İngiltere Medyası: "Türkiye ve İngiltere, savaş uçaklarını da içeren büyük bir savunma paketi için görüşüyor" - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

İngiltere Medyası: “Türkiye ve İngiltere, savaş uçaklarını da içeren büyük bir savunma paketi için görüşüyor”

Abone Ol 

Middle East Eye’a konuşan üç ayrı kaynak, Türkiye’nin savaş uçakları, nakliye uçakları, motorlar ve fırkateynler de dahil olmak üzere büyük bir silah paketinin olası satışı konusunda  İngiltere ile görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

İngiliz Middle East Eye’de yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevirlmiştir.

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiliz mevkidaşı Ben Wallace ile görüşmek üzere Pazar günü Londra’yı ziyaret etmişti.

Kaynaklar, Akar ve Wallace’ın görüşmeleri sırasında Ankara’nın Eurofighter jetleri, C-130J nakliye uçakları ve Type 23 fırkateynleri ile M60 muharebe tankları için motor satın alma olasılığını araştırdıklarını belirtti. Kaynaklara göre böyle bir anlaşmanın tahmini değeri 10 milyar doların oldukça üzerinde olabilir.

Middle East Eye’ye isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Türk kaynaklardan biri, “Bu platformlardaki seçeneklerimizi değerlendiriyoruz ancak henüz müzakerelerin son aşamasında değiliz.” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin, Türkiye’nin ABD’den talep ettiği F-16 filosu ve modernizasyon kiti konusunda ABD Kongresi’ndeki muhalefet nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.

Aralarında ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi başkanı Senatör Bob Menendez’in de bulunduğu pek çok ABD’li milletvekili, Türkiye’nin taleplerine karşı çıkacaklarını açıklamıştı.

Diğer yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun son ziyaretinde  ABD’li yetkililer, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyesi olması için koyduğu şartların kaldırılmasının, Kongre’deki savaş uçağı anlaşmasına yönelik muhalefetin ortadan kalkmasına yardımcı olacağını belirttiler.

Middle East Eye’ye konuşan kaynaklar, Türkiye’nin ABD’ye yönelik F-16 satın alma talebi ilerlemezse İngiltere’den Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almakla ilgilenebileceklerini söyledi. Eurofighter Typhoon’lar İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya’dan şirketlerden oluşan bir konsorsiyum tarafından üretilmektedir.

Middle East Eye’ye göre Türkiye; 24 ila 48 birim arasında değişen iki Eurofighters filosu satın almak istiyor.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ikinci bir kaynak, Ankara’nın Eurofighter’ı satın almasının Türk Silahlı Kuvvetleri içinde birçok teknik ayarlama ve eğitim gerektireceği için kolay bir süreç olmayacağını belirtti.

Diğer yandan, Türkiye’nin kendi milli olarak tasarlayıp ürettiği TFX ve Hurjet gibi savaş uçağı programları var, ancak bunlar savaşta kanıtlanmış değiller ve teslimat tarihleri ​​üretim hattına göre değişebiliyor. Bu nedenle Türk ordusu geçici çözümler arıyor. 

Kaynaklara göre Akar ve Wallace, C-130J askeri nakliye uçaklarının olası tedarikini de görüştüler.

İngiltere-Türkiye savunma işbirliği 

İki savunma bakanı da Türkiye’nin M60 tanklarını modernize edecek bir İngiliz tedarikçi bulmanın yollarını arıyor. Kaynaklar, Ankara’nın kendi tank projesi Altay’ın motor tedariki için de işbirliği yollarını araştırdığı belirtdi. 

İngiliz Savunma Bakanlığı;  en az üç Type 23 fırkateynini Türkiye’ye satmak için de bir anlaşmanın müzakere dildiğini bildirdi. 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close