Bulgaristan politika değiştirdi: Ukrayna'ya 100 zırhlı araç gönderecek - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Bulgaristan politika değiştirdi: Ukrayna’ya 100 zırhlı araç gönderecek

Abone Ol 

Bulgaristan, Ukrayna’ya yaklaşık 100 zırhlı personel taşıyıcı gönderme kararı alarak Balkan ülkesinin Kiev’e ilk ağır ekipman sevkiyatını gerçekleştirdi.

Bulgaristan Parlamentosu, araçların silah ve yedek parçalarıyla birlikte gönderilmesi önerisini 148 lehte ve 52 aleyhte oyla onayladı.

Verilen bilgilere göre Bulgaristan 1980’lerden itibaren çeşitli modellerde Sovyet yapımı BTR taşıyıcıları satın almış ancak bunlar hiç kullanılmamıştı.

Parlamento kararında; “Bu teçhizat Bulgaristan’ın ihtiyaçları için artık gerekli değil. Ancak haksız Rus saldırısının ardından, Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü koruması için ciddi destek olabilir” ifadeleri kullanıldı.

AB ve NATO üyesi Bulgaristan’ın stoklarında Ukrayna’nın istediği Sovyet tarzı silahlardan büyük miktarlarda bulunuyor ve bu silahlar için mühimmat da üretiyor.

Ancak ülke tarihsel ve kültürel olarak Moskova’ya çok yakın ve Ukrayna’ya yardım gönderme konusunda derin bir bölünmüşlük yaşıyor.

Rusya yanlısı Vazrazhdane partisinin lideri Kostadin Kostadinov Cuma günkü kararı “haince ve utanç verici” olarak nitelendirirken Sosyalist BSP partisi de karara şiddetle karşı çıktı.

Bulgaristan şimdiye kadar Kiev’e sadece bir askeri yardım paketi gönderdi ve bu paket çoğunlukla miğferlerden oluşuyordu.

Haziran ayı başında göreve gelen AB yanlısı hükümet, henüz teyit edilmemiş olsa da, top mermileri ve silahları da içeren ikinci bir paket hazırlıyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close