Tayvan Sahil Güvenliği, Salı günü Tayvan Boğazı’ndaki bir denizaltı kablosunun hasar görmesinin ardından bir kargo gemisini ve Çinli mürettebatını gözaltına aldı ve bunun kasıtlı bir “gri bölge” eylemi olma olasılığını göz ardı edemeyeceğini söyledi.
Sahil güvenlik, yaptığı açıklamada, “Denizaltı kablosunun kopmasının nedeninin kasıtlı bir sabotaj mı yoksa basit bir kaza mı olduğu daha fazla araştırmayla açıklığa kavuşturulacak,” dedi.
“Gri bölge”, savaş eşiğine ulaşmayan düşmanca müdahale eylemini ifade ediyor.
Sahil Güvenlik, Salı günü erken saatlerde Tayvan’ın Chunghwa Telekom şirketi tarafından Tayvan’ın ana adasını Tayvan Boğazı’ndaki Penghu’ya bağlayan bir iletişim kablosunun hasar gördüğü yönünde uyarıldığını bildirdi.
Sahil güvenlik sözcüsü deniz altı kablolarına yakın bölgelerin Tayvanlı yetkililer tarafından yakından izlendiğini söyledi. 22 Şubat’ta kargo gemisinin Tainan şehrinin açıklarında Penghu kablosuna “çok yakın” durduğu tespit edildiğini söyledi. Sahil güvenlik gemileri Salı günü sabah 2.30 civarında bölgeye gönderildi ve kargo gemisinin demir attığını fark ettiler. Sözcü, Chunghwa Telecom’un kablonun kesildiğini bildirmesinden yaklaşık yarım saat önce geminin kuzeybatıya doğru hareket etmeye başladığını söyledi.
Sahil güvenlik, geminin yetkililerin kendisiyle hoparlör ve radyo aracılığıyla iletişim kurma girişimlerine yanıt vermediğini söyledi. Daha sonra durduruldu ve öğleden kısa bir süre sonra Anping limanına geri götürüldü. Sahil güvenlik tarafından sağlanan görüntülerde birkaç memurun kargo gemisine bindiği görülüyor.
Gemi Togo bayrağı altında kayıtlı, ancak Tayvan sahil güvenliği bunun muhtemelen bir saklanma bayrağı olduğunu ve gemideki sekiz mürettebatın tamamının Çin vatandaşı olduğunu söyledi. Kargo gemisinin mülkiyeti belirsiz – takip ve kayıt verileri geminin deniz kimlik numarasıyla ilişkili en az üç farklı gemi adını gösteriyor. Sahil güvenlik geminin “Çin tarafından finanse edildiğini” söyledi ancak ayrıntı vermedi.
Tayvan, Togo’dan gelenler de dahil olmak üzere elverişli bayraklar altında seyrettiğine inandığı, ancak Çinli şirketlere ait olan 50’den fazla geminin yakın izleme için bir listesini hazırladı. İlk olarak Financial Times tarafından bildirilen ve daha sonra Guardian tarafından doğrulanan liste, Tayvan’ın karasularında veya yakınında önemli miktarda zaman geçiren tekneleri içeriyor.
Ocak ayında Tayvanlı yetkililer, demirini sürükleyip adanın kuzeydoğusunda ABD’ye giden bir kabloya zarar verdiğinden şüphelenilen Çin’e ait, Kamerun’a kayıtlı Shunxing 39 adlı bir gemiyi araştırdı.
Tayvan sahil güvenliği, geminin soruşturma için Tayvan sularına dönmesini emretti ancak sert hava koşulları nedeniyle gemiye binemedi. Shunxing 39 daha sonra Güney Kore’ye doğru yola çıktı.
Şubat 2023’te, Çin anakarasına yakın dış Matsu adaları yakınlarındaki iki kablonun hasar görmesi, sakinleri haftalarca internet erişiminden mahrum bıraktı . İki Çin gemisi, neredeyse bir hafta arayla gerçekleşen iki olayda kabloları kesmekle suçlandı. Ancak hükümet, bunu Pekin adına kasıtlı bir eylem olarak adlandırmaktan kaçındı.
Tayvan, adanın kuzeyindeki bir deniz altı fiber optik kabloyu kopardığından şüphelenilen Çin’e ait bir gemiyi araştırıyor. Olay internet hizmetlerinde asgari düzeyde kesintiye neden olsa da, analistler bunun Çin askeri saldırısı veya ablukası durumunda Tayvan’ın ve deniz altı altyapısının savunmasızlığını yansıttığını söylüyor.
Singapur’daki S. Rajaratnam Uluslararası Araştırmalar Okulu’nda kıdemli araştırmacı ve eski Pentagon yetkilisi olan Drew Thompson, “Bu, küreselleşmiş dünyada birçok ülkenin paylaştığı bir zaaf” dedi.
Sahil Güvenlik, liman kayıtları ve liman devleti kontrolü için bölgesel çok taraflı bir kuruluş olan Tokyo MOU’dan alınan veriler temel alınarak Moğolistan, Kamerun, Tanzanya, Togo ve Sierra Leone’ye ait elverişli bayrak taşıyan 52 “şüpheli” Çin gemisinin yakın izlemeye alındığını bildirdi.
52 GEMİ YAKIN İZLEMEDE
52 gemiden 15’i çeşitli nedenlerle “tehdit” olarak derecelendirildi. Bunlar arasında 2024 yılında Tayvan’ın denizaltı kablolarının yakınında geçirdikleri zaman veya yavaş seyirleri de yer alıyor.
Sahil Güvenlik’ten yapılan açıklamada, en büyük tehdit olarak değerlendirilen beşinin Tayvan’ın kuzey, batı ve güney sularında faaliyet gösterdiği ve “15 günden fazla bir süre Tayvan karasularında kaldığı” belirtildi.
Tayvanlı yetkililer, gemilerin AIS (otomatik tanımlama sistemi) işleyişindeki “anomalileri” ve “gemi isimlerinin sahte veya kötüye kullanılmasını” izleyecek.
Sahil Güvenlik, denizaltı kablolarının yakınında “gezginlik yaptığından, yavaş seyrettiğinden veya demirlediğinden” şüphelenilen gemilere telsizle bölgeyi terk etmeleri yönünde uyarıda bulunulacağını söyledi.
“Geminin uymaması halinde sahil güvenlik gemileri delil toplamak ve gemiyi uzaklaştırmak için sevk edilecek” denildi. Tayvan’ın 14 adet uluslararası, 10 adet de yurtiçi su altı kablosu bulunmakta.