NASA'dan çarpıcı animasyon: Kara deliklerin ulaşabileceği devasa boyutlar gözler önüne serildi - M5 Dergi
Genel

NASA’dan çarpıcı animasyon: Kara deliklerin ulaşabileceği devasa boyutlar gözler önüne serildi

Abone Ol 

NASA, evrenimizde bulunan 10 süper kütleli kara deliğin ne kadar büyük olduğunu gösteren bir animasyon yayınladı. Video, Güneş’ten kat kat büyük olan bu korkutucu cisimlere bir bakış atmamızı sağlıyor.

NASA, evrenin en gizemli ve ilginç cisimlerinden olan kara deliklerin en büyükleri olan süper kütleli kara delikler hakkında bir animasyon yayınladı. Animasyon, bu kozmik canavarların akıllara durgunluk veren ölçeğini gözler önüne seriyor.

NASA’nın da videoda vurguladığı gibi bu tarz kara deliklerin devasa boyutları, Güneş’in kütlesinin 100 bin ila milyarlarca katı arasında değişiyor. Güneş’in kütlesinin, Dünya’nınkinin 333 bin katı kadar,  1,989 x 1030 kilogram, toplam hacminin ise 1.4 1027 metreküp olduğunu belirtelim.

NASA’nın paylaştığı kara delik videosu

 

 

Animasyon, farklı galaksilerden toplamda 10 adet kendi galaksilerinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliklere yer veriyor. Bunlar arasında Güneş’in 4 milyon katı kütleye sahip olan Sagittarius A* da yer alıyor. Bu dev kara delik, geçtiğimiz yıl ilk kez görüntülenmişti.

videoda, kara delikleri kendi yıldızımız olan Güneş’ten başlayarak güneş sistemimizle karşılaştırarak dışa doğru hareket ederek gözlemliyoruz. İlk olarak karşımıza 100.000 Güneş’e eşdeğer, cüce galaksi J1601+3113’te yer alan bir karadelik çıkıyor. Devamında ise NGC 7727 galaksisinde bulunan iki ürkütücü kara delik de dahil birçok diğer kara deliği görüyoruz.

En sonda ise çok uzakta bulunan çok büyük TON618 karşımıza çıkıyor. Bu kara delik o kadar uzaktaki ışığının bize ulaşması 10 milyar yıldan fazla sürüyor. Bilinen en büyük kara deliklerden biri olan TON618, Güneş’ten 66 milyar kat daha fazla kütleye sahip.

NASA’nın videosu, süper kütleli kara delikleri bizlere göstererek bu büyüleyici cisimlerin boyutunu ve evrenin ölçeğini daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Kaynak: Webtekno

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close