Amerika ve Fransa’nın doğrudan, İsrail’in ise perde arkasında gerçekleştirdikleri girişimler, Irak-Suriye Kürt coğrafyasında ilk sonuçlarını vermeye başladı. PKK ile bugüne kadar hiçbir alanda temas kurmamaya dikkat eden Barzani hareketi, ilk kez kontrolünde bulunan Suriye Kürt Ulusal Konseyi’ne PKKYPG ile birlikte hareket etmesi için yeşil ışık yaktı.
Gelişme, Irak Kürt Otonom Yönetimi kurucu lideri Mesut Barzani’nin, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (SKUK) üst düzey heyeti ile Erbil’in Pirmam ilçesinde bir araya gelmesiyle kendini gösterdi. Görüşmeye Suriye tarafından Muhammed İsmail, Süleyman Oso, Feysel Yusif ve Nimet Davud katıldı.
SKUK sözcüsü Feysel Yusif Mesut Barzani’nin talebi üzerine gerçekleştiğini belirterek, “Başkan Barzani, Suriye’deki son gelişmeler ve değişiklikler hakkında bilgi almak istedi. Başkan Barzani sürekli olarak Rojava’daki (kuzeydoğu Suriye) Kürt taraflarıyla görüşmeler yapıyor ve Kürtlerin birbirine yakınlaşması için çaba gösteriyor” dedi.
“Başkan Barzani Kürtlerin birliğini istedi”
Yusif şunları kaydetti:
“Başkan Barzani Kürtlerin birliğine vurgu yapıyor, birliğin öneminden çokça bahsetti. Başkan Barzani, birlik için yapılacak her girişimi destekleyeceğini vurguladı. Başkan Barzani sadece SKUK’U değil, tüm Kürt halkını destekliyor. Rojava’daki taraflar arasında Kürt birliğinin sağlanması için üç kez girişimde bulundu.”
“Ortak görüşümüz var”
Feysel Yusif sözlerini şöyle sürdürdü:
“SDG (PKKYPG) Komutanı Mazlum Abdi ile görüştük ve uygun bir ortam oluşturulmasını bekliyoruz ki tekrar bir araya gelelim. Kürt Ulusal Birliği Partileri (KUBP) ve SKUK olarak ortak bir görüşümüz olduğunu ve daha önce anlaşmaya vardığımız konulara tekrar dönmeye gerek olmadığını düşünüyoruz.
Kürtlerin istişare kurulu konusunda da anlaşmaya vardık; yüzde 40’ı ENKS’den, yüzde 40’ı PYNK’den ve yüzde 20’si bağımsızlardan oluşacak.”
Yusif ayrıca, KBUP ile daha önce temel talepler konusunda anlaştıklarını belirterek, “Tüm bileşenlerin kendilerini içinde bulabilecekleri demokratik ve federal bir Suriye istiyoruz” dedi.
“Neçirvan Barzani Ankara’da devrede…”
Amerikan yönetimi ve İsrail ile yakın siyasi/askeri işbirliği olan Barzani hareketinin Suriye’nin kuzeydoğusunda yapılandırılmış yönetimin diğer partilerin katılımıyla varlığının korunması için çabalarını artırdığı bir dönemde, gelişmelerle ilgili önemli bilgiler Fransa Irak Araştırma Merkezi Direktörü Adil Bahevan’dan geldi.
Bahevan, Neçirvan Barzani’nin bölgesel, özellikle de Türkiye ve DSG arasındaki gerginlikleri azaltmaya çalıştığını belirterek, “Başkan Neçirvan Barzani aynı anda hem Türkiye hem de Rojava (kuzeydoğu Suriye)ile konuşuyor ve silahların susturulmasını istiyor” dedi. Bahevan sözlerini şöyle detaylandırdı:
“Bildiğim kadarıyla Başkan Neçirvan Barzani aynı anda hem Türkiye hem de Rojava ile görüşüyor. Perde arkasında ve sessizce, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ile Kürdistan Bölgesi Başkanı, silahların susturulması için Türkiye ve SDG ile doğrudan görüşmeler yapıyor. Bu tam olarak Fransa Dışişleri Bakanı’nın talep ettiği bir şey.”
“Suriye’nin bölünmesine karşıyız…”
Amerikan destekli Haseke merkezli yönetimin başındaki Mazlum Abi ise, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamalarda, seçilmiş Başkan Donald Trump’tan Suriye’deki 2 bin askerin asla geri çekmemesini istedi. Abdi, bölgede yaşanılacak bir boşluk anında İŞİD’in yeniden kendini göstereceğini ve büyük ve kanlı bir çatışma ortamının doğacağını da savundu.
Son dönemde, Amerika aracılığıyla Şam’daki yeni yönetimle müzakerelere başladığı belirlenen Abdi, başında bulunduğu hareketin Suriye’nin parçalanmasını asla istemediğini de vurguladı. Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Pedersen Güvenlik konseyi’ne dönük son bilgilendirmesinde PKKYPG unsurlarının Şam’da, Amerikan yönetiminin aracılığıyla Heyet Tahrir ül-Şam (HTŞ) ile ilk toplantılarını yaptıklarını fakat kısa vadede bir anlaşmanın beklenmediğini söyledi.
Türkiye’nin Süleymaniye ambargosu sürüyor
Amerikan askeri yetkililerin yaklaşık iki yıl önce gerçekleştirdikleri PKKYPG-Talabani ittifakından sonra Türkiye’nin Süleymaniye havalimanına dönük olarak koyduğu uçuş yasağı uzatıldı.
Rûdaw’a konuşan Süleymaniye Uluslararası Havalimanı Müdürü Handren Hiwa Mufti, “Bir saat önce bize Türkiye’nin Süleymaniye Havalimanı’na yönelik uçuş yasağının 6 ay daha uzatıldığı bildirildi” dedi.
Mufti, yasağın 6 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini ve 7 Temmuz 2025’e kadar geçerli olacağını belirtti.
Bu kararın gerekçesi hakkında açıklamada bulunan Mufti, “Yasağın uzatılma sebebi, önceki gerekçelerle aynı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: M5