Gökbilimciler: "Uzayda 8,8 milyar yıl öteden gelen bir sinyal keşfedildi" - M5 Dergi
Genel

Gökbilimciler: “Uzayda 8,8 milyar yıl öteden gelen bir sinyal keşfedildi”

Abone Ol 

Gökbilimciler uzayda türünün en uzak atomik hidrojen sinyalini tespit etti.

Hidrojen, evrenin temel yapı taşı. Yıldızları ve gezegenleri meydana getiren hidrojen, evrenin doğası ve gök cisimlerinin oluşumuna dair önemli bilgiler veriyor.

Bu yüzden bilim insanları uzayın derinliklerinde bu elementten gelen sinyalleri tespit etmeye çalışıyor.

Hindistan’daki Dev Metre Dalgası Radyo Teleskobu’yla (GMRT) gözlem yapan araştırmacılar, yüksüz ve atomik hidrojenin sinyalini şimdiye kadarki en uzak noktada yakaladı.

Sinyalin geriye bakış (lookback) süresi 8,8 milyar yıl olarak belirlendi. Bu da ışığın yayılmasından teleskobun algılayabileceği kadar ilerlemesine kadar 8,8 milyar yıl geçtiği anlamına geliyor.

Araştırmacılar bu türden gözlemler sayesinde evrenin ilk zamanlarına dair önemli bilgiler elde ediyor. Zira bu ışık sinyali yayılmaya başladığında evren yalnızca 5 milyar yaşındaydı.

Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden kozmolog Arnab Chakraborty, “Şimdiye kadar, bu özel sinyali yalnızca yakınlardaki bir galaksiden yakalamak mümkündü” diye konuştu:

Biz de bu yüzden bilgimizi Dünya’ya daha yakın olan galaksilerle sınırlamıştık.

Bilim insanlarına göre atomik hidrojenin yaydığı radyo sinyali 21 santimetre uzunluğundaki bir ışık dalgası.

Bu tür dalgalar çok enerjik olmadığı için ışık da yoğun olmuyor. Bu da uzaktan algılanmalarını zorlaştırıyor. Bir önceki rekor, yalnızca 4,4 milyar yıldı.

21 santimetrelik emisyon çizgisi, GMRT tarafından yakalanmadan önce kat ettiği geniş mesafe nedeniyle 48 santimetreye yayılarak gerilmişti. Buna ışığın kırmızıya kayması adı veriliyor.

Ekip, bu sinyalin SDSSJ0826+5630 adlı uzak bir galaksiden geldiğini tespit etti. Galakside halen yeni yıldızların oluştuğu saptandı.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı bilimsel dergide yayımlanan bulgular, kendi galaksimiz Samanyolu’nun ilk zamanlar nasıl bir yer olduğuna dair önemli bilgiler verecek.

Kaynak: Independent, Science Alert, McGill Üniversitesi

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close