Rusya, Ukrayna’nın TürkAkım doğal gaz hattına saldırı girişiminde bulunduğunu açıkladı. Saldırının amacının, Rus gazının Avrupa ülkelerine sevkiyatını durdurmak olduğu iddia edildi.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Pazartesi yapılan açıklamada, Ukrayna’nın Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattından gaz sağlayan bir kompresör istasyonunu vurmaya çalıştığı iddia edildi.
Açıklamada, Rusya’nın güneyindeki Krasnodar bölgesindeki Gai-Kodzor köyü yakınlarındaki Russkaya kompresör istasyonuna doğru giden dokuz Ukrayna insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğü öne sürüldü.
İstasyonda bulunan personeller arasında herhangi bir can kaybı yaşanmadığı ancak düşürülen İHA’lardan kopan parçalar nedeniyle tesis içindeki altyapıda küçük çaplı hasarlar yaşandığı kaydedildi.
Düşen parçaların yarattığı hasarların çözüldüğü ve altyapının eski haline getirildiği bildirildi ve istasyonun faaliyetlerinde herhangi bir aksama olmadığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, saldırının amacının Rus gazının Avrupa ülkelerine sevkiyatını durdurmak olduğu iddia edildi.
Ukraynalı yetkililer Rusya’nın iddialarına ilişkin henüz bir yorumda bulunmadı.
TürkAkım projesi, Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesi olarak biliniyor.
1 Aralık 2014’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından önerilen proje, daha önceden yapılması planlanan “Güney Akım Projesi’nin” yerini almıştı.
TürkAkım boru hattının açılışı 8 Ocak 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve dönemin Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katılımı ile İstanbul’da düzenlenen törende sembolik olarak bir vana açılımı ile yapılmıştı.
Doğal gaz hattı, Rus gazının yeni ve mevcut hatlar üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya ihracatı için planlanmıştı.
- KUZEY AKIMI YOK EDİLDİ…
Ukrayna Savaşı ile birlikte yaşanılmaya başlanan melez savaşta, özellikle, deniz altı enerji ve bilişim hatlarının hedef alınmaya başlandığı görülüyor. Rusya’nın 17 milyar Dolar’lık yatırım ile Amerika’nın direnişine rağmen gerçekleştirdiği Kuzey Akımı Doğal Boru Hattı, karşılaştığı sabotaj nedeniyle artık çalışamaz halde…
Bütün araştırmalar bu boru hattının Amerikan-İngiliz ittifakı tarafından havaya uçurulduğunu fakat Alman hükümetinin bu konuyu bilmesine rağmen üzerine gitmekten çekindiğini gösteriyor.
Ukrayna son olarak kendi topraklarında geçen trans-Sibirya boru hattıyla ilgili sözleşmeyi yenilemedi ve bu durum özellikle Slovakya-Ukrayna krizinin doğmasına neden oldu. Slovak lider Fico son olarak sadece bu nedenden, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya dönük yardım paketini veto edeceğini açıkladı.
- ANKARA BEKLE-GÖRDE, MACARLAR ÖFKELİ…
Türk Akımı’nda enerji ihtiyacı karşılayan ülkelerin başında Macaristan geliyor. Rusya’nın açıklaması Ankara’da itidalle karşılandı ve kesin bilgi ve belgeler toplanana kadar Türkiye bir bekle-gör politikası izlediği görüntüsünü verdi.
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise konuyla ilgili açıklamasında saldırının aynı zamanda Macar egemenliğine dönük bir saldırı olduğunu savundu:
“Türk Akımı boru hattı, Macaristan açısından alternatifi olmayan bir enerji kaynağıdır ve son derece düzenli çalışmaktadır. Bu boru hattının güvenliğine ve Avrupa enerji alanında sağladığı istikrara herkesin saygı göstermesini bekliyoruz. Bu saldırı doğrudan Macaristan’ın da egemenliğine saldırı anlamına gelmektedir. Gördüğümüz kadarıyla Ukrayna bir Avrupa Birliği üyesi olmaya çalışıyor, Avrupa’nın enerji varlığına dönük bu tür saldırgan politikalar ile nasıl üye olacak? Bir Avrupa Birliği üyesinin enerji sektörünü çökerterek mi Avrupa Birliği üyesi olacak?
Kaynak: M5