BM Raporu: "Rusya ve Ukrayna, savaş esirlerini yakaladığı yerde öldürüyor" - M5 Dergi
Gündem

BM Raporu: “Rusya ve Ukrayna, savaş esirlerini yakaladığı yerde öldürüyor”

Abone Ol 

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve Ukrayna’nın savaş esirlerine yerinde infaz uyguladığını öne sürdü.

BM İnsan Hakları Takip Misyonu Başkanı Matilda Bogner, cuma günü yaptığı açıklamada, geçen yıl 24 Şubat’ta başlayan savaşta şimdiye dek Ukrayna’nın tutsak düşen ve savaş dışı kalmış 25 Rus askerini yakaladığı yerde öldürdüğünü iddia etti.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de konuşan BM yetkilisi, Rusya’nın da aynı şekilde 15 Ukraynalı askeri öldürdüğünü ileri sürdü.

Bogner, bu yerinde infazlardan 11’inin Donetsk’teki Bahmut cephesinde savaşan Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu’na ait savaşçılar tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.

Ayrıca BM’nin cuma günü yayımladığı raporda, iki ülkenin de esir aldığı savaşçılara işkence yaptığı da savunuldu. Rapor, savaşta tutsak düşen 400 askerle görüşerek yazıldı.

BM yetkililerinin konuştuğu ve kimliği açıklanmayan bir Rus savaş esiri, Ukraynalı askerlerin sorguda kendisine 6 kez elektroşok verdiğini öne sürdü.

Ayrıca bazı Ukraynalı askerlerin, Rus savaş esirlerini “Buça katliamının öcünü almak için” ağır şekilde dövdüğü de bildirildi.

Raporda, Ukraynalı savaş esirlerinin de benzer iddialarına yer verildi. Buna göre tutsak düşen Ukraynalı askerler, Rus savaşçılar tarafından kürekle dövüldüklerini, bıçaklandıklarını, aç bırakıldıklarını ve elektroşokla işkence gördüklerini öne sürdü.

Kimliği paylaşılmayan Ukraynalı bir esir, “Bazı arkadaşlarım dişlerini ve parmaklarını kaybetti. Burunları ve kaburgaları da kırıldı” dedi.

Kaynak: Independent

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close