Rusya Kuzey Kutbu'nu Neden S-400 Füze Savunma Sistemleri ile Donatıyor? (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Rusya Kuzey Kutbu’nu Neden S-400 Füze Savunma Sistemleri ile Donatıyor? (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

Moskova Kuzey Kutbu’ndaki askeri varlığını güçlendiriyor ve Washington da aynı şekilde karşılık vermeye çalışıyor.

National Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Kuzey Kutbu’ndaki sıcaklıklar küresel ortalamanın iki katından fazla artıyor ve buz yığınları eridikçe, yeni ortaya çıkarılan maden kaynakları ve ticaret yolları üzerinde hak iddia etmek isteyen küresel süper güçler arasında da rekabet kızışıyor.

Rusya Kuzey Kutbu’ndaki varlığını genişletmek ve daha da askerileştirmek için açık bir çaba olarak görülebilecek şekilde, Kuzey Kutbu’na S-400 hava savunma sistemleri transferi gerçekleştiriyor.

Kuşkusuz, son derece tartışmalı ve giderek gerginleşen bölgeye daha fazla S-400’ün transferi, ABD ve müttefik uçakların operasyonları yürütebileceği taktik koşulları değiştiriyor. 

ABD Ordusu’nun, Rusya’nın S-400 transferinin hızlanması ile birlikte, Kuzey Kutbu’ndaki bir dizi acil ve yüksek öncelikli tespiti “ Yeniden Arctic Dominance ” adlı strateji belgesinde yer aldı.

Strateji belgesinde;

“Moskova, hava ve deniz alanlarını savunmak için daha sofistike teçhizatın konuşlandırılmasını izleyen Arktik bölgesi boyunca konuşlandırılan S-400 hava ve füze savunma birimlerinin sayısını artıracağını duyurdu. Bu sistemler, uçsuz bucaksız Arktik kıyı şeridinde Rusya için ‘koruyucu bir kubbe’ oluşturuyor ve gemileri ve uçakları tespit etme ve izleme konusundaki genel operasyonel kabiliyetini geliştiriyor. Bu sistemler Rusya’ya kuzey kıyı şeridinin ve bitişiğindeki suların neredeyse tamamını kapsıyor. ” tespiti yer aldı.

Yine Strateji belgesine göre;

“2010’dan başlayarak Rusya, Wrangel Adası’ndaki Sopka-2 radar sistemleri de dahil olmak üzere hava ve deniz alanlarında farkındalığı artırmak için 13 havaalanını yeniledi. Arama-kurtarma yeteneklerini geliştirmek ve radar istasyonlarını yükseltmek için 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptı.”

Bölgedeki buz dağları hızlı bir şekilde erimeye devam ederken Rusya deniz geçişi için yeni su yolları açıyor ve Kuzey Kutbu’ndaki bölgesel sınırlarını kıta sahanlığının ötesine genişletmeye çalışıyor. Bölge yakın gelecekte yeni bir kaosa doğru sürükleniyor.

ABD Hava Kuvvetlerinin şu anda Kuzey Kutbu’nda birlikte koordineli görevlerde devriye gezmek için B-2 bombardıman uçakları ve F-35 gizli avcı uçaklarından oluşan birleşik bir güçle entegre Arktik Devriyeleri bulunuyor. Rusya, Kuzey Kutbu’ndaki varlığını agresif bir şekilde artırırken, Amerika’nın artan Rus hava savunmasına karşı koymak için gizlilik kapasitesini artıracağı öngörülüyor.

Kaynak: M5

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close