ABD ordusu, GPS olmadan SİHA uçurmaya hazırlanıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

ABD ordusu, GPS olmadan SİHA uçurmaya hazırlanıyor

Abone Ol 

Araştırmacılar, GPS tarafından desteklenemeyen veye GPS’in çalışmaz hale geldiği görevler düşünülerek SİHA’lar için yeni bir  iletişim ağı geliştiriyor. Otonomi ve robotiğin en son  uygulamalarına dayanan DARC teknolojisi ile desteklenen SİHA’lar, GPS veya gerçek zamanlı komuta-kontrolün yokluğunda dahi görevini sürdürebilir.

-Military & Aerospace Electronics’te yayımlanan makalenin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır. 

 

‘Bu ne işe yarayacak?’ diye düşünüyorsanız; Gökyüzüne dağılmış, ancak hala bir şekilde birbirine bağlı olan orta irtifa keşif SİHA’ları, bir dağ sırasının diğer tarafında devasa, hızlı yaklaşan bir düşman zırhlı kuvveti keşfettiğini ve hızla saldırmak için ilerlediğini hayal edin.

Ya insansız hava araçları, komuta-kontrol merkezlerine gerçek zamanlı videoyu göndermeden önce iletişim bozulur, yok edilir veya kesintiye uğrarsa? SİHA’lar göreve nasıl devam edebilir?

Bu tür bir senaryoyla karşılaşma olasılığı, insan operatörlerden bağımsız olarak işlevleri yerine getirmek için insansız sistemlerin ‘ağ ağları’ oluşturmasını sağlayan Dağıtılmış Otonomiye Duyarlı Kontrol (DARC) adlı hızla gelişen bir teknoloji ile bertaraf ediliyor.

Northrop Grumman araştırmacıları tarafından ‘bir yazılım’ olarak tanımlanan DARC, SİHA’ları GPS’in çekmediği, sıkışık alanlarda veya başka türlü çalışamaz hale getirilebilecek görevlerde navigasyonu  ayrıntılarıyla önceden programlıyor.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close