Uydu izleme kurumu LeoLabs: "Dünya yörüngesinde felaketin eşiğinden dönüldü" - M5 Dergi
Genel

Uydu izleme kurumu LeoLabs: “Dünya yörüngesinde felaketin eşiğinden dönüldü”

Abone Ol 

Alçak Dünya yörüngesinde bir felaketle sonuçlanabilecek çarpışmanın eşiğinden dönüldü.

Uydu izleme ve çarpışma tespit firması LeoLabs, ıskartaya çıkarılmış iki uzay aracının birbirlerini çok küçük bir farkla ıskaladığını açıkladı.

Çarpışma, Sovyetler Birliği’nden kalma bir roket gövdesi ve casus uydu arasında meydana gelecekti.

LeoLabs’in açıklamasına göre iki nesne arasındaki mesafe sadece metrelerle ölçülür hale geldi. Ancak neyse ki çarpışma gerçekleşmedi.

LeoLabs yetkilileri, iki nesnenin birbirini sadece 6 metreyle ıskaladığını belirtti.

Uzmanlar böyle bir çarpışmanın Dünya yörüngesinde binlerce tehlikeli parçanın ortaya çıkmasına sebebiyet vereceğini söylüyor.

Alçak Dünya yörüngesindeki uzay aracı parçalarının sayısı giderek artıyor. Bunlar, birbiriyle çarpıştıkça daha ufak ve tehlikeli parçalar oluşturuyor.

Bilim insanlarının uzay çöpü veya uzay enkazı adını verdiği bu parçalar, yörüngedeki işleyen uydulara ve astronotlara ev sahipliği yapan Uluslararası Uzay İstasyonu’na çarpabilir.

Bu da hem uzay araçlarının hem de astronotların zarar görmesiyle sonuçlanabilir.

ABD’li yetkililer, yörüngede 30 bine yakın uzay çöpünü takip ettiklerini belirtiyor. Ancak NASA’ya göre, Dünya yüzeyinden tespit edilemeyecek kadar küçük olan çok sayıda uzay çöpü de var.

LeoLabs’in aktardığına göre, birbirini kıl payı ıskalayan iki nesneden biri SL-8 roketiydi. Bu roket sınıfı 1964 ve 2009 arasında uzay araçlarını fırlatmak için kullanılmıştı.

İkinci parça ise radyo iletişimi ve radar iletimleri givi elektronik sinyalleri engellemek için tasarlanmış Rus casus uydusu Cosmos 2361’di. Bu uzay aracı da 1998’de fırlatılmıştı.

Kaynak: Independent, Space, LeoLabs

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close