Finlandiya, hava savunma sistemleri için 2 İsrailli şirket arasında seçim yapacak - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Finlandiya, hava savunma sistemleri için 2 İsrailli şirket arasında seçim yapacak

Abone Ol 

Finlandiya Savunma Bakanlığı, ülkenin iki İsrail savunma şirketinden birinden hava savunma sistemleri satın almayı planladığını söyledi: Israel Aerospace Industries veya Rafael Advanced Systems.

-Defense Post’ta yayımlanan haberin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır.

 

Finlandiya, Ekim 2020’de, İsrail şirketleri, Almanya’nın Diehl Defence şirketi, Norveç’in Kongsberg Defence & Aerospace AS şirketi ve İngiltere merkezli MBDA da dahil olmak üzere beş şirkete yer tabanlı hava savunma sistemleri tedarik etmek için bir teklifte bulunmuştu.

İlk ihaleleri, müzakerelerin ilk turundan sonra geçen yıl Kasım ayında gerçekleşti. İhaleler, füze sistemlerinin performansı bazında incelendi. Bu değerlendirmeye dayanarak, Fin Savunma Bakanlığı, seçimlerini iki İsrailli adaya indirdi.

Finlandiya, bu silah sistemiyle ilgili nihai kararını 2023’ün başlarında verecek.

Ülkenin resmi kurumlarından yapılan açıklamada, “Yüksek irtifa kabiliyetinin satın alınması, Finlandiya’nın genel hava savunma kapasitesinin bir parçası ve onu geliştirmek için daha geniş bir proje yürütüyoruz” ifadesi kullanıldı. Finlandiya, bu proje ile yüksek irtifa hava savunma kapasitesini geliştirmeyi ve kara tabanlı hava savunmasının menzilini önemli ölçüde artırmayı planlıyor” dedi.

Finlandiya, füze rampaları, füzeler, radar sistemleri ve ilgili entegrasyon ekipmanı dahil olmak üzere tüm ekipmanları tedarik etmeyi planlıyor.

Seçenekler

Finlandiya muhtemelen İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii’nden Barak MX veya yine İsrailli olan Rafael’den David’s Sling’i (Davut’un sapanı) satın alacak.

David’s Sling, kısa menzilli balistik füzeleri, yüksek isabetli füzeleri, büyük kalibreli roketleri ve SİHA’ları yenebilir. ABD merkezli Raytheon ile ortaklaşa geliştirilen silah, 40 ila 300 kilometre mesafedeki füzeleri ve SİHA’ları durdurabiliyor.

Barak-MX ise hem kara hem de deniz platformlarına konuşlandırılabilir ve uçak ve füze tehditlerine karşı için geliştirilmiştir.

Rusya’dan Tehdit

Finlandiya’nın savunma yeteneklerini artırma kararı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline doğrudan bir yanıt olarak görülüyor.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close