Birleşik Krallık Başbakanı Sir Keir Starmer, İngiltere’nin savunma stratejisinde köklü değişikliklere gidileceğini belirterek, ordunun “savaş kabiliyetine hazır” hale getirileceğini açıkladı. Yeni savunma doktrini kapsamında en az altı yeni mühimmat fabrikası kurulacak, 12 adet saldırı denizaltısı üretilecek ve nükleer başlık programına 15 milyar sterlin yatırım yapılacak.
“Güç yoluyla barışı sağlama zamanı”
Glasgow’da yaptığı açıklamada Başbakan Starmer, Birleşik Krallık’ın savunma politikalarında üç temel değişikliğe gidileceğini duyurdu. Bunlardan ilki, ordunun ana görev tanımının “savaşmaya hazır” hale gelmek olacağını vurguladı. Starmer, “Gelişmiş askeri kapasiteye sahip devletlerden doğrudan tehdit aldığımız bir dönemde, onları caydırmanın en etkili yolu, hazır olduğumuzu göstermekten geçer” dedi.
NATO merkezli savunma yaklaşımı
İkinci değişikliğin, tüm savunma faaliyetlerinin NATO odaklı yürütülmesi olduğunu belirten Starmer, “Artık her adımımız NATO’nun kolektif gücünü destekleyecek şekilde atılacak” dedi.
Üçüncü başlık ise, savunma teknolojilerinde “savaş dönemi temposunda inovasyon” hedefi. Starmer, İngiltere’yi NATO içindeki en hızlı yenilikçi ülke yapma hedefini ortaya koydu.
Yeni fabrikalar ve nükleer caydırıcılık yatırımı
Başbakan, ülkede en az altı yeni mühimmat fabrikası inşa edileceğini ve bunun 1000’den fazla kişiye istihdam sağlayacağını belirtti. Ayrıca, İngiltere’nin bağımsız nükleer caydırıcılığının temeli olan “egemen savaş başlığı programı” için 15 milyar sterlinlik yatırım yapılacak.
Yeni saldırı denizaltılarının, mevcut Astute sınıfı denizaltıların yerini alması planlanıyor. Bu platformların 2030’ların sonlarında hizmete girmesi öngörülüyor ve Birleşik Krallık’ın denizaltı nükleer caydırıcılığına destek sağlayan dört Trident denizaltısına ek olacak.
AUKUS iş birliği vurgusu
Yeni denizaltıların inşası, İngiltere’nin AUKUS savunma ittifakı kapsamında ABD ve Avustralya ile yürüttüğü ortak projeye dayanıyor. İngiltere Savunma Bakanlığı’na göre bu projeler 2030’lara kadar 30 bin yüksek vasıflı iş gücüne, 30 bin çıraklık programına ve 14 bin yeni mezun istihdamına katkı sağlayacak.
Kaynak: M5