"Rusya'nın S-500 Füze Savunma Sistemi Hipersonik Silahlanma Yarışını Tersine Çevirecek" (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
GenelÖne ÇıkanSavunma Haberleri

“Rusya’nın S-500 Füze Savunma Sistemi Hipersonik Silahlanma Yarışını Tersine Çevirecek” (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin gazetecilere verdiği demeçte, S-500 karadan havaya füze / anti-balistik füze sisteminin düşmanın hipersonik füzelerine karşı olası bir “panzehir” olabileceğini söyledi. Peki S500 bu konuda neden bu kadar önemli?

National Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Hipersonik füzeler, Amerika Birleşik Devletleri’nin güvenliği için ciddi bir tehdit olarak görülüyor. Beş kat ses hızında hareket eden ve bilgisayarlı hassasiyetle manevra kabiliyeti olan füzelere karşı koymak oldukça zor olabilir.

Birkaç ülke bu tür silahlar geliştirmeye çalışsa da , onları durdurma çabaları da devam ediyor.

Rusya’nın bu tür bir teknoloji üzerinde çalıştığı bildirildi ve geçen hafta Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, S-500 karadan havaya füze / anti-balistik füze sisteminin düşmanın hipersonik füzelerine karşı olası bir “panzehir” olabileceğini açıkladı.

Rus lider, Rusya’nın hipersonik füzeleri durdurmak için platformları geliştirdiği için, potansiyel rakiplerinden herhangi biri bu tür silahlara sahip olmadan önce, aslında dünyanın geri kalanından bir adım önde olduğunu da sözlerine ekledi.

Rus dergisi Arsenal of the Fatherland’ın yazı işleri müdürü Victor Murakhovsky’nin de “S-500 sistemi bu gelişmelere karşı panzehir olabilir” açıklamasında bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı geçen ay Krasnaya Zvezda gazetesine S-500 mobil hava savunma ve anti-balistik füze platformunun geliştirilmesine yönelik çalışmaların 2021’de tamamlanmasının planlandığını bildirdi. Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov daha önce gazetecilere açıklamıştı.

S-500’ün ilk denemeleri 2019’da gerçekleşti ve füze sistemi, mevcut herhangi bir füze sisteminden 80 km uzakta olan 481,2 km menzilindeki hedefleri vurmayı başardı.

S-500’ün saniyede dört milden fazla hızda uçan on balistik füze savaş başlığını tespit edip aynı anda saldırabileceği bildiriliyor . Anti-füze platformu aynı zamanda farklı hedeflere yönelik çeşitli farklı radar sistemlerini de kullanabilir ve bu; aynı anda uçakları, helikopterleri, dronları ve füzeleri tespit etmek için farklı radarları da içerebilir.

ABD Hava Kuvvetleri ise B-52 ve B-1B bombardıman uçaklarına hipersonik füzelerini konuşlandırmak için testler yürütüyor. Birleşik Devletler Donanması da halihazırda yüzey gemilerinde hipersonik  silahların kullanılabileceği yolları araştırıyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close