Bakü-Grozni seferini yaparken havada beklenmedik bir sorunla karşılaşan, Grozni’ye hava koşulları nedeniyle inememesi nedeniyle Hazar Denizi’ni geçip, Kazakistan’ın Aktau havalimanına inmeye çalışırken düşen Azerbaycan Hava Yolları uçağının “düşürüldüğü” ileri sürüldü. Kremlin’den yapılan son açıklamalar bu iddiaların da güçlenmesine neden oldu.
Gelişmeyi, yakından takip eden ve kazanın olduğu an itibariyle düşürülme ihtimalini gündeme getiren Bakü’nün köklü yayın kuruluşu Müsavat gazetesinin konuyla ilgili haberi şöyle:
UÇAĞIN HATA SONUCU DÜŞÜRÜLMESİ ASLA KABUL EDİLEMEZ
“Soruşturmalar her şeyi ortaya çıkaracak ama şimdilik bilinen bir şey var ki, o da uçağın düşürüldüğü. Bu konuda hiçbir gizem yoktur. Uçağın havadayken ve belli bir süre sonra düşme ihtimalinin yüksek olduğu sırada çekilen videolardan, uçağın kanadının dış müdahale nedeniyle hasar gördüğü açıkça görülüyor.
Burada kafa karıştırıcı olan şey, bu hasarın uçağa nasıl verildiğidir. Bu, kişinin kendi kendine yaptığı bir yaralanma veya bir kuşun gagası veya pençesinin neden olduğu bir yaralanma değildir.
Aktau’da düşen uçağın kanadındaki büyük olasılıkla kurşun ve mermi izleri olan delikler, adeta kalbe saplanmış bir bıçak gibidir. Her şey görünürde.
Bakü’den havalanan uçağın Grozni üzerinde dolaşırken Rusya’nın şehirlerinden birinin (Grozni, Makhaçkala, Derbend, Mineralnye Vody, Nalçik vb.) havalimanına inememesi ve Aktau’ya sığınması. Hazar Denizi’nin doğu kıyısında olması ve Çataçat’a inmesi araştırılması gereken bir konudur. Rus tarafı 1 saat önceden düşeceği bilinen uçağa neden pist vermedi?
Rusya’nın askeri saldırısına maruz kalan Ukrayna’nın, geçtiğimiz aylarda Çeçenistan’ın başkenti Grozni kentini de hedef aldığı ve bu kentteki stratejik tesislere dronlarla saldırı düzenlediği biliniyor. Bunun nedeni ise Çeçenya’nın lideri Ramzan Kadirov’un Ukrayna savaşında aktif olarak yer alması ve Ukrayna’ya yönelik sert açıklamalarıyla sık sık gündeme gelmesidir. Grozni’nin hedef haline gelmesi, şehrin savunulmasını gerektiriyor, dolayısıyla Rus tarafı bu bölgeye hava savunma sistemleri kurarak Grozni’yi koruyor. Yabancı medya ve askeri uzmanlar, AZAL’ın uçağının böyle bir savunma sistemine karşı savunmasız olduğunu bildiriyor.
Teknik arıza bir istisnadır. Çünkü uçak, SOS sinyalini verdikten sonra deniz yüzeyini geçebilecek kadar mesafe kat etmiştir. Uçağın kanadında kurşun ve mermi izine benzeyen yaralanmalar nedeniyle kuş sürüsüne çarpma ihtimali de ciddiye alınmıyor.
Pek çok kişi uçağın kasıtlı olarak düşürüldüğü ihtimalini reddediyor ve bunun bir kaza ya da hata sonucu olabileceğini belirtiyor. Yani, kötü hava koşullarında sivil yolcu uçağının bombardıman İHA’sı ile karıştırılması meselesi ele alınıyor.
Yine de bu, uçak kazasına karışanları sorumluluktan kurtarmaz. Savaş durumundaysanız, her gün bir İHA saldırısı bekleyin, sivil uçuşları yasaklamanız veya bir bombardıman İHA’sını yolcu uçağı sanmayacak kadar yetkin olmanız gerekir.”
KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV’DAN İTİDALLİL AÇIKLAMA
Basın mensuplarıyla olağan brifing toplantısını yapan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, düşen uçakta görülen kurşun delikleriyle ilgili ne düşündüğü sorulduğunda hiçbir olasılık göz ardı edilmeden konunun araştırılması gerektiğini vurguladı:
“Bu trajedi ile ilgili bütün araştırmalar sonlanmadan konuşmak yanlış olur. Kesin bilgilere ulaşmadan ifade edilen iddialar tehlikeli ve sonuç almamızı geciktirecek de kimlik taşır. Bu durumda uzmanların araştırmalarını net olarak tamamlamaları konusunda beklememiz, sabırlı olmamız gerekir…”
RUS MEDYASI DÜŞÜRÜLMEYİ KONUŞUYOR
“Moskovsky Komsomolets” gazetesine yorum yapan emekli albay Andrey Marochko:
“Ukrayna’nın Zaporijya bölgesiyle Grozni arasında 960 km. mesafe var, batıdan sağladıkları tenknoloji transferi ile Ukrayna SİHA’ları artık bu mesafeleri alabiliyorlar, geçtiğimiz günlerde Kazan ve Grozni’ye saldırı düzenlediler. Uçağın yönünün bu tür bir araç nedeniyle değiştirme ihtimali yüksek. Bununla birlikte yüksek kabiliyetli bir uçak savar sistemi, uçağa yanlışlıkla ateş açıp isabet kaydetseydi, patlama motora kadar uzanan ve büyük bir kimlik taşırdı. Gördüğümüz delikler, bir ceviz tanesinin açabileceği nitelikte, bu nedenle, Rus, Azerbaycan ve Kazak uzmanların incelenmesi ancak bizim tam olarak teşhis koymamızı sağlayabilir. Uçağın düşürülme ihtimali göz ardı edilemez…”
UKRAYNALI UZMAN: UÇAĞA FÜZE İSABET ETTİ
Ukrayna medyasına değerlendirmelere bulunan askeri analist Oleksiy Hitman ise, AZAL uçağının bir hava savunma füzesi tarafından vurulduğunu belirtiyor:
“Hava savunma füzeleri hareket halindeki hava hedefine çarpmaz, yakın bir noktasında patlayarak şarapnel tesiri ile sonuç alır. Uçak teknik bir arızadan düşmedi, bütün mir Hazar Denizi’ni geçerek Aktau’ya inmeye çalıştı. Kuyruk ve kanattaki delikler kuş deliği olamaz, bir savunma füzesinin batlaması sonucu ortaya çıkan şarapnellerden kaynaklandıkları kesindir.
Uçağın olayının yaşandığı aynı saatlerde Rusya’nın Vladikavkaz bölgesinde bir SİHA düşürüldü, oradaki görüntülere baktığınızda, uçaktakine çok benzer delikler ile karşılaşıyorsunuz…”
KAYNAK: M5