutanlığınca Hırvatistan ve Kosova’da etkinlikler düzenlediğini belirterek, 31 Ekim’e kadar da Bulgaristan, Slovenya, Arnavutluk ve Romanya’nın da katıldığı Bölgesel Oryantiring Müsabakası yapılacağını söyledi.

Romanya’ya ait “Regina Maria” askeri gemisinin Samsun’a liman ziyareti gerçekleştirdiğini anımsatan Aktürk, 81 ilde Türkiye Yüzyılı Mehmetçik Hatıra Ormanı ağaç dikim faaliyeti başta olmak üzere birçok etkinlik düzenlendiğini kaydetti.

29 Ekim’de Ankara’da yapılacak ve Mehteran Birliğinin marşlar seslendireceği yürüyüşe, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Cumhuriyet’in kuruluş yılına atfen 1923 personelle katılım sağlayacağını bildiren Aktürk, “Yine 29 Ekim’de İstanbul Boğazı’nda 100. yılda 100 gemi ile geçit töreni icra edilecektir. Başta TCG Anadolu olmak üzere donanmamızdan 100 geminin katılacağı geçit törenine Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK ile birlikte 20 muharip uçağımız da eşlik edecek ve sayın Cumhurbaşkanımız selamlanacaktır. Geçit töreninde ayrıca 101 pare top atışı da gerçekleştirilecektir. Faaliyet, donanma tarihimizdeki en büyük geçit töreni olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Son bir haftada 33 terörist etkisiz hale getirildi”

Bakanlığın tüm birlik ve kurumlarının, devletin bekası, ülkenin savunma ve güvenliği için gerekli her türlü tedbiri almaya, Cumhuriyetin 100. yılında daha büyük ve güçlü bir Türkiye için kendisine verilen tüm görevleri azim ve kararlılıkla yerine getirmeye devam ettiğini belirten Aktürk, “Başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı yurt içinde ve sınır ötesinde kesintisiz bir şekilde ve başarıyla icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil son bir haftada 33 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Böylelikle etkisiz hale getirilen terörist sayısı bu yıl içinde 1715’e, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar ise 39 bin 58’e ulaşmıştır.” diye konuştu.

Irak’ın kuzeyindeki Metina, Gara, Avaşin, Hakurk ve Kandil bölgelerinde bulunan terörist hedeflere dün akşam hava harekatı düzenlendiğini anımsatan Aktürk, teröristlerce kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan toplam 19 hedefin başarıyla imha edildiğini, çok sayıda terörist etkisizin hale getirildiğini ve hedeflerdeki etki kıymetlendirmesinin devam ettiğini söyledi.

Aktürk, “Diğer taraftan Suriye’de harekat alanlarımızda oluşturulan güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik yıl içerisinde gerçekleştirilen 417 taciz ve saldırı girişimine gerekli karşılık verilerek 26’sı son bir haftada olmak üzere 1298 terörist etkisiz hale getirilmiştir.” dedi.

“3 bin 339 şahıs hududu geçemeden engellendi”

Gereken yer ve zamanda terör yuvalarını yerle bir etme irade ve kararlılığının, artan bir etki ve yoğun baskıyla süreceğini, eli kanlı teröristler bu coğrafyadan yok olup gidinceye kadar amasız ve amansız bir şekilde devam edeceğini vurgulayan Aktürk, şöyle devam etti:

“Cumhuriyet tarihimizin en yoğun ve etkin tedbirleri ile korunan hudutlarımızda son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 550 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 7’si FETÖ terör örgütü mensubudur. 3 bin 339 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylece yıl içerisinde hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 10 bin 413’e yükselmiştir. Bu şahıslardan 389’u FETÖ mensubu olmak üzere toplam 555 terör örgütü mensubu kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 179 bin 677 olmuştur.

Ayrıca geçtiğimiz bir hafta içerisinde icra edilen operasyonlarda 193 bin adet uyuşturucu hap, 9 adet muhtelif silah ele geçirilmiştir. 1 Ocak’tan itibaren icra edilen operasyonlarda ise 4 bin 900 kilogram uyuşturucu, 194 bin 550 adet muhtelif uyuşturucu hap ve 34 adet silah ele geçirilmiştir.”

FETÖ ile mücadelenin, yeni bilgi, belge ve veriler ışığında hassasiyetle ve kararlılıkla devam ettiğini belirten Aktürk, TSK’nin, terörle mücadele ve hudut güvenliği ile mavi ve gök vatandaki hak ve menfaatlerin korunmasının yanı sıra birçok coğrafyada bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürdüğüne işaret etti.

Bu çerçevede, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in 19 Ekim’de İran Genelkurmay Başkanı ile ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında bir telefon görüşmesi yaptığını, 24 Ekim’de Azerbaycan’a, 25 Ekim’de ise Sırbistan’a resmi ziyaretlerde bulunduğunu anımsatan Aktürk, Güler’in Azerbaycan ziyaretinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı ve Haydar Aliyev’in 100’üncü doğum yılı münasebetiyle düzenlenen Mustafa Kemal Atatürk-2023 Tatbikatını takip ettiğini, iki ziyaretinde de cumhurbaşkanları ve savunma bakanları başta olmak üzere kapsamlı, faydalı ve yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.

Gazze’ye yardımların sevki sürdürülüyor

TSK’nin, eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de aralıksız sürdürdüğünü dile getiren Aktürk, bu kapsamda yapılan ve yapılması planlanan tatbikatlara ilişkin bilgi verdi.

Aktürk, Mersin’de 21-22 Ekim’de yapılan Avrupa Olimpik Mesafe Triatlon Türkiye Şampiyonasını birincilikle tamamlayan ve Türkiye Triatlon Kademe Şampiyonaları sonrası 2023 yılı Türkiye Şampiyonu olan TSK Spor Gücü Triatlon Takımını ve derece elde eden sporcuları kutladı.

Başta deprem bölgelerinde hayatın normalleştirilmesi olmak üzere orman yangınları ve diğer afetlerle mücadele çalışmaları ile insani yardım faaliyetlerine yurt içinde ve dışında ilgili bakanlık ve kurumlarla tam koordinasyon içerisinde destek verildiğini kaydeden Aktürk, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle Gazze için hazırlanan insani yardım malzemelerinin sevkine devam ediyoruz. Son olarak 23, 24 ve 25 Ekim’de 5 adet A400M ve bir adet C-130 uçağımız ile yardım malzemeleri Mısır’a nakledilmiştir. Böylece bugüne kadar 9 uçakla toplam 213 ton gıda, battaniye ve tıbbi yardım malzemesi bölgeye ulaştırılmıştır. Bu vesileyle İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmaların ve Gazze’deki sivillere yönelik saldırıların derhal sonlandırılması ve acilen insani bir ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemiz hem insani yardım konusunda üzerini düşeni yapmaya hem de kalıcı çözüm için gerekli girişimlerde bulunmaya devam etmektedir.”

“Gazze’ye yardım faaliyetlerimiz ve uçuşlarımız devam edecek”

MSB kaynakları, Gazze’ye yönelik yardım faaliyetlerinin devam edip etmeyeceğine dair soru üzerine “Gazze’ye yönelik yardım faaliyetlerimiz ve uçuşlarımız devam edecek. Orada önemli olan husus, yardımların Gazze’ye ulaşması ve oradaki ortamın hazırlanması. Şu anda malumunuz yardımların Gazze’ye sokulmasında bir sıkıntı var. Ama planlamalar dahilinde Dışişleri Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımız ile koordineli olarak önümüzdeki dönemde de yardım faaliyetleri devam edecek.” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze için söylediği “Diplomatik, gerekirse askeri tüm yolları devreye sokmaya devam edeceğiz.” sözleri hatırlatılarak bu yönde bir planlama olup olmadığının sorulması üzerine bakanlık kaynakları, şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Cumhurbaşkanımız gerekli açıklamaları yapmış ve Türkiye’nin sorumluluk almaktan asla kaçınmayacağını vurgulamıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de bugüne kadar kendisine verilen her türlü görevi başarıyla yerine getirmiştir. Türkiye olarak ateşkes ve barışa giden, akan kanan durması için çabalarımız devam etmektedir. Gazze halkına insani yardımların ulaştırılması konusunda da askeri imkan ve kabiliyetlerimiz devrededir. Türkiye olarak bizim çağrımız, İsrail sivillere yönelik saldırılarını derhal durdurmalıdır. Gazze’deki acil ihtiyaçları karşılamak için hemen bir insani koridor oluşturulmalıdır. İhtiyaç maddelerinin girişine, yaralıların çıkışına, tahditsiz izin verilmelidir.”

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close