Reuters: "ABD, Türkiye'nin Etiyopya'ya S/İHA satışından endişeli" - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Reuters: “ABD, Türkiye’nin Etiyopya’ya S/İHA satışından endişeli”

Abone Ol 

Reuters’ın son dakika olarak duyurduğu habere göre Washington yönetimi, Türkiye’nin Etiyopya hükümetine S/İHA sağlamasından rahatsızlık duyuyor.

Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili, ABD makamlarının, Türkiye’den Etiyopya’ya SİHA satışı konusunda rahatsızlık duyduğunu belirtirken, iki ülkenin bu konuda sorun yaşadığını aktardı.

Haberde, Türkiye’nin Etiyopya’ya SİHA satışlarıyla ilgili ABD’nin “derin insani kaygılara” sahip olduğu öne sürülürken üst düzey bir yetkili, Türkiye’nin, ABD’nin Addis Ababa’ya yönelik silah kısıtlamalarını ihlal ettiğini söyledi.

BİR YILDIR İÇ SAVAŞ YAŞANIYOR

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Reuters’a yaptığı açıklamada ABD Afrika elçisi Jeffrey Feltman’ın geçen hafta Türkiye’ye yaptığı ziyarette “Etiyopya’daki iç savaşta SİHA kullanıldığını ve sivillere zarar verme riskine ilişkin raporları gündeme getirdiğini” söyledi.

Reuters’ın haberine göre, üst düzey bir Türk yetkili, Washington’ın rahatsızlığını birkaç toplantıda ilettiğini, Etiyopya ordusu ve hükümetinin ayrıntılı yorum taleplerine yanıt vermediğini söyledi.

TÜRKİYE İDDİALARI REDDETTİ

Türkiye, Afrika’da istikrarı bozucu bir rol oynadığı yönündeki iddiaları reddederken ve müzakereleri teşvik etmek için Etiyopya’daki tüm taraflarla temas halinde olduğunu söyledi.

Geçen hafta Birleşmiş Milletler, Etiyopya’daki hak ihlalleri hakkında bağımsız bir soruşturma başlatmayı kabul etti ancak bu, hükümetinin şiddetle karşı çıktığı bir hareketti.

Gün içerisinde Amerikan medyasından New York Times, Türk S/İHA’larının Etiyopya’da oyun değiştirici rol oynadığını belirttiği bir haber yayınlamıştı.

New York Times: Etiyopya, SİHA’ların Libya ve Karabağ listesine eklendi

Kaynak: Sözcü

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close