Çin, Lockheed ve Raytheon'a Tayvan'a silah satmaları üzerine yaptırım kararı aldı - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Çin, Lockheed ve Raytheon’a Tayvan’a silah satmaları üzerine yaptırım kararı aldı

Abone Ol 

Çin, Tayvan’a silah satan ABD merkezli savunma şirketleri Lockheed Martin ve Raytheon Technologies’e yaptırım uyguladı.

-Defense Post’ta yayımlanan haberin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır.

 

Hamle, iki silah üreticisiyle Tayvan’ın 7 Şubat’ta ABD tarafından onaylanan füze savunma sistemlerinin bakımı için yapılan 100 milyon dolarlık bir anlaşmaya yanıt olarak geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenb Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında ‘Çin’in egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını korumak için… Çin hükümeti, Tayvan’a Amerikan silahlarını tedarik etme eylemine dahil olan Amerikan askeri-sanayi şirketleri Lockheed Martin ve Raytheon Technologies’in eylemlerine yanıt olarak karşı önlemler almaya karar verdi.’ dedi.

Çin’in Yeni Yaptırım Yasası

İki şirkete yönelik yaptırımlar, Çin tarafından kendilerine uygulanan üçüncü yaptırım oldu.

Çin, 2019 ve 2020 yıllarında Lockheed ve Raytheon’a yönelik yaptırımlar açıklamıştı. Ancak Çin, yaptırımların bu kez neleri içerdiği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Bu yaptırım dalgası, iki şirketin, ABD’nin Çinli firmalara yönelik yaptırımlarına karşı koymak için geçen yıl kabul ettiği Pekin’in yeni yaptırım yasası kapsamında ilk kez kısıtlamalarla karşı karşıya kalacağına işaret ediyor.

Pekin, ABD’nin Tayvan’a savunma ihracatını durdurması ve ada ülkesiyle askeri bağlarını kesmesi gerektiğini yineledi.

Bununla birlikte, ABD, Doğu Asya ülkesine kendisini savunması için araçlar sağlamak için 1979 Tayvan İlişkileri Yasası’na bağlı.

Çin ve Tayvan, 1949’da bir iç savaştan sonra ayrıldı, ancak Pekin kendi kendini yöneten ülkenin Çin toprakları olduğunu iddia ediyor.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close