Akdeniz'de Neler Oluyor? Fas-İspanya Arasında Göç ve Diplomatik Kriz Büyüyor! - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Akdeniz’de Neler Oluyor? Fas-İspanya Arasında Göç ve Diplomatik Kriz Büyüyor!

Abone Ol 

Fas ile İspanya arasında yaşanan anlaşmazlıklar çözülmesi zor bir krizlere dönüştü. Son günlerde binlerce Faslı düzensiz göçmenin İspanya’ya bağlı Ceuta’ya geçisi nedeniyle iki ülke arasındaki diplomatik krizi büyüdü. Peki, göç krizinin altında yatan nedenler neler? Binlerce insan neden aynı anda sınırı geçmeye çalıştı?

Geçtiğimiz günlerde Fas Başbakanı Sadeddin El-Osmani’nin Kuzey Afrika’daki İspanyol toprağı Ceuta ve Melilla kentleri için “Batı Sahra gibi Fas’ındır” şeklindeki açıklaması, iki ülke arasında diplomatik krize neden olmuştu.

FAS – İspanya arasında başlayan diplomatik kriz henüz   çözülememişken, binlerce Faslı düzensiz göçmenin yüzerek ve   yürüyerek İspanya’ya bağlı Ceuta’ya geçmesi, ilişkileri daha da   gerdi.

İspanya’nın himayesi altında olan Ceuta’ya bir gün içerisinde yaklaşık 8 binden fazla düzensiz göçmenin akın etmesinin ardından, İspanya yönetimi Fas’ın Madrid Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına davet etti. Ancak Fas, Büyükelçi Karima Benyaich’i İspanya’nın suçlayıcı tavrı nedeniyle ülkesine geri çağırdı.

KRİZ NASIL ÇÖZÜLECEK?

Bölgede yaşanan gerilimi analiz eden uzmanlar, iki ülkeninde birbirine güvenmediğinin altını çizerken, asıl sorunun ‘’sömürge tarihi’’ nedeniyle devam ettiğine ve sürekli yenilenmeye devam edeceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, Madrid yönetiminin sorunları çözmeye yönelik adım atmıyor oluşu da, iki ülke arasında yaşanan tüm krizlerin zamanla daha da büyümesi anlamına geliyor.

İspanya’nın Akdeniz’e kıyısı olan Fas’ın topraklarını ve adalarını işgal etmeye devam etmesi ve bu nedenle kaynaklanan iki ülke arasında deniz sınırlarının belirlenmesi sorunu, krizin sürekli tekrarlanmasında büyük etkiye sahip.

GÖÇ AKINI NASIL DURDURULACAK?

Öte yandan yaşanan tüm bu gelişmelerle birlikte geçtiğimiz günlerde yaklaşık 7 bin düzensiz göçmen yüzerek ve yürüyerek İspanya himayesi altındaki Ceuta’ya geçti.

Avrupa’nın orta yerinde yeni bir insanlık krizi yaratan bu olayın yankıları henüz dinmemişken dünyayı şoke eden bir gelişme daha yaşandı. Ceuta’ya gelen göçmenleri karşılayan Luna Reyes isimli Kızılhaç görevlisi kadın, Ceuta sahiline yeni ayak basmış bir Senegalliye sarılması nedeniyle ırkçı saldırıların hedefi oldu.

Peki, binlerce insan neden aynı anda sınırı geçmeye çalıştı?

Ülke genelinde yayılan bir söylentiye göre, Fas polisi iki ülke arasındaki sınırdan geçişlere izin veriyordu. Bu haberi duyan binlerce kişi sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yola çıktı. Kimisi yüzerek kimisi ise yürüyerek sınırları aşarak Ceuta’ya ulaştı.

7 BİN 800 KİŞİ FAS’A GERİ YOLLANDI

Fas’ın sınır kontrolüne yeniden başlamasıyla düzensiz göçmen akını durduruldu. Ardından İspanya hükümeti, bölgeye asker sevk ederek, 7 bini aşkın Faslı göçmeni ülkesine geri yolladı.

Ancak Faslı düzensiz göçmenlerin 10 metre  yüksekliğindeki tellere hücum ederek İspanyol  topraklarına ulaşmaya çalışması ve yüzerek  bölgeye geçiş yapması alışıldık bi manzara. Fas topraklarıyla çevrili İspanyol bölgesi sığınmacı akınına sık sık uğruyor. Bu nedenle iki ülke arasında denizden ispanyol topraklarına ulaşanların Fas’a iade edilmesini öngören bir anlaşma bulunuyor.

CEUTA NEREDE VE NEDEN ÖNEMLİ?

Rabat- Madrid krizinin temelinde, İspanya’nın Fas ile Polisario Cephesi arasında tartışmalı bölge olan Batı Sahra sorununda izlediği politika ve Kuzey Afrika’da himaye ettiği Ceuta ve Melilla kentlerinde yaşanan düzensiz göçmen sorunu yatıyor.

Ceuta, 17’nci yüzyılda Portekiz’den İspanya’nın himayesine geçti. Fas 20’nci yüzyılın ilk yarısında İspanya kontrolünden çıkarak 1956 yılında bağımsız bir krallık olduğunda ise Ceuta İspanya’da kaldı. 1990’lardan bu yana Madrid hükümeti, 85 bin nüfuslu bu şehre ve Melilla’ya oldukça geniş bir özerklik alanı tanıyor. Bu durum toprakların kendisine ait olduğunu savunan Fas ile İspanya arasında gerginliğe yol açıyor.

Kaynak: Istrategy

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close