2’nci Dünya Savaşı’nın efsane savaş araçları, Panzer tankları, 80 yıllık bir aradan sonra yeniden Belarus-Rusya sınırına yerleşti. Rusya lideri Vladimir Putin’in bütün Avrupa güvenliğini tehdit eden Ukrayna saldırısı, yeni seçilen Amerikan Başkanı Donald Trump’ın bu tehdit karşısında Avrupalıları yalnız bırakmak tercihi, 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana pasif şekilde ülke topraklarında duran Alman ordusunun sınırdışına çıkmasına neden oldu.
Almanya, Litvanya’da yapılanma çalışmaları 2024 yılında başlayan 45’nci Panzer Tugayı’nı 1 Nisan’da yapılan törenle resmi olarak devreye soktu.
lman Bundeswehr Derneği (DBwV) lobi grubu ve devlet medyasının bildirdiğine göre, Salı günü Vilnius dışında bir tören düzenlendi ve Tuğgeneral Christoph Huber yeni kurulan birliğin komutasını devraldı.
General tören sırasında, “Net bir misyonumuz var. NATO’nun doğu kanadında Litvanyalı müttefiklerimizin korunmasını, özgürlüğünü ve güvenliğini sağlamalıyız” dedi.
Geçtiğimiz yıl konuşlandırmaya hazırlanmak için Litvanya’ya gelen askeri personel tugaya resmen entegre edildi. 2027’ye kadar tam kadro ve muharebeye hazır hale geldiğinde, Alman Ordusu planlarına göre birim yaklaşık 5.000 askeri ve sivil personelden oluşacak ve yaklaşık 2.000 ağır silahla donatılacak.
Litvanya’ya asker konuşlandırmanın sadık bir savunucusu olan Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya’nın 2029 veya 2030’a kadar NATO’ya bir saldırı başlatabileceğini iddia etti – Moskova bu iddiayı kesinlikle reddetti.
2023’te Berlin ve Vilnius, başlangıçta yeni Alman birliğini 42. Tugay olarak belirleyen bir konuşlandırma anlaşması imzaladı . Taburlarından ikisi yalnızca Alman askerlerinden oluşacak, üçüncüsü ise diğer NATO ülkelerinden personel içerecek. Tugayın bazı bölümleri Belarus sınırına sadece 20 kilometre (12 mil) uzaklıktaki güneydoğu Litvanya’daki Rudninkai eğitim sahasında konuşlandırılacak, ek birimler ise Vilnius ve Kaunas arasındaki Rukla köyü yakınlarında konuşlandırılacak.
2’nci Dünya Savaşı sonrasında Alman anayasası ve siyasetçilerin genel tutumu, Alman ordusunun bir daha sınırların ötesinde kalıcı görev yapmaması ilkesine dayanıyordu. Bu ilk, ilk kez, 2001 yılında, Amerikan liderliğindeki NATO’nun Afganistan’ı işgal harekatında devre dışı bırakıldı ve 11 Eylül saldırıları nedeniyle NATO’nun 5’nci Maddesi’nin işletilmesi sonucunda Alman ordusu bu ülkede görev yaptı.
Alman ordusunun Afganistan’daki varlığı “geçici” kimlik taşıyordu, 45’nci Panzer Tugayı ise “kalıcı” kimlikte görevine başladı, yani, bir NATO askeri misyonu olarak belirli zaman kısıtlaması olmadan çalışmalarını sürdürecek.
Kaynak: M5