ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik silah ambargosunu kaldırdı - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırdı

Abone Ol 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu 2023 mali yılı için kaldırdıklarını açıkladı.

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) silah ambargasonun 2023 yılı için kaldırıldığını açıkladı.

ABD Dışişleri’nden yapılan açıklamada, GKRY’nin ilgili mevzuat gereğince gerekli şartları sağladığına işaret edilerek 2023 mali yılı için yeniden ihracat ve savunma malzemelerini Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne transferine onay verildiği ifadesi yer aldı.

Gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığını yıllık bazda değerlendirildiğinin belirtildiği ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, 2023 yılında GKRY’ye savunma ticareti kısıtlamasının kaldırıldığı belirtildi.

Bakanlık açıklamasında ayrıca silah satışı düzenlemesinin, 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni duyuruyu yansıtacak şekilde değiştirileceği bilgisi verildi.

ABD’nin silah satışı ambargosunu kaldırması, GKRY’nin kara para aklama konusunda düzenleme yapmasına ve raporları ABD’ye aktarmasının yanı sıra Rus savaş gemilerinin yakıt ikmali ve diğer hizmetler için limanlara girişini engellemek için gerekli adımları atmasına ve bunları ABD’ye bildirmesine bağlı.

Türk Dışişleri’nden tepki

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunun kaldırılması şu açıklamayla kınandı:

“ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki 2020 Eylül ayında aldığı kararın kapsamını genişletmesini şiddetle kınıyoruz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) makamlarının sözkonusu karara ilişkin tepkisini tümüyle destekliyoruz.

Ada’daki iki tarafın eşitliği ilkesiyle çelişen ve Rum tarafını daha uzlaşmaz kılacak bu karar, Kıbrıs meselesinin çözülmesi yönündeki çabaları olumsuz etkileyecek; Ada’da bir silahlanma yarışına yol açacak ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrara zarar verecektir.

ABD’yi bu kararı gözden geçirmeye ve Ada’daki iki tarafa karşı dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz.

ABD dahil uluslararası toplum Kıbrıs Türk halkının 1959-1960 Antlaşmalarıyla da teyit edilen egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeli ve buna göre hareket etmelidir.

Her halükarda Türkiye, garantör ülke sıfatıyla, Kıbrıs Türkünün varlığını, güvenliğini ve huzurunu sağlamak amacıyla, tarihi ve hukuki sorumlulukları çerçevesinde, gerekli adımları atmaya devam edecektir.”

Kaynak: Mepanews

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close