Çin, saatte 6 bin kilometre hıza ulaşacak yolcu seferi projesini açıkladı - M5 Dergi
Genel

Çin, saatte 6 bin kilometre hıza ulaşacak yolcu seferi projesini açıkladı

Abone Ol 

Çin’in teknoloji şirketi, saniyede 1600 metre hızla uçarak Şanghay-New York gibi uzun mesafeli rotaları iki saatte tamamlayabilecek hipersonik uçak seferi planlarını açıkladı.

Beijing Lingkong Tianxing Technology şirketiyle de bilinen Space Transportation markası, sunduğu “uzay uçuşlarının” nasıl görüneceğini gösteren bir animasyon videosu yayımladı. Videoda bir jeti uzayın sınırına doğru “iten” roket fırlatıcısının, jet 7 bin kilometre hızla yoluna devam etmeden önce ayrıldığı görülüyor. Karşılaştırmak gerekirse, Concorde’un azami hızı saatte 2 bin 179 kilometreydi.

Hipersonik uçuşlar ses hızının 5 katından daha hızlı yol alıyor (saatte yaklaşık 6 bin kilometre).

Şanghay merkezli şirketin internet sayfasında test uçuşların 2025 gibi yakın bir tarihte başlanmasının planlandığı ve “2030’da tam kapsamlı küresel hipersonik araç uçuşunun” işleme geçmesinin öngörüldüğü belirtiliyor.

Videoda yolcuların, uzay giysisi veya oksijen kaynağına ihtiyaç duymadan uçağa binerek mevcut ticari uçaklardakinden farklı olmayan koltuklarda oturduğu görülüyor.

Öte yandan dikey iniş yapması gereken bu uçuşlar, tipik bir yolcunun alıştığına kıyasla daha tüyler ürpertici bir uçuş deneyimi sunacak.

Şirket, uzayın sınırında ticari seyahat planlarında çıkardığı 10 yıllık yol haritasından sonra düzenlediği son finansman kampanyasında ağustosta 300 milyon yuan’dan (yaklaşık 693 milyon TL) fazla para topladığını duyurdu.

views from the flight.png
Şirketin tanıtım videosu, uçaktan görülecek Dünya manzarasını gösteriyor (Space Transportation China)​​​​​​​

Çinli şirket, bir dizi test amaçlı fırlatma yaparak iniş takımını sınarken, havacılık ve uzay uçuşu uzmanları geliştiricilerin gelecek yıllarda bu tür bir uçakta bazı teknik güçlüklerle karşılaşabileceğini tahmin ediyor.

Lingkong Tianxing’le ortaklık kuran yatırımcılardan Jingwei China’dan Zuo Linye şöyle söyledi:

“İki saatten kısa sürede Doğu Yarımkürede’den Batı Yarımküre’ye uçabileceğimizi hayal edin. Bu, küresel yolcu taşımacılığı ve ulaşımda büyük etki doğuracak sonraki nesil hava taşıtı olabilir.

Lojistiğin büyük etkisi var. Yüksek hızlı uçak geliştirebilecek çok az ekip var ve bunlardan biriyle ortak olmaktan onur duyuyor, ilk yolcuları olmayı da sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Rakip Çinli firma iSpace’in yanı sıra devlet kurumları Çin Havacılık Ve Uzay Bilimi Ve Teknolojisi Şirketi (CASC) ve onun kardeş kurumu Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Sanayi Şirketi’nin (CASIC) de hipersonik uçaklar geliştirdiği belirtiliyor.

Virgin Galactic’in sınırlı sayıda uçuş için şubatta rezervasyonlara açılmasıyla uzay turizmine ilgi filizlenen bir trend haline gelmişti.

Şirketin basın açıklamasında, uçuş esnasında “uzay gemisi zarif biçimde kendi etrafında dönerken, astronotların birkaç dakikalığına koltuklarından kalkıp ağırlıksız ortamının ve uzay gemisinin 17 penceresinden görülen nefes kesici Dünya manzarasının keyfini süreceği” söylenmişti.

Kaynak: Independent

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close