Danimarka yedek silah namlusu tedarik ediyor - M5 Dergi
GenelÖne ÇıkanSavunma Haberleri

Danimarka yedek silah namlusu tedarik ediyor

Abone Ol 

Danimarka Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna’daki savaşın gösterdiği yoğun kullanımın silah namlularında hızlı aşınmaya ve isabet hassasiyetinde azalmaya neden olduğu deneyimlerinden hareketle, tank, topçu ve havan sistemleri için ek yedek namlular tedarik etme kararı aldı.

Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, “Silah namluları sonsuza kadar dayanacak şekilde üretilmez—özellikle yoğun kullanım altında,” diyerek, Ukrayna’daki deneyimlerin, aşınmış namluların silahların etkinliğini azaltabileceğini gösterdiğini belirtti.​

Bu kapsamda, Danimarka ordusu Leopard 2 ana muharebe tankları, ATMOS kundağı motorlu topçu sistemi ve CARDOM havan sistemi için yedek namlular satın alacak. Toplam yatırımın 230 milyon Danimarka kronu (yaklaşık 34 milyon ABD doları) olduğu ve bu miktarın askeri hazırlığı artırmaya yönelik Hızlandırma Fonu’ndan finanse edileceği bildirildi.

Alımların, Genelkurmay Başkanı’nın tavsiyeleri doğrultusunda önümüzdeki yıllarda aşamalı olarak gerçekleştirileceği ve bu adımın, Danimarka ordusunun operasyonel dayanıklılığını güçlendirme çabalarının bir parçası olduğu ifade edildi.​

Danimarka ordusu Komutanı Tümgeneral Peter Boysen, “Ukrayna’daki savaş alanı bize dayanıklılığın, kritik yedek parçaların elde bulunmasına bağlı olduğunu gösteriyor,” diyerek, yedek namluların tedarik edilmesinin ordunun uzun vadede etkin bir şekilde savaşma kabiliyetini artıracağını vurguladı.

Bu yedek parça alımı, Silahlı Kuvvetlerin Muharebe Gücünü Artırma Anlaşması kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu anlaşma, savunma iyileştirmeleri için 50 milyar Danimarka kronu (yaklaşık 7,36 milyar ABD doları) tahsis ediyor ve 2025 ile 2026 yılları için 25 milyar Danimarka kronu (yaklaşık 3,68 milyar ABD doları) Hızlandırma Fonu aracılığıyla ayrılmış durumda. 2027’den 2033’e kadar ise yıllık ek 10 milyar Danimarka kronu (yaklaşık 1,47 milyar ABD doları) ekipman alımları, altyapı iyileştirmeleri ve personel artışı gibi ilgili girişimleri desteklemek için kullanılacak.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close