Pentagon: “Ürdün’deki saldırı İran destekli Hizbullah’ın ‘ayak izlerini’ taşıyor”
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ürdün’de İran destekli bir grubun üç ABD askerini öldürüp çok sayıda kişiyi de yaralamasından bir gün sonra, İran’ın ABD ile bir savaş istediğine inanmadığını ve Washington’un da bir savaş istemediğini vurguladı.
Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh konuya ilişkin açıklamasında, İran’ı ABD’ye saldıran gruplara olanak sağlamakla suçladı ve son saldırının İran destekli Kataib Hizbullah’ın ‘ayak izlerini’ taşıdığını söyledi.
Singh, “Savaş aramıyoruz, ancak güçlerimize yönelik saldırılara karşı harekete geçip karşılık vereceğiz” diye ekledi.
Uygun şekilde yanıt vermek
ABD Başkanı Joe Biden, Pazar günü Ürdün’de Suriye sınırına yakın bir üste üç ABD askerinin öldürülmesine yol açan silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısının ardından yanıt verme sözü verdi ve saldırıyla ilgili İran destekli grupları suçladı.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise CNN’e yaptığı açıklamada, Başkan Biden’ın Pazar günkü saldırıya ‘uygun bir şekilde’ karşılık vereceğini belirterek, “Ancak biz İran’la savaş istemiyoruz. Ortadoğu’da daha geniş bir çatışma istemiyoruz” dedi.
Biden, dün durumu görüşmek üzere Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın da aralarında bulunduğu ulusal güvenlik ekibi üyeleriyle bir araya geldi.
Terörle mücadele
Biden saldırıya ilişkin Pazar günü yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Bu saldırıyla ilgili gerçekleri hala topluyor olsak da, bunun Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz. Hiç şüpheniz olmasın tüm sorumlulardan bizim seçtiğimiz bir zamanda ve şekilde hesap soracağız. Terörle mücadele konusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz.”
İran’ın desteklediği gruplardan oluşan Irak İslami Direnişi, Ürdün sınırına yakın El Tanf ve El Rukban üsleri de dahil olmak üzere, Suriye topraklarındaki üç üsse Pazar şafak vakti SİHA saldırıları gerçekleştirdiğini duyurdu.
Bu saldırılardan birinin, Ürdün’ün kuzeydoğusunda üç ABD askerini öldüren ve 34 askeri yaralayan saldırı olup olmadığını doğrulamak zor.
Kule 22
Washington, saldırıda Ürdün’ün kuzeydoğusundaki Suriye’nin Rukban bölgesinin karşısında yer alan bir lojistik üs olan Kule 22’nin hedef alındığını bildirdi.
Kule 22’de, DEAŞ’a karşı koalisyon güçlerine destek görevleri yürüten ABD kara ve hava kuvvetlerinden yaklaşık 350 asker yer alıyor.
Yaklaşık dört ay önce Gazze Şeridi’nde savaşın başlamasından bu yana bölgede ilk kez ABD askerleri öldürülüyor.
Ürdün, saldırıyı kınadı
Ürdün hükümet sözcüsü Muhannad Mubaidin, ABD kuvvetlerine yönelik saldırının, terörizmle mücadelede Ürdün’le işbirliği yapan ABD güçlerinin de dahil olduğu, Suriye sınırındaki gelişmiş bir bölgeyi hedef aldığını söyledi.
Sözcü, “Terör saldırısı Ürdün Silahlı Kuvvetleri’nde herhangi bir can kaybına yol açmadı” diye ekledi.
Arap ülkelerinden gelen kınamalar
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Riyad’ın Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üsse düzenlenen terör saldırısını en güçlü ifadelerle kınadığı belirtildi.
ABD Beşinci Filosu’nun bulunduğu Bahreyn de saldırıyı şiddetle kınadı.
Kuveyt, bölge ve dünyada istikrarın sağlanması için bu tür eylemlere karşı ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, güvenlik ve istikrarı hedef almayı amaçlayan ve uluslararası hukuku ihlal eden her türlü şiddet ve terörizmin reddedildiği ifade edildi.
Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi de, “Irak’ın şiddet döngüsünün sona ermesi çağrısında bulunduğu bir dönemde, Bağdat bölgede çatışmanın genişlemesini önleyecek temel angajman kurallarının belirlenmesi üzerinde çalışmaya hazır olduğunu teyit ediyor” dedi.
Ortadoğu’nun çeşitli bölgelerinde artan şiddet, doğrudan İran’ı da kapsayan daha geniş bir bölgesel çatışma korkusunu artırdı.
Bu, Washington’un çaresizce kaçınmaya çalıştığı en kötü senaryo.
150’den fazla saldırı
Pentagon’a göre, Ekim ortasından bu yana Suriye ve Irak’ta ABD kuvvetleri 150’den fazla saldırının hedefi oldu.
İran Pazartesi günü saldırıyla ilgisi olduğuna dair suçlamaları reddetti.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani yaptığı açıklamada, “İran, çatışmaların Ortadoğu’da yayılmasını istemiyor” dedi.
Kenani, “Bölgedeki direniş güçleri karar ve eylemlerinde İran’dan talimat almıyor. İran, bu grupların Filistin halkını nasıl destekleyeceğine veya kendisi ve halkını herhangi bir saldırıya karşı nasıl savunacağına ilişkin kararlarına müdahale etmiyor” diye konuştu.
Sözcü ayrıca, “Bu suçlamaların hiçbir kanıt olmadan tekrarlanması, çıkarlarının ABD’yi bölgede yeni bir savaşa sürüklemek ve kendi sorunlarını örtbas etmek için krizi genişletmeye ve alevlendirmeye teşvik etmek olduğuna inananların komplosudur” diye ekledi.
ABD’nin tepkisinden korkuluyor
Irak İslami Direnişi adlı oluşumun çatısı altında bulunan Nuceba Hareketi tarafından yapılan açıklamada ise, “ABD’liler dersini almalı ve yarından önce bugün gitmeli, çünkü geçen her günün bedeli ağır olacak” denildi.
ABD’li bir yetkili, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Şeddadi bölgesinde bulunan, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’un bir üssünün birkaç füze tarafından hedef alındığını, ancak herhangi bir yaralanma veya hasara yol açmadığını söyledi.
Şarku’l Avsat’ınn Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’den (SOHR) aktardığı bilgiye göre, Suriye’nin doğusunda İran’a bağlı gruplar dün Ebu Kemal ve Mayadin’deki 12 bölgeyi tahliye etti.
SOHR, bu grupların üç ABD askerinin öldürülmesinin ardından Washington’ın vereceği tepkiden korktukları için alternatif yerlere konuşlandıklarını açıkladı.
Washington, geçtiğimiz aylarda Suriye ve Irak’ta kendisini hedef alan saldırılara, Irak’ta İran’a bağlı grupları hedef alan bir dizi saldırıyla karşılık verdi.
ABD ve İngiltere de, Yemen’deki Husi bölgelerine ortak saldırılarla karşılık verdi.
Yemen’deki Husiler, Gazze Şeridi’nde savaşın başlamasından bu yana, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde İsrail bağlantılı olduğunu iddia ettikleri gemileri hedef alan saldırılar düzenliyor.
Kaynak: Aawsat