İstihbarat savaşları: Sivil uydular Ukrayna işgalini nasıl şekillendiriyor? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

İstihbarat savaşları: Sivil uydular Ukrayna işgalini nasıl şekillendiriyor?

Abone Ol 

Kiev’e yol alan kilometrelerce uzunluktaki Rus konvoyundan, füze saldırıları ve mülteci geçişlerine sivil uydular Ukrayna savaşındaki sis perdesini aralıyor. Daha önce sadece istihbarat servislerinin sahip olduğu görüntülere artık herkes ulaşabiliyor.

Rusya’nın işgali öncesinde başlayan krizle ilgili açık kaynakları kullanan istihbarat analistleri artık neredeyse gerçek zamanlı durum değerlendirmesi verebiliyor.

Eski bir istihbarat elemanı iken akademisyenliğe yönelen Arizona Üniversitesi’nden Craig Nazareth bunu “Artık son derece hassas uydu verileri sadece hükümetlerin elinde değil,” sözleriyle açıklıyor.

Ayrıca 2003 yılındaki Irak’ın ABD ve İngiltere tarafından işgali öncesi hükümetlerin verdiği bilgilerin sonradan yanlış olduğunun anlaşılmasıyla devletlere olan güven sarsılmış ve bu özel şirketlere alan açılmış oldu.

Nazareth’e göre artık devletler inandırıcı olmak için “Bakın bu görüntüler bize ait değil, sahada gerçekten yaşananlar,” diye açıklamalarda bulunuyor.

Sivil uydular sadece kamuoyu algısı üzerinde etkili olmuyor. Bazen gerçekten Ukrayna güçlerine doğrudan katkıda bulunuyor.

AFP’ye açıklamada bulunan Capella Space Tepe Yöneticisi Payam Banazadeh, şirketinin krizle ilgili doğrudan ABD ve Ukrayna hükümetlerinin yanı sıra diğer ticari kurumlara gerçeğe yakın zamanlı bilgi verdiği onayladı.

Neredeyse patlama yaşanan sivil uydu endüstrisi sayesinde Ukrayna savaşında elde edilen uydu görüntüleri geçmiştekilerden çok daha fazla ve detaylı.

Birçok ülkenin kendi gelişmiş uydu sistemleri olsa da üzerlerindeki gizlilik nedeniyle görüntüler neredeyse hiç kamuoyuyla paylaşılmıyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close