Yunanistan’ın Mirage 2000-5 filosuna ne olacağı belirsizliğini koruyor - M5 Dergi
GenelÖne ÇıkanSavunma Haberleri

Yunanistan’ın Mirage 2000-5 filosuna ne olacağı belirsizliğini koruyor

Abone Ol 

Yunan Hava Kuvvetleri, operasyonel verimliliğini artırmak amacıyla Rafale, F-16 “Viper” ve en az 20 adet F-35A savaş uçağından oluşan üç tip uçak kullanmayı planlıyor. Bu strateji doğrultusunda, envanterdeki bazı eski model uçakların hizmet dışı bırakılması gündeme geldi. Bu durum, halihazırda Yunanistan’ın elinde bulunan 24 adet Mirage 2000-5’in geleceği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Geçtiğimiz yıl, Yunan Savunma Bakanlığı’nın bu uçakları ikinci el piyasasına sunmayı değerlendirdiği bildirilmişti. Zira Mirage 2000-5’lerin hala operasyonel potansiyeli bulunuyordu ve satıştan elde edilecek gelirle ek Rafale uçaklarının tedarik edilmesi planlanıyordu. Ancak, Hindistan ile yürütülen görüşmelere rağmen bu konuda herhangi bir anlaşmaya varılamadı.

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Atina yönetiminin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna’ya Mirage 2000-5F uçaklarını hibe etme kararının ardından Paris’ten bir adım beklediğini öne sürdü. Fransız Hava Kuvvetleri envanterindeki Mirage 2000-5F’lerin aksine, Yunanistan’ın sahip olduğu modellerin hava-yer saldırı kabiliyetine sahip olması dikkat çekiyor.

Haziran 2024’te Yunanistan, Mirage 2000-5 uçaklarını Ukrayna’ya gönderme seçeneğini açıkça reddetmişti. Başbakan Kyriakos Mitsotakis, o dönem yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Yunanistan’ın savunma kapasitesini zayıflatacak hiçbir adım atmayacağız. Ukrayna’ya fazla askeri teçhizatlarımızdan önemli ölçüde destek sağladık ve bunu imkanlarımız elverdiği sürece sürdüreceğiz. Ancak savaş uçakları konuşulmaya başlandığında, tartışma tamamen farklı bir boyuta taşınıyor ve biz şu an o noktada değiliz.”

Hindistan ve Fransa ile yürütülen görüşmelerin sonuçsuz kalması, Yunan Hava Kuvvetleri’ni Mirage 2000-5 filosunun geleceği konusunda yeni bir değerlendirme yapmaya zorladı. Yetkililer, bu uçakların operasyonel kaldığı sürece kullanılmasını istediklerini ve daha önce envanterden çıkarılan Mirage 2000 EGM/BGM uçaklarının akıbetine uğramasını önlemeyi amaçladıklarını belirtti.

Bu sürecin önünde büyük bir engel bulunuyor. Yunanistan, 2019 yılında Mirage 2000-5 uçaklarının bakım ve operasyonel yeterliliğini sağlamak için Dassault Aviation, Safran ve Thales ile bir sözleşme imzalamıştı. Ancak bu sözleşme 2027’de sona eriyor. Kathimerini gazetesine göre, ilgili Fransız savunma sanayi şirketleri artık tüm dikkatlerini Rafale uçaklarına yöneltmeyi planladığı için bu bakım anlaşmasının uzatılması belirsizliğini koruyor.

Bu da Yunanistan’ın Mirage 2000-5 filosunun, yedek parça tedarikinin giderek zorlaşmasıyla birlikte kademeli olarak hizmet dışı kalabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close