Pentagon Raporu: “Çin 'akıllı savaş' konseptini hayata geçirmeye çalışıyor” - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Pentagon Raporu: “Çin ‘akıllı savaş’ konseptini hayata geçirmeye çalışıyor”

Abone Ol 

Pentagon, ABD Kongresi’ne sunduğu askeri inceleme raporunda, Çinlilerin düşmanın zayıf noktalarını araştırmak ve “akıllı savaş” kavramını ilerletmek için yapay zeka alanında hakimiyet kurmaya odaklandığı uyarısında bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı, Çin’in askeri gücüne ilişkin yıllık raporunda; “Çin, yapay zeka teknolojisinde 2025 yılına kadar Batı’yı tamamen geride bırakmayı, 2030 yılına kadar ise yapay zeka alanında dünya lideri olmayı hedeflemektedir” ifadeleri kullanıldı.

Raporda ayrıca; “Çin, yapay zeka öncelikli olarak askeri ve otonomideki ilerlemelere imza atarak, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun gelecekteki savaş konseptini hayata geçirmeye çalışıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Rapor, ABD Savunma Bakanlığı’nın yabancı düşmanların teknolojiyi kullanması konusunda yaptığı ilk uyarı değil.

CIA’in yapay zekadan sorumlu direktörü Lakshmi Raman da, yakın zamanda düzenlenen bir zirvede, ajansın Çin’in yapay zeka programını izlediğini ve bu teknolojiden nasıl yararlanabileceği konusunda endişeleri olduğunu belirtmişti.

Pentagon raporunun detaylarında; Çin’in bu hedef doğrultusunda çok sayıda araştırma merkezi kurduğu ve Halk Kurtuluş Ordusu’nun ileri düzeyde yapay zeka ve robotik teknoloji elde ettiği belirtildi.

ABD, Pekin’e gelişmiş yapay zeka çiplerinin sevkiyatını kısıtlamak için çip ihracat düzenlemelerindeki boşlukları kapatma hamleleri de dahil olmak üzere, Çin’in teknolojideki üstünlüğünü engellemek için uzun zamandır çalışmalar yürütüyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close