NASA, 4 kişiyi bir yıllığına yapay Mars habitatına kapattı - M5 Dergi
Genel

NASA, 4 kişiyi bir yıllığına yapay Mars habitatına kapattı

Abone Ol 

4 gönüllü, astronotların dünyadan soyutlanmaya ve diğer psikolojik stres faktörlerine karşı dayanıklılığını test etmeyi amaçlayan bir yıl sürecek NASA deneyi kapsamında simüle edilmiş bir Mars habitatına girdi.

CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog/Mürettebat Sağlığı ve Performansı İnceleme Analoğu) görevi kapsamında katılımcılar Teksas eyaletinin Houston kentinde, NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde 158 metrekarelik bir habitatta yaşayıp çalışacak.

Bu, her biri sınırlı kaynaklarla kapalı bir ortamda yaşayan mürettebat üyelerinin sağlık ve performansını değerlendirmeyi amaçlayan üç adet bir yıllık simüle Mars görevinin ilki.

Katılımcılar, simüle edilmiş uzay yürüyüşlerine, bilimsel deneylere ve habitat bakımına katılacak ve aynı zamanda yiyecek için mahsul yetiştirmeye çalışacak.

CHAPEA’nın baş araştırmacısı Grace Douglas, “Simülasyon, Mars’a yapılacak uzun süreli görevlerin mürettebat sağlığı ve performansı üzerindeki muhtemel etkileri hakkında bize daha fazla fikir vermek için bilişsel ve fiziksel performans verileri toplamamıza olanak tanıyacak” dedi.

“Nihayetinde bu bilgiler NASA’nın Mars’a başarılı bir insan görevi tasarlamak ve planlamak için bilinçli kararlar almasını sağlayacak.

CHAPEA görevinin 4 üyesi araştırma bilimci Kelly Haston, yapı mühendisi Ross Brockwell, acil tıp doktoru Nathan Jones ve mikrobiyolog Anca Selariu’dan oluşuyor.”

Her biri NASA’nın 2021’de “sağlıklı, motive” adaylar için yaptığı çağrı sonrasında seçildi.

Mars
CHAPEA mürettebatı Teksas eyaletinin Houston kentinde, NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde bulunan 158 metrekarelik, 3D baskıyla oluşturulmuş bir habitatta yaşayıp çalışacak (NASA)

Daha önce de Mars habitatlarının simülasyonunu içeren birkaç araştırma projesi yürütülmüştü. 2007 ve 2011 arasında gerçekleştirilen Mars-500 görevlerinde gönüllüler, aylarca Rusya’nın Moskova kentindeki bir tesiste kalmıştı.

Hawaii’deki HI-SEAS programında da katılımcılar dünyadan soyutlanmış halde yaşarken bir görev, mürettebat üyelerinden birini elektrik çarpmasının ardından sadece 4 gün sürmüştü.

NASA, sonunda Mars’a astronot göndermek için bir temel olarak kullanmayı umduğu Artemis görevleri kapsamında gelecek üç yıl içinde insanları Ay’a geri götürmeyi planlıyor.

Özel uzay şirketi SpaceX de halihazırda şirketin Teksas’taki Starbase tesisinde geliştirilen Starship roketiyle Mars’a insan gönderme planları yapıyor.

SpaceX’in patronu Elon Musk, nisandaki ilk denemenin kalkıştan sadece birkaç dakika sonra büyük bir patlamayla sonuçlanmasının ardından ağustos sonundan önce ikinci bir yörünge uçuşu denemesi yapılacağını söyledi.

Mars’a yapılacak 480 milyon kilometrelik yolculuğun yaklaşık 7 ay sürmesi bekleniyor. Gezegenin yörüngesi sebebiyle sadece 26 ayda bir seyahat fırsatı oluşuyor.

Bu da herhangi bir geri dönüş görevinin tamamlanmasının muhtemelen 4 yıla yakın bir zaman alacağı anlamına geliyor.

Kaynak: Independent

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close