Ukrayna En Çok Hangi Rus Silahlarından Korkuyor? (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Ukrayna En Çok Hangi Rus Silahlarından Korkuyor? (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik askeri çatışmaya evrilmeye yakın olarak görülüyor.  İşte Rusya’nın Ukrayna ile olası büyük bir konvansiyonel savaşta kullanacağı ve Ukrayna’yı en çok korkutan silahları.

National Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Bu makale, tutarlılık adına, savaşan tek iki tarafın Rusya ve Ukrayna olacağını varsaymaktadır, ancak böyle bir savaş, savaşın gidişatını büyük ölçüde değiştirebilecek uluslararası bir müdahale riski de taşımaktadır.

S-400

Moskova’nın güçlü rakiplerinin aksine, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya’nın gelişmiş füze savunma katmanlarının üstesinden gelecek yeteneklerden yoksundur. Özellikle, Rusya’nın amiral gemisi S-400 füze savunma sisteminin Kırım merkezli birimleri, doğu ve orta Ukrayna’daki askeri varlıklara ciddi bir tehdit oluşturuyor.

“S-400 hava savunma sistemleri, Ukrayna’nın orta kesimindeki herhangi bir hava hedefini vurabilir. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksandr Turchynov daha önce yerel basına verdiği demeçte, “bu bizim için en ciddi tehdit ” açıklamasında bulunmuştu. Güçlü bir radar paketi ve çeşitli füzelerle donatılan S-400, 400 km’ye kadar menzilde savaş uçaklarını, seyir füzelerini ve balistik füzeleri hedef alabilir.

Su-35S

Kiev’in küçük, kısmen eskimiş MiG-29, Su-24, Su-25 ve Su-27 savaşçıları kadrosu, Rusya ile büyük bir konvansiyonel savaşta Ukrayna hava sahasında başarılı bir şekilde mücadele edemeyecek ve Rusya’nın niteliksel ve niceliksel olarak üstün hava kuvvetlerinin büyük ölçüde gerisinde kalacaklar.

Su-35S de dahil olmak üzere gelişmiş Rus savaş uçakları, Ukrayna askeri uçaklarından çok daha üstün performans gösterebilir ve çok çeşitli havadan karaya füzeler (ASM’ler) ve güdümlü bombalarla önemli Ukrayna askeri hedeflerine yıkıcı saldırılar gerçekleştirebilir.

BMP-3M

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yoğun kentsel arazide büyük savaşları içerecek ve genellikle daha hafif ve daha esnek piyade savaş araçlarına (IFV’ler) daha ağır muharebe tanklarına göre öncelik verecektir. Rusya’nın en son IFV’leri, Ukrayna topraklarındaki kara operasyonlarında belirgin bir şekilde yer alacak.

BMP-3M, benzerlerine göre ek cephane türleri, yeni koruma sistemleri ve önemli ateş gücü iyileştirmeleri ile Sovyet / Rus BMP-3 IFV’nin yükseltilmiş tipidir. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, BMP-3’lerin Rusya’yı Kırım’a bağlayan bir köprüden geçirildiğini görüldü.

T-90M

Bu olası çatışmanın kısmen kentsel doğasına rağmen, ana muharebe tankları (MBT’ler) şüphesiz savaşın daha büyük meydan savaşlarında büyük rol oynayacak. Rusya Kara Kuvvetleri yalnızca 13.000 birimle dünyanın en büyük tank ordusunu yönetmekle kalmıyor, aynı zamanda onları sahada daha etkili bir güç haline getiren bir dizi modern yükseltmeyi de yapmış durumda.

Ukrayna’nın T-84 Oplot-M MBT’si başlı başına etkili bir unsur olarak görülüyor, ancak Rusya’nın yetenekli T-90A tankına ve modernize edilmiş T-90M varyantına etkin bir şekilde direnmek için yeterli sayıda değil.

2S19 Msta-S

Rusya ve Ukrayna arasında tam ölçekli olası bir savaşta etkili olacak bir diğer unsur ise 2S19 Msta-S’ler.  Elli howitzer top taşıyabilen, dakikada yaklaşık yedi ila sekiz arasında sürekli atış hızına sahip olan ve oldukça gelişmiş hedefleme teknolojisi ile donatılmış olan bu ağır obüsler, Ukrayna’nın önemli noktalarını hedef alabilir.

Rusya’nın ezici hava üstünlüğü ve gelişmiş savunma unsurları göz önüne alındığında, Ukrayna kuvvetleri bu sistemlerden gelen tehdide karşı koymak için ciddi bir mücadele verecek denilebilir.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close