Silah Sistemleri’nin Hassas Stabilize Yönlendiricileri: HSY Ailesi - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Silah Sistemleri’nin Hassas Stabilize Yönlendiricileri: HSY Ailesi

Abone Ol 

Füze ve Silah Platformlarının hedeflerini takip edebilmelerinde hassas stabilize yönlendiriciler önemli bir yer tutuyor.

Özellikle hareketli hedeflere karşı atıcı sistemin angaje pozisyonda kalması hedefin imhası için hayati önemde. ASELSAN’ın da çeşitli silah ve füze sistemleri için geliştirdiği hassas stabilize yönlendiriciler bulunuyor.

İlk ele alacağımız Hassas Stabilize Yönlendirici HSY-LMM.

THALES firması ile ortak geliştirilen LMM (Lightweight Multirole Missile/Düşük Ağırlıklı Çok Amaçlı Füze) Atıcı sistemi içerisinde kullanılmak üzere ASELSAN tarafından geliştirilen HSY-LMM, ismini “hassas stabilize yönlendirici”nin kısaltması ve kullanılan füzeden alıyor.

HSY-LMM üzerinde yine ASELSAN üretimi olan GÖZ serisi termal kamera, GÜNGÖR gündüz kamerası,  lazer mesafe ölçücü ve LTxU bulunuyor. -15 ile 45 derece arası yükseliş açılarına sahip HSY-LMM, saniyede 120 derece hızla dönebiliyor. Yönlendiricinin yükseliş hızı ise saniyede 45 derece.

Yüksek hedef takip performansı gösteren HSY-LMM, entegre görev bilgisayarı, sade haberleşme arayüzü gibi özelliklere haiz. HSY-LMM, bu özelliklerine ilave olarak, iki serbestlik derecesi, yüksek stabilizasyon
ve işaretleme hassasiyeti, elektronik donanım, gömülü akıllı servo denetleç gibi avantajlara da sahip.

Hücumbotlar gibi deniz platformları için geliştirilen ürün, kara araçları üzerinde kullanıma da uygun. Yüksek stabilizasyon ve yönelim hassasiyeti sayesinde HSY-LMM’nin bulunduğu atıcının lazer ile güdümünü sağladığı LMM füzesi, hareketli hedefleri çok hassas bir şekilde vurabiliyor.

İkinci Hassas Stabilize Yönlendirici HSY-MUHAFIZ.

MUHAFIZ 30mm Uzaktan kumandalı Silah Sistemi ile kullanılan HSY-MUHAFIZ, LMM füzesinde olduğu gibi ismini takıldığı platformdan alıyor. GÜNGÖR HD yüksek çözünürlüklü gündüz kameraları ve ASIR termal kameraları ile birlikte kullanılan stabilize yönlendiriciye lazer mesafe ölçücü de entegre edilebiliyor.

Saniyede 90 derece dönebilen HSY-MUHAFIZ, -15 ile 55 derece arasında değişen yükselme açılarına sahip. Yükseliş hızı ise saniyede 60 derece.

Üçüncü Hassas Stabilize Yönlendirici HSY-NGS.

HSY-NGS, ismini “Hassas Stabilize Yönlendirici” ve “NATO Güvenlik Sistemi” ifadelerinin kısaltmasından alıyor. HSY-NGS’de yine ASELSAN ürünü olan ŞAHİNGÖZÜ HD yüksek çözünürlüklü termal kamera, GÜNGÖR HD yüksek çözünürlüklü gündüz kamerası ve GÖZ termal kameranın yanı sıra ADLR-01 hava savunma lazer mesafe ölçücü ve GZM-01 göze zararsız lazer mesafe ölçücü ile birlikte kullanılabiliyor.

Dönüş hızı saniyede 90 derece olan HSY-NGS’nin, yükseliş açıları -30 ile +30 derece arasında değişiyor. Yönlendiricinin yükseliş hızı ise saniyede 60 derece.

Dördüncü Hassas Stabilize Yönlendirici HSY-YSAT.

İsmini “Hassas Stabilize Yönlendirici” ve “Yeni Tip SAT Botu” ifadelerinin kısaltmasından alıyor. 25mm STOP Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi ile kullanılan  HSY-YSAT, zaman içerisinde değişim geçirdi. Botlarda ilk başta STOP’un kullanılması planlanırken sonra geliştirilmiş STOP (STOP-2) karar verildi. Sistemin geliştirilmesi ile yönlendirci de geliştirildi.

Yüksek çözünürlüklü termal kamera ŞAHİN GÖZÜ HD ve yüksek çözünürlüklü gündüz kamerası GÜNGÖR HD’nin yanı sıra GÖZ ve ASIR kameraları ile birlikte kullanılan HSY-YSAT’a lazer mesafe ölçücü de entegre
edilebiliyor.

Dönüş hızı saniyede 90 derece olan HSY-YSAT’ın yükseliş açıları -15 ile +55 arasında değişiyor.

HSY ailesi olarak adlandırılmasa da atış kontrol radarları ve farklı elektro optik sistemler ile de ASELSAN üretimi Hassas Stabilize Yönlendiriciler kullanılıyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close