Suudi haber sitesi Sarkul Avşat gazetesinin Hamas hareketinden bir kaynağa dayandırdığı haberinde başka komplikasyonların çıkmaması durumunda Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasının bu haftasonu imzalanmasının beklendiğini belirtti.
Haberde kaynağın, “Çoğu mesele çözüldü ve anlaşma çok yakın” dediği göşmelerin en önemli konularda sonuçlandığını, ancak bazı detayların hâlâ tartışıldığını açıkladı.
Kaynağa göre anlaşma, ilk aşamada ateşkes sağlanmasını ve İsrail ordusunun şehir merkezlerinden çekilmesini öngörüyor ancak İsrail’in Gazze Şeridi’nin tamamından çekilmesini kapsamıyor. Ordu, kısmen Netsarım ve Philadelphia Koridorları’nda kalmaya devam edecek. Kadınların ve çocukların Gazze’nin kuzeyine dönüşüne izin verilecek, erkeklerin dönüşü ise daha sonraki aşamalarda, üzerinde uzlaşılan bir mekanizmaya göre gerçekleşecek.
Habere göre ilk aşama 45 ila 60 gün sürecek ve bu süre içinde Hamas, 30 İsrail esirini serbest bırakacak. Karşılığında, aralarında müebbet hapis cezasına çarptırılmış onlarca kişinin bulunduğu bir grup Filistinli mahkum serbest bırakılacak. Ayrıca anlaşma, Refah Sınır Kapısı’nın Filistin Yönetimi’ne devredilmesini de içeriyor, ancak bu hemen gerçekleşmeyecek; bu süreç, Mısır’ın da gözetiminde düzenlenecek.
Kaynağa göre Hamas, savaşı durdurma ve İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesi şartlarından vazgeçerek büyük tavizler verdi. Ancak hareket, bu aşamaların anlaşmanın ilerleyen safhalarında gerçekleşeceğine dair garantiler aldı.
Alınan bilgilere göre Hamas, savaşı durdurma ve İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesi şartlarından vazgeçerek büyük tavizler verdi. Ancak hareket, bu aşamaların anlaşmanın ilerleyen safhalarında gerçekleşeceğine dair garantiler aldı.
Salı günü İsrail ve Hamas, önemli bir ilerleme kaydedildiğini doğruladı. Savunma Bakanı Yısrael Katz, “Geçmişte engel olan unsurlar ortadan kalktığı için anlaşma her zamankinden daha yakın” dedi.
Hamas ise yaptığı açıklamada, “Bugün Doha’da Katar ve Mısırlı kardeşlerin arabuluculuğuyla yürütülen ciddi ve olumlu müzakereler ışığında, işgalin yeni şartlar koymayı bırakması halinde ateşkes ve esir değişimi anlaşmasına ulaşılması mümkün” dedi.
Hamas, siyasi ve askeri liderliğinin çoğunu kaybetmesi ve Orta Doğu’daki büyük değişimler nedeniyle karmaşık bir durumla karşı karşıya kaldı. Bu değişimler arasında Lübnan Hizbullah’inin etkisizleştirilmesi, Suriye’deki Beşar Esed rejiminin devrilmesi ve ABD’deki yönetim değişikliği yer alıyor.
A. Özgür Zentürk